Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Kvinnors ekonomi drabbas ofta hårdast vid en skilsmässa

En kvinna som sitter i en bil.

Skilsmässa är sällan något vi vill ta med i beräkningen eller ens prata om medan äktenskapet är stabilt. Men en sådan kan bli ödesdiger för din ekonomi och ofta är det kvinnor som drabbas hårdast. Vår expert förklarar hur man kan minska de ekonomiska riskerna och småbarnsmamman Sandra vittnar om hur känslorna kan stå i vägen för kloka beslut.

När man bildar familj väljer många att teckna livförsäkringar på varandra, för att öka den ekonomiska tryggheten ifall ens partner skulle dö medan barnen fortfarande är små. Och även om det tar emot att prata om döden, är det nästan ännu svårare att diskutera konsekvenserna av en eventuell skilsmässa. 

– Det gäller att tänka igenom och våga prata om hur ekonomin skulle se för var och en av er som ensamstående – både på kort och lång sikt. Speciellt viktigt är det om man inte har delat lika på föräldraledigheten eller om en av er jobbat mycket deltid. Den som har tagit större ansvar hemma riskerar ofta att få ansträngd ekonomi som ensamstående och kan också ha svårt att till exempel finansiera ett nytt boende. I många fall är det en kvinna, säger Susanne Eliasson, privatekonomisk analytiker på SEB.

Sandra tömde bufferten vid skilsmässan

Sandra bodde med sin make Jonas och deras treåriga son i ett radhus utanför Stockholm när hon insåg att hon ville skilja sig. Sandra ville absolut bo kvar i huset och köpte loss Jonas del.

– Jag hade tagit ut nästan all föräldraledighet eftersom Jonas behövde hålla liv i sitt företag, men också för att jag inte trivdes på mitt jobb just då. Jonas kompenserade mig med några hundralappar i månaden som gick till mitt eget sparande. Men när jag köpte ut honom från huset gick det mesta av min buffert åt. Det kommer att ta tid för mig att bygga upp mitt sparande igen, säger Sandra.

Sandra och Jonas valde att sköta bodelningen själva, men det var svårt att komma överens om värdet på huset, bilen och andra gemensamma saker.

– Vi höll hans företag och våra egna sparanden utanför bodelningen, allt annat försökte vi dela rakt av. Men när det blev diskussion om värdet på olika saker gav jag mig nog lättare än han, eftersom jag fick dåligt samvete. Skilsmässan var ju mitt beslut, och vi behövde ha en bra relation för vår sons skull, säger Sandra.

Äktenskapsförord skyddar egna tillgångar

Ett sätt att undvika förhastade, känslomässiga beslut vid en skilsmässa är att anlita varsin familjejurist för att gå igenom sina rättigheter och skyldigheter. Det bästa sättet är ändå att komma överens om vissa delar redan tidigt, innan några tankar på att skilja sig finns. Det minskar risken för framtida ekonomiska och juridiska konflikter. Till exempel kan man skydda tillgångar från att bli del av en eventuell hälftendelning vid en bodelningen genom att skriva ett äktenskapsförord.

– Ett exempel på en tillgång som är bra att göra till enskild egendom är det kompensationssparande som makarna har. Sparandet har ju ofta tillkommit eftersom den ena parten i större utsträckning har gått ner i arbetstid för att ta hand om gemensamma barn och därför också har fått minskade avsättningar till sin pension, säger Susanne Eliasson.

Hon fortsätter:

– Om kompensationssparandet inte skyddas genom ett äktenskapsförord kommer det att ingå i bodelningen och delas lika vid en skilsmässa. I praktiken betyder det att pengarna som avsatts för att skapa ekonomisk rättvisa i äktenskapet ska delas lika. Det missgynnar den som har tagit större ansvar hemma.