Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Din webbläsare är för gammal. För en bättre och säkrare användarupplevelse rekommenderar vi att du byter webbläsare.

Rekommenderade webbläsare

 

Startfonder – kom igång med ett enklare sparande

Öppna ett investeringssparkonto (ISK) och börja spara på 2 minuter!


Öppna ett investeringssparkonto (ISK) och börja spara på 2 minuter!

Ta tag i ditt sparande. Men låt oss göra jobbet.

Har du tankar på att börja spara, men har svårt att komma igång? Med vår nya fondfamilj är det lätt att komma ur startblocken. Bestäm bara vad du vill spara till och vilken risk du är bekväm med – resten sköter vi. Att avgifterna är låga gör inte saken sämre. Enklare än med våra fyra startfonder kan det knappast bli.

Att köpa fonder innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina insatta pengar.

Fördelar med att spara i en startfond

Allt sköts automatiskt

Varje startfond har en bestämd fördelning mellan aktie- och räntefonder som justeras automatiskt minst varje kvartal. Det gör att du inte behöver tänka på att göra omplaceringar när marknaden svänger.

Låg avgift

Alla våra startfonder har samma låga förvaltningsavgift – 0,6 procent. En låg avgift kan göra stor skillnad för avkastningen på sikt.

Krav på hållbarhet

I våra startfonder är ditt sparande i goda händer. Här väljer vi bort investeringar som inte lever upp till vår syn på hållbarhet, till exempel inom vapen-, alkohol- och oljeindustrin.

Är du inte kund hos oss?

Nu kan du som har mobilt BankID snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund

Få hjälp att välja rätt startfond

Med vår snabbguide får du hjälp att välja en startfond som är rätt för dig och dina behov. Vilken fond du ska välja beror dels på när och till vad du ska använda pengarna, dels på vilken risk du är beredd att ta med dina sparpengar.

Ska du till exempel spara till en bil, renovering eller resa och vill ta ut dina pengar inom 2 till 5 år behöver du generellt ta en lägre risk i ditt sparande. För kortsiktigt sparande finns startfonderna SEB Start 25 och SEB Start 50.

Om du istället sparar på längre sikt än 5 år till din pension eller till barnens framtid kan du generellt ta en högre risk i sparandet. För långsiktigt sparande finns startfonderna SEB Start 75 och SEB Start 100.

Välj startfond och börja spara

Frågor och svar

Våra startfonder placerar i aktie- och räntefonder enligt en bestämd fördelning som justeras automatiskt varje kvartal, eller oftare om marknaden svänger mycket. Ungefär hälften av värdet i varje startfond placeras i Sverige och hälften i utlandet. Våra fyra startfonder finns i olika risknivåer – alla med samma låga förvaltningsavgift.

Våra startfonder passar dig som snabbt vill komma igång med ett sparande, utan att du själv behöver lägga ned tid och engagemang eller betala höga avgifter. Allt du behöver göra är att bestämma vad du vill spara till och vilken risk du är bekväm med – sedan sköter allt sig självt, även när marknaden svänger. Ett bra tips för att sprida risken i ditt sparande är starta ett månadssparande där du sätter av en fast summa varje månad, men du kan självklart också göra enstaka insättningar.

Minst en gång per kvartal sker en automatisk översyn och justering av din startfond. Det innebär att du behåller den fördelning mellan aktie- och räntefonder som du har valt, även om marknaderna går upp och ned. Allt utan att du själv behöver ta beslut om omplaceringar. Om din ekonomi och dina förutsättningar förändras kan du när som helst enkelt byta till en fond med lägre eller högre risk.

Vårt fondbolag väljer alltid bort investeringar i bolag som inte lever upp till dess krav på hållbarhet. Det innebär att de fonder som startfonderna placerar i väljer bort bolag som verifierat bryter mot internationella normer om arbetsrätt, korruption, miljö och mänskliga rättigheter. De följer också specifika kriterier om investeringar i bolag som sysslar med vapen, tobak, cannabis för icke-medicinskt bruk, alkohol, kommersiell spelverksamhet och pornografi. Fonderna inkluderar undantagsvis bolag som ställer om från fossila bränslen till hållbara alternativ. I övrigt utesluter fonderna bolag med intäkter från fossila bränslen. Du kan läsa mer om hur fonderna arbetar med hållbarhet i respektive fonds hållbarhetsinformation.

Customer service