Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Din webbläsare är för gammal. För en bättre och säkrare användarupplevelse rekommenderar vi att du byter webbläsare.

Rekommenderade webbläsare

 

Så använder du kortet utomlands

En kvinna som betalar i ett fik-

I sommar bär det av utomlands för många svenskar och då dyker det ofta upp frågor om hur man ska betala – kontanter eller kort och vilken valuta ska man betala i? Här är våra bästa tips på hur du gör shoppingen både billigare och säkrare.

Vi föredrar fortfarande ofta att betala med kontanter under utlandssemestern och särskilt efter Greklandskrisen ser vi snarare en ökning av kontantanvändandet. Det är dock på gott och ont, påpekar Veronika Osmund, informationsansvarig på SEB Kort.

–Vi rekommenderar att man ska använda sitt kort. Det är säkrare och tryggare att betala med kort eftersom du kan spärra det och därmed förlorar du inte pengarna om du skulle tappa eller bli bestulen på kortet. Säkerheten är det främsta argumentet, säger Veronika Osmund.

Kort har också försäkringsfördelar, ifall du använder det för att betala minst 75 procent av resan med. Ofta ingår då avbeställningsskydd om du blir sjuk eller råkar ut för ett olycksfall före avresan, samt ersättning om du eller ditt bagage blir försenat på utresan. Försäkringsskyddet varierar mellan olika kort och det är därför viktigt att ta reda på vilken skydd som gäller just för ditt kort.

–De försäkringar som man får när man betalar med kortet är vanligen kompletterande reseförsäkringar. Man ska naturligtvis även ha en bra reseförsäkring vilket många har via sin hemförsäkring. Det är viktigt att man ser över hela sitt reseförsäkringsskydd innan man ger sig iväg, säger Veronika Osmund.

Betalkort är dock inte alltid ett alternativ och användandet skiljer sig så klart mellan olika resmål. Ibland är det bara kontanter som gäller.

Vilken valuta?

En vanlig fråga är vilken valuta man ska välja att betala i vid ett kortköp utomlands.

–Vi rekommenderar att man väljer lokal valuta. Tyvärr är det inte många som känner till att man oftast får en sämre kurs när man väljer att betala kortköp utomlands i svenska kronor, säger Veronika Osmund.

Tänk på detta när du reser

  • Ta med kontanthandkassa i lokal valuta som räcker till minst taxiresan till hotellet eller den första matbiten.
  • Åker ni i grupp kan det vara smart att låsa in ett kort på hotellet. Ifall någon blir av med sitt kort finns det då ett extra kvar.
  • Välj lokal valuta när du betalar med kort, då får du oftast den bästa kursen.
Customer service