Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Gör ditt hem klimatsmart och sänk dina bolånekostnader

Idag finns det många tekniska lösningar som hjälper oss att minska energianvändningen i våra bostäder. Trots det är vi svenskar dåliga på att använda dem. Med gröna bolånet vill vi sätta fokus på miljöfrågan för bostäder och gynna dig som väljer ett klimatsmart boende.

– Byggnader står för 40 procent av all energi vi använder i Sverige och trots tekniska möjligheter att radikalt minska energianvändningen ligger vi på samma nivå som på 70-talet. Därför vill vi gynna dem som väljer ett klimatsmart boende och erbjuda en rabatt på 0,10 procentenheter på deras boränta, säger Gabriel Lundström, hållbarhetsansvarig.

Rabatten gäller för dig som har en bostad med energiklass A eller B enligt Boverkets energiklassificering från 1 januari 2014.

Ansök om gröna bolånet i 3 enkla steg

 1. Ta reda på vilken energiklass din bostad har. Det framgår av bostadens energideklaration. Om du ska köpa ny bostad fråga mäklaren eller säljaren.

 2. Om du inte har en energideklarationen kan du anlita en energiexpert för att göra en energibesiktning. Idag måste alla bostäder som säljs ha en energideklaration enligt svensk lag. Efter besiktningen får du en åtgärdsrapport och investeringskalkyl. Du hittar närmaste energiexpert genom att googla på energideklaration eller fråga en mäklare.

 3. När din bostad har energiklass A eller B ring oss direkt så hjälper vi dig med ansökan på 0771–23 75 00.
  Läs mer och ansök om grönt bolån
   

5 enkla saker som alla kan göra

 • Byt ut gamla lampor till LED-lampor.
 • Sänk värmen någon grad och ta på dig lite mer kläder istället.
 • Släck lampor som inte behövs, dra ur mobilladdare när de inte används och stäng av apparater istället för att ha dem i standby-läge.
 • Tvätta i 30 eller 40 grader istället för 60 grader så halverar du energianvändningen.
 • Spara på varmvattnet, till exempel med hjälp av snålspolande kranmunstycken.

För dig som vill göra mer:

 • Täta kring fönster och dörrar med nya tätningslister så att värmen hålls kvar inne.
 • Tilläggsisolera och byta till modernare fönster.
 • Byt ut dina gamla vitvaror mot nya med bästa energiklass.
 • Byt ut fossil värme och el till förnybar, som till exempel bergvärme och sol-, vind- och vattenkraft.
 • Börja producera egen förnybar energi – installera egna solceller och vindsnurror eller bli andelsägare i sol- och vindkraftverk.
Customer service