Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

En podd om pengar och sparande

Américo Fernández och Kristin Gejrot
Américo Fernández och Kristin Gejrot

Pengarna & livet. Det är namnet på den podd som ska få fler att bli inspirerade att börja spara. ”Ordet spara väcker ofta mer ångest än glädje, men med podden vill vi skapa engagemang kring ämnet och visa varför det är så viktigt med ett sparande”, säger Kristin Gejrot, som tillsammans med Américo Fernández är värd för Pengarna & livet.

Podden vänder sig i första hand till människor mitt i livet som har förutsättningar att spara mer, men som av olika anledningar inte tar sig tid att ta tag i det.

– Livspusslandet leder ofta till fler spontaninköp, som mutor till barnen, och mindre tid till aktiva beslut, som att börja månadsspara. Därför hoppas vi att podden ska bli en kanal där vi ökar lyssnarens förståelse för hur sparande och ekonomi hänger ihop med olika livshändelser och även hur man kan minska tröskeln för att ta sig in på exempelvis börsen, säger Kristin Gejrot. 

I egenskap av värdar för podden kommer Américo och Kristin att vara med i samtliga avsnitt. De kommer även att ta hjälp av interna och externa experter samt influencers.

Synpunkter? Frågor? Mejla: pengarna@seb.se

Sluta jobba vid 50 – dröm eller verklighet?

Hur påverkas våra pensionerna av att vi förväntas leva längre och längre? Hur mycket behöver man spara om man vill sluta jobba vid 50? Det och mycket annat pratar Kristin och Américo om i ett rykande färskt avsnitt av Pengarna & Livet. Veckans siffra är 4…

”Hurra för soloprenörer”

Vad är skillnaden mellan en soloprenör och en entreprenör? Hur kan man hjälpa soloprenörer att minska den administrativa bördan för att kunna fokusera mer på det innovativa? Pengar & Livet träffar Christoffer Malmer, chef för soloprenör-fokuserade startup-projektet SEBx.

Drömvillan eller drömlägenheten?!

Hur hittar man sin drömvilla eller drömlägenhet? Och vad gör man om man lever i partnerskap och vill olika saker? Detta diskuterar Kristin Gejrot och Américo Fernandez tillsammans med en insiktsfull mäklare i senaste avsnittet av Pengarna & Livet. Veckans siffra är 187.

Hållbara investeringar och sparande – sopsortera eller placera?

I senaste avsnittet bjuder Kristin och Américo in SEB:s hållbarhetsexpert Gabriel Lundström. Bland annat pratar de om hur klimatet påverkar ditt sparande och hur du påverkar klimatet med ditt sparande. Veckans siffra är den högsta i poddens historia, 230 biljoner....

Jämställdhet – lika viktigt när det kommer till pensionen!

Kristin och Américo pratar i detta avsnitt om varför vi har ojämställda pensioner i Sverige och hur man kan kompensera när den ekonomiska jämställdheten uteblir.

Så planerar ni ert bröllop

Américo och Kristin samtalar den här gången med Johanna Kajson som är en av landets ledande experter på allt som gäller bröllop. Hon delar med sig av sina bästa tips om hur ni får det perfekta bröllopet. Inte minst handlar det om att prioritera och ha bra checklistor.

Extra: Hur ska småsparare tänka när börsen svajar

Kristin Gejrot och Américo Fernández reder ut hur småsparare ska tänka i rådande börsklimat och tillsammans med Pontus Bergekrans, Investeringschef på Pension & Försäkring inom SEB, diskuterar de om det finns anledning att se över pensionssparandet.

Få koll på bostadsmarknaden

Américo och Kristin tar denna vecka tempen på bostadsmarknaden med Jens Magnusson, privatekonom på SEB. Den stora visningshelgen närmar sig med stormsteg, men vad är egentligen bäst, sälja eller köpa först? Och hur mycket bör du amortera? 

Stegen till eget företag

Vad ska man tänka på när man startar eget? Vilka bolagsformer är vanligast? Hur påverkas privatekonomin? Och måste man tänka på pensionen? Kristin och Américo går igenom de vanligaste frågorna.

Allt om att spara till barn

När och hur ska man spara till sina barn? Det är en av de vanligaste frågorna SEB:s privatrådgivare får. I det här avsnittet ger Kristin & Americo sina bästa tips och går igenom, nästan, allt du bör veta.

Så tar du steget ut på börsen

Har du funderat på att köpa aktier eller fonder men vill ha hjälp med att komma igång? Kristin och Americo pratar om hur man kan ta klivet ut på börsen, vad man ska tänka på och hur man kan sätta upp sin strategi för att minska rädslan som kan uppstå när börsen svänger.

Så blir sparandet hållbart

Kan hållbara investeringar ge god avkastning? Americo bjuder in SEB:s hållbarhetsexpert Anette Andersson att diskutera hållbart sparande – och ger tips om kommer igång. Veckans siffra är 6600...

Fem ekonomifällor – och lösningarna 

Lyssnarnas frågor från första avsnittet kokade ned till fem ekonomiska fällor man kan undvika. Fälla fem är speciellt intressant. Liksom veckans siffra – som är 70. 

Hur ska man tänka kring sparande?

I premiäravsnittet av Pengarna & Livet får du koll på vilka Kristin och Américo är, tips på hur du kan tänka kring ditt sparande och hur du kommer igång. Samt får redan på vad veckans siffra 16 står för.

Customer service