Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

SEB Globala Hållbara Bolag

Spara för dig, klimatet och en schysstare värld.

SEB Globala Hållbara Bolag är en global indexnära aktiefond med hållbara investeringar som mål

Målsättningen med fonden är att investera på utvecklade marknader världen över i bolag som bidrar till en miljömässigt och socialt hållbar framtid. Fonden förvaltas indexnära vilket innebär att den ska generera en avkastning och riskprofil som ligger i linje med sitt jämförelseindex. Fonden investerar i bolag som redan idag fokuserar på hållbarhetsfrågor har möjlighet att ligga i framkant och leda utvecklingen i en framtid som kräver mer hållbara lösningar. Antingen genom att de redan nu har anpassat sina affärsmodeller eller genom att de hittar nya affärsmöjligheter som kan bli viktiga i framtiden. 

Om SEB Globala Hållbara Bolag

Artikel 9-fond med hållbarhet som mål

Fonden placerar på utvecklade marknader världen över i bolag som bidrar till fondens hållbara investeringsmål. Fonden investerar i bolag som fondbolaget har klassificerat som hållbara investeringar enligt EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar (SFDR) och som, enligt fondbolagets bedömning, bidrar till FN:s mål för hållbar utveckling eller är i linje med EU:s Taxonomi.

Optimerade investeringsbeslut

Investeringsbesluten baseras på en optimeringsmodell, där olika utvalda parametrar läggs in i modellen som driver investeringsbesluten. Till grund ligger slutsatser från den egenutvecklade modellen SIMS-S som analyserar hållbarhetsdata från hela världen.

Indexnära förvaltning

Fonden är en indexnära fond och ska generera en avkastning och riskprofil som ligger i linje med MSCI World Net Return Index, ett återinvesterande aktieindex som består av stora och medelstora bolag på utvecklade marknader. 

  Logga in och köp fonden   Läs mer om fonden i fondlistan

Siffrorna nedan bygger på data för fonden per 21 augusti 2024.

Nyckeltal

<3%
Aktiv risk*
~500
Antal bolag i portföljen
4 av 7
Riskklass räknas som medelrisk

Hållbarhet i siffror

90%
Minsta andel hållbara investeringar**
9,9%
Taxonomiförenlighet***
1–14
Huvudsakliga negativa konsekvenser som fonden beaktar****

* Aktiv risk är ett mått på hur mycket en fonds avkastning avviker från dess jämförelseindex. Läs mer om fondens aktiva risk i avsnittet frågor och svar.

** Övrig exponering är kassa och derivat.

*** Fondens taxonomiförenlighet, eller "taxonomy alignment" på engelska, är ett begrepp som används inom hållbara investeringar och beskriver hur väl ett bolags ekonomiska verksamheter överensstämmer med specifika kriterier. Fondens taxonomiförenlighet är 9,9 procent vilket är 40 procent högre än MSCI World Index, som marknaden ser ut just nu. Källa: ISS 2024-08-21

**** Fonden beaktar de viktigaste negativa konsekvenserna genom att utesluta investeringar i vissa företag eller sektorer. Fonden beaktar de negativa konsekvenserna 1-14 och två frivilliga genom exkluderingar och fondbolagets hållbarhetsmodell SIMS-S. Läs mer vilka dessa är under avsnittet frågor och svar.  

FN:s hållbarhetsmål som fonden i huvudsak bidrar till:

Nr. 5 Jämställdhet
Uppnå jämställdhet och alla kvinnors och flickors egenmakt
Nr 10. Minskad ojämlikhet
Minska ojämlikheten inom och mellan länder
Nr 13. Bekämpa klimatförändringarna
Vidta omedelbara åtgärder för att bekämpa klimatförändringarna och dess konsekvenser
Nr. 7 Hållbar energi för alla
Säkerställa att alla individer ska ha tillgång till pålitlig och prisvärd energi
Nr 12. Hållbar konsumtion och produktion
Säkerställa strukturer som bidrar till en mer hållbar konsumtion och produktion

Frågor och svar om SEB Globala Hållbara Bolag

En artikel 9-fond enligt EU:s förordning SFDR är en fond vars investeringar har hållbarhet som mål. Dessutom omfattas artikel 9-fonder, också kallade ”mörkgröna fonder”, av hårdare krav på transparens och rapportering för att säkerställa att dessa mål uppnås. Detta gör fonderna till viktiga verktyg för investerare som vill bidra till en hållbar utveckling. 

Artikel 8-fonder, även kallade "ljusgröna" fonder, främjar hållbara egenskaper i sina investeringar men har inte hållbarhet som sitt huvudsakliga mål. Artikel 9-fonder går ett steg längre genom att uttryckligen fokusera på att uppnå olika hållbarhetsmål.

Många hållbara globalfonder på marknaden idag fokuserar på ett specifikt tema såsom hållbar energi, jämställdhet, rent vatten eller dylikt. Med SEB Globala Hållbara Bolag får du som investerare i stället en bred exponering mot utvecklade marknader globalt, samtidigt som fonden tar hänsyn till både miljörelaterad och social hållbarhet. Fonden placerar inte i tillväxtmarknader.

SEB Globala Hållbara bolag har också ett mål om att efterlikna sitt jämförelseindex när det gäller utveckling och riskprofil, även om fonden avviker från index när det kommer till urvalet av investeringar och antalet innehav i portföljen till följd av fondens inkluderings- och exkluderingskriterier i fråga om hållbarhet. 

Olika parametrar och regler används i en modell som driver investeringsbesluten. Bolagen väljs ut baserat på matematiska modeller och statistiska samband för att generera en avkastning och riskprofil som ligger i linje fondens jämförelseindex. 

Artikel 9-fonder innehåller hållbara investeringar. Det är investeringar som ska bidra till ett miljömässigt eller socialt hållbarhetsmål. Investeringen ska inte heller medföra betydande skada på något annat miljömässigt eller socialt hållbarhetsmål. Bolaget som fonden investerat i ska även följa god bolagsstyrning.  

SEB Investment Management AB har utvecklat en egen analysmodell, SIMS-S, som med flera externa och interna datakällor ger varje potentiell investering ett hållbarhetsbetyg. Till grund för betyget ligger både risker, negativa konsekvenser, möjligheter, arbete med de globala hållbarhetsmålen, koldioxidavtryck och mycket mer. 

Hållbarhetsanalysen innebär att fonden bland annat fokuserar på specifika sektorrisker, produkter och tjänsters hållbarhet, konsekvenser och påverkan i förhållande till långsiktigt hållbart värdeskapande. Syftet med SIMS-S är att för varje enskilt bolag ge ett individuellt, relevant, väsentligt och framåtblickande betyg. 

Se videon om SIMS-S

Investeringsbesluten baseras på en optimeringsmodell, där olika utvalda parametrar läggs in i modellen som driver investeringsbesluten för att efterlikna risk och avkastningsprofilen för jämförelseindexet. Det investerbara universet består av cirka 1 300 hållbara bolag, och genom att investera i cirka 300–700 av dessa bolag kan vi efterlikna jämförelseindexet och ha en liknande lands-, region- och sektorfördelning med hjälp av den regelstyrda modellen.

Fonden beaktar de viktigaste negativa konsekvenserna genom att utesluta investeringar i vissa företag eller sektorer. Genom att exkludera investeringar i företag som uppvisar dessa negativa konsekvenser, strävar fonden efter att minimera sin negativa påverkan på miljö och samhälle. 

Fonden beaktar de negativa konsekvenserna 1-14 och två frivilliga negativa konsekvenser genom exkluderingar och fondbolagets hållbarhetsmodell SIMS-S: 

  1. Utsläpp av växthusgaser
  2. Koldioxidavtryck
  3. Investeringsobjektets växthusgasintensitet
  4. Exponering mot företag som är verksamma inom sektorn för fossila bränslen
  5. Andel av icke-förnybar energiproduktion
  6. Energiförbrukningsintensitet per sektor med stor klimatpåverkan
  7. Verksamhet som negativt påverkar områden med känslig biologisk mångfald
  8. Utsläpp till vatten
  9. Farligt avfall och radioaktivt avfall
  10. Brott mot FN:s globala överenskommelse och OECD:s riktlinjer för multinationella företag
  11. Avsaknad av processer och efterlevnadsmekanismer för att övervaka efterlevnaden av FN:s globala överenskommelse och OECD:s riktlinjer för multinationella företag
  12. Ojusterad löneklyfta mellan könen
  13. Jämnare könsfördelning i styrelserna
  14. Exponering mot kontroversiella vapen (antipersonella minor, klusterammunition, kemiska vapen och biologiska vapen)

Frivillig: Investeringar i företag utan initiativ för minskning av koldioxidutsläpp

Frivillig: Avsaknad av uppförandekodex för leverantörer

När du bestämmer dig för om du ska investera i fonden ska du inte bara ta hänsyn till dess hållbarhetsrelaterade egenskaper utan även till alla andra egenskaper som beskrivs i informationsbroschyren.

Aktiv risk, även kallat ”tracking error”, är ett mått på hur mycket en fonds avkastning avviker från dess jämförelseindex. Denna fond förväntas ha en aktiv risk på mindre än 3 procent (<3%), vilket innebär att:

  • Den följer sitt jämförelseindex ganska nära.
  • Det finns mindre avvikelse mellan fondens avkastning och dess jämförelseindex förväntade avkastning.

Kort om SEB Globala Hållbara Bolag

  • Fonden går att handla i SEB:s app, på internetbanken och på andra större handelsplattformar.
  • Risknivå 4 av 7.
  • Fonden är öppen för sparande på ISK, fondkonto och i försäkring.

För mer information om fondens kostnader, läs mer i fondlistan