Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

En podd om pengar och sparande

Paulina Modlitba
Paulina Modlitba

I podcasten Pengarna & livet får du konkreta tips och knep för att enkelt komma i gång med ditt sparande, lära dig om olika investerings­former och ta del av spaningar inom områden som påverkar din privat­ekonomi.

Programledare är investeraren och techprofilen Paulina Modlitba. Varannan vecka diskuterar hon aktuella ämnen med inbjudna gäster. Podcasten vänder sig i första hand till dig som är mitt i livet med förutsättningar att spara mer, men som av olika anledningar inte tagit tag i det.

Synpunkter? Frågor? Mejla: pengarna@seb.se

Prenumerera på podcast

Vill du få nya avsnitt automatiskt till din mobil, surfplatta eller dator kan du prenumerera via:
Apple Podcasts
Spotify

Hur investerar jag i onoterade bolag?

I dagens avsnitt är fokus på onoterade bolag, ängel­investeringar och riskkapital. Vad är ett onoterat bolag? Hur hittar man dem? Vilken avkastning kan det ge? Och vilka är de största riskerna med att investera i sådana? I dagens avsnitt får programledare Paulina Modlitba sällskap av Michaela Berglund, vd för Feminvest och ängel­investerare, som går igenom det viktigaste sakerna att tänka på. 

Eftersom att vi i det här avsnittet pratar om investeringar i onoterade bolag är det värt att påpeka att risken att förlora alla sina pengar är hög.

Mer om Feminvest hittar du på Feminvest – accelerating female ownership

Lyssna på avsnittet om att investera i onoterade bolag (22 minuter)

 

Hur förbereder jag min ekonomi inför hösten?

Säsongspremiär! Efter en händelserik sommar på den ekonomiska nyhetsfronten ställer vi oss frågan: Hur ska jag förbereda min privatekonomi inför hösten? Programledare Paulina Modlitba pratar om utvecklingen för bostadspriser, inflation, räntor och börs med SEB:s chefsekonom Jens Magnusson och Américo Fernández, privatekonom på SEB. 

Lyssna på avsnittet om hur du förbereder din ekonomi inför hösten här (26 minuter)

Är semestern ett bra startläge för investeringar?

I säsongens sista avsnitt har programledare Paulina Modlitba bjudit in SEB:s placeringsstrateg Roger Törnkvist. Han  delar sina bästa tips för vad du behöver för att komma igång med en investeringsportfölj, hur du ska tänka kring olika tillgångsslag och varför han tycker riskspridning är ditt sparandes bästa vän. Pengarna & livet är tillbaka igen efter sommaren. 

Kom ihåg! Att handla med fonder och aktier innebär en risk. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Du kanske inte får tillbaka insatt kapital. 

Lyssna på avsnittet om investeringsportföljstips

Bostadspriserna – då, nu och framåt

Under 20 år har SEB frågat de svenska hushållen om deras syn på boprisutvecklingen. Svaren presenterass varje månad i Boprisindikatorn. Hur väl stämmer undersökningen överens med verklighetens prisökningar? Hur har bostadspriserna utvecklats ur ett historiskt perspektiv? Och vad händer med priserna i år? SEB:s privatekonom Américo Fernández gästar podden för att prata om det och mycket mer. 

Boprisindikatorn 20 år – betraktelser från två händelserika decennier (sebgroup.com)

Lyssna på avsnittet om bostadspriserna (27 minuter)

Kan man investera i vatten?

Brist på rent vatten och sanitet är en enorm utmaning. Dessutom finns en stor efterfrågan på smart infrastruktur för att kunna rengöra och återanvända vatten. Men hur hänger det ihop med investeringar? I dagens avsnitt får programledare Paulina Modlitba sällskap i studion av Anne Kästner, Sustainable finance specialist och Jessica Mattsson, Sustainable finance analyst som är experter inom just vatteninvesteringar. 

Kom ihåg! Att köpa fonder och aktier innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka insatt kapital. 

Lyssna på avsnittet om vatteninvesteringar (16 minuter)

Spara i tuffa tider – hur gör jag?

I veckans avsnitt bjuder SEB:s privatekonomiska analytiker Amie Berglund på insikter om sparläget i Sverige just nu. Sparas det mer eller mindre? Lägger man pengar på börsen eller på sparkonto? Och hur skiljer det sig mellan män och kvinnor. Dessutom delar hon sina bästa spartips att ha med sig när det skakar i ekonomin. 

Här hittar du mer om svenskarnas sparmönster

Lyssna på avsnittet om sparande i tuffa tider (18 minuter)

Bli en mästare på aktieanalys 

I veckans avsnitt får du en introduktion till aktieanalys. Vi går igenom de vanligaste sätten att analysera en aktie och vilka nyckeltal som är viktiga att hålla koll på. Med i studion är ingen mindre än Erik Golrang, ansvarig för den svenska aktieanalysen på SEB.

Att handla med aktier innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka insatt kapital. 

Lyssna på avsnittet om aktieanalys (28 minuter)

100 år till jämställda pensioner?

Enligt en rapport från SEB kommer det med dagens takt att dröja 100 år innan kvinnliga och manliga pensionärers inkomster blir lika stora. Varför är det så? Och vad kan vi göra åt det idag? Med i studion är Elin Nordlander, pensions- och jämställdhetsexpert på SEB, som delar med sig av sina bästa tips. 

Lyssna på avsnittet om jämställda pensioner (17 minuter)

Hur jämställt är ägandet idag?

I dagens avsnitt tar vi tempen på hur jämställt ägandet är idag. Siffror visar att bara 30 procent av företag ägs av kvinnor. Varför är det så? Vilken roll spelar privatekonomin i detta? Och vad kan göras för att förändra situationen? Med i studion är Emma Knaggård Wendt, generalsektreterare på tankesmedjan Ownershift som nyligen släppt sin årliga rapport om kvinnors ägande.

Läs Ownershifts rapport

Läs mer om SEB:s arbete för ett jämställt entreprenörskap

Lyssna på avsnittet om jämställt ägande (18 minuter)

Energiinvesteringar på 20 minuter

Hur investerar man i energiom­ställningen, resurs­effektivitet och hållbara transporter? Det vet SEB:s fondförvaltare Robert Vicsai som till vardags förvaltar fonden SEB Nordic Future Opportunity Fund. I dagens avsnitt berättar han mer om sitt arbete och ger sina bästa tips till dig som är nyfiken på energi­investeringar.

Att investera i fonder och aktier innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka insatt kapital. 

Lyssna på avsnittet om energiinvesteringar (19 minuter)

Går det att spara och investera 2023?

Säsongspremiär! Det tuffa ekonomiska läget sätter press på svenska hushåll. Att fortsätta månadsspara kan upplevas som svårt. Trots det är det viktigt att hålla i. Hur gör man? Och vilka investeringar är intressanta att titta på i dessa stormiga tider? 

I avsnittet introduceras även poddens nya programledare, techprofilen och investeraren Paulina Modlitba, som idag får sällskap av SEB:s privatekonom Américo Fernández och Emelie Sjöberg, produktspecialist inom investeringar. 

Och kom ihåg! Att investera i fonder och aktier innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka insatt kapital. 

Lyssna på avsnittet om månadsspar i stormiga tider (25 minuter)

Så mycket dyrare blir årets julbord

I årets sista avsnitt diskuteras inflation och SEB:s julbordsindex. Américo Fernández, Susanne Eliasson och makroekonom Marcus Widén djupdyker i vad som är dyrast (och billigast) på julbordet, hur länge hushållen får leva med urgröpta plånböcker och hur du kan tänka för att kunna spara trots de tuffa tiderna. 

Här kan du läsa mer om SEB:s Julindex

Lyssna på hela avsnittet om inflation och SEB:s julbordsindex (32 minuter)

Vad händer med räntan, bopriserna och hushållsutgifterna 2023?

Américo Fernández och Susanne Eliasson gör ett bokslut över det ekonomiska läget 2022 och blickar fram mot 2023. De diskuterar bland annat räntan, hur de ser på utvecklingen för bostadspriserna och var inflationen tar vägen. 

Lyssna på avsnittet om räntan, bopriserna och hushållsutgifterna 2023 (28 minuter)

 

Så fungerar räntefonder

I dagens avsnitt får du lära dig om räntefonder av SEB:s investeringsstrateg Johan Hagbarth. Vad är en räntefond? Vilka olika typer finns? Och hur påverkas de av rådande ekonomiskt klimat?

Och kom ihåg! Att handla med fonder innebär en risk, du kanske inte får tillbaka insatt kapital.

Lyssna på avsnittet om räntefonder (6 minuter)

Börsspecial: Trendspaning från rapportperioden

Rapportperioden är i full gång, vilket ger oss anledning att prata om läget på börsen. Idag tar vi hjälp av Stefan Cederberg, aktiestrateg på SEB, för att prata hur bolagen i olika branscher presterar, de viktigaste trenderna och framtidsutsikterna på börsen det kommande halvåret.

Och kom ihåg! Handel med finansiella instrument är en risk. Du kan förlora dina insatta pengar.

Lyssna på avsnittet börsspecial (24 minuter)

Så fungerar det: Hur mycket får jag i pension?

”Så fungerar det” är Pengarna & livets nya snabbskola. Vi låter experter förklara begrepp och fenomen inom investeringar och privatekonomi – på bara några minuter. Den här veckan guidar Amie Berglund, Privatekonomisk analytiker, dig till hur pensionssystemet fungerar, de fyra viktigaste faktorerna som avgör hur stor din pension blir och hur du ger dig själv de bästa förutsättningarna för en bra pension.

Lyssna på avsnittet

 

Står vi inför en bostadskrasch?

Efter två rekordår har bostadsmarknaden svalnat av. Står vi inför en bostadskrasch? Vad händer med räntorna? Och hur ska jag som går i köp- eller säljtankar göra? I dagens avsnitt diskuterar Susanne och Américo det och mycket mer.

Lyssna på avsnittet

 

Tuffa tider väntar – därför ska du stress­­testa din ekonomi

En tuff ekonomisk höst väntar hushållen. I år betalar en två­barns­familj 80 000 kronor mer jämfört med förra året. Det som driver upp kostnaderna är högre räntor samt stigande priser på driv­medel och mat. I dagens avsnitt reder våra spar­experter Américo Fernández och Susanne Eliasson ut vad som hänt, vad du kan förvänta dig framöver och hur du kan hålla dina kostnader nere.

Dessutom: Sverige kommer att få en ny regering, men hur stor blir skillnaden för din plånbok?

Lyssna på avsnittet

 

Hur går börsen i sommar?

Få har väl missat att världens börsen skakat rejält under våren. Men varför går det nedåt, hur länge kan det fortsätta, och hur ska du tänka kring dina investeringar under sommaren? Med i studion för att reda ut frågetecknen är investeringsstrategen Johan Hagbarth.

Och kom ihåg att det innebär en risk att investera i fonder och aktier. Du kanske inte får tillbaka insatt kapital. 

Lyssna på avsnittet

Jämställd ekonomi och stel stämning på parmiddagar

Hur uppnår ni en jämställd ekonomi i er parrelation? Varför är det viktigt att bygga upp ett eget "power-kapital"? Och varför tycker Américo om att skapa stel stämning på parmiddagar? Dessutom berättar Isabelle om hur man kan göra för att investera i jämställdhet.

Och kom ihåg. Att investera i fonder och aktier innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina insatta pengar.

Lyssna på avsnittet

Allt om ränteinvesteringar

Hur kan ett högre ränteklimat påverka dina investeringsbeslut? I dagens avsnitt får Américo och Susanne hjälp av SEB:s Placeringsstrateg Johan Hagbarth för att gå igenom allt du behöver veta om ränteinvesteringar.

Att investera i fonder och aktier innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina pengar.

Lyssna på avsnittet

Har unga koll på sparandet?

Hur sparar svenskarna? Och framförallt den unga generationen? I dagens avsnitt diskuteras ungas sparvanor, varför de sparar som de gör och vad som går att lära av deras sparvanor.
Gäst är Amie Berglund, Privatekonomisk analytiker på SEB och ansvarig för den pinfärska undersökningen Sparkollen.

Lyssna på avsnittet

I huvudet på en chefsekonom

Varför påverkar stora omvärldshändelser din plånbok? Och hur? Det vet Jens Magnusson, chefsekonom på SEB, vars jobb är att göra krångliga ekonomiska samband begripliga. Dessutom avslöjar Jens sin investeringsstrategi. 

Att investera i fonder och aktier innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina pengar.

Lyssna på avsnittet

Krypto, NFT och Metaverse - så fungerar det

Kryptovaluta, NFT och Metaverse är begrepp som hörs allt oftare. Men hur fungerar de och varför lockas så många unga investerare av de nya tillgångsslagen? Pengarna & livet gästas av SEB:s Chefstrateg Johan Javeus som hjälper till att reda ut frågetecknen.

Lyssna på avsnittet

Hur kan sparare tänka mot bakgrund av kriget i Ukraina?

Rysslands invasion av Ukraina är en tragedi som först och främst innebär ett stort mänskligt lidande för Ukraina och det ukrainska folket. Händelseutvecklingen väcker även frågor hos många sparare om hur börsen, ränteläget och pensionerna kan komma att påverkas. Det diskuterar Américo Fernández och Isabelle Tibbelin i dagens avsnitt.

Lyssna på avsnittet

Så kan du hantera en stökig börs

I dagens avsnitt står börsturbulensen i fokus och hur du som småsparare kan agera. Med i studion är SEB Placeringsstrateg Roger Törnkvist. Dessutom får du de bästa tipsen på hur du minskar stressen när det organge kuvertet dimper ner i brevlådan.
Och kom ihåg. Att investera i fonder och aktier innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina pengar.

Lyssna på avsnittet

Så rivstartar du sparåret 2022

I dagens avsnitt tipsar Américo Fernández och Susanne Eliasson om hur du får mer pengar över på kontot vid årets slut. De diskuterar bland annat hur du enklast får till årsbokslutet, hur du lurar dig själv att spara mer och när det är läge att sätta sparpengarna på börsen.

Dessutom ger aktiestrateg Esbjörn Lundevall en sammanfattning av rapportsäsongen på 3 minuter. Och kom ihåg. Att investera i fonder och aktier innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina pengar.

Lyssna på avsnittet

Customer service