Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Börja investera i aktier

Nu när du lärt dig grunderna är det dags att börja investera i aktier. Vi hjälper dig ta nästa steg och har därför tagit fram en enkel guide på vad du behöver göra för att börja handla med aktier. Vi går igenom steg för steg hur du kommer igång!

De senaste åren har aktier som sparform ökat i popularitet och allt fler har börjat testa sina vingar på börsen. Om du redan läst andra delar i vår aktieskola såsom vad aktier är eller hur aktier fungerar så har du säkert redan koll på varför du ska investera i aktier.

Men för dig som är ny kan vi gå igenom det igen. Att investera i aktier är ett sätt att få dina sparpengar att växa över tid. Förutom att du kan tjäna pengar på att få utdelning eller genom att sälja aktier som stigit i kurs så är aktiehandel även ett sätt att lära dig mer om hur bolag och börsen påverkas av vår omvärld.

Eftersom aktiemarknaden kan svänga från dag till dag brukar en långsiktig sparplan vara att rekommendera. Men du bör fortfarande vara medveten om att det alltid finns en risk i att handla med aktier.

Så hur kommer du igång, och vilka steg behöver du ta för att börja handla med aktier? Det ska vi gå igenom nu.

Kom igång med 3 enkla steg

1. Öppna ett konto

Börja med att öppna ett konto där du kan förvara dina aktier. Investeringssparkonto (ISK) är ett populärt val där du slipper betala vinstskatt och att deklarera dina affärer. Istället betalar du en årlig schablonskatt som baseras på värdet på ditt konto.

Öppna ett nytt ISK-konto

2. Sätt in pengar

För över den summa du vill handla för från ditt vanliga bankkonto till ditt ISK. Du kan också ha en stående månadsöverföring från ditt bankkonto om du vill handla ofta. När pengarna är inne på kontot är det dags att börja handla.

3. Börja handla aktier

Lägg en order i vår app eller internetbank genom att söka upp den aktie du vill köpa i listan, välj antal aktier och eventuellt vilket pris du vill handla till. Granska och godkänn din order. Klart!

Handla aktier på din ISK/depå (internetbanken)

Öppna konto

Det första du behöver göra är att öppna ett konto eller förvar att handla aktier i. Det finns ett antal olika konton att välja på men det vanligaste är något som kallas investeringssparkonto eller ISK.

Förutom ISK-konto finns det även andra förvar, exempelvis aktie- och fonddepå, ofta kallat depå. Det är den klassiska kontotypen som var vanligast innan ISK. En depå fungerar som ett vanligt bankkonto, men för värdepapper.

Beroende på vilken typ av konto du har är det olika skatteregler som gäller. ISK-kontot är idag den vanligaste kontotypen för aktiehandel. Den främsta anledningen till att ISK-konton blivit så populära är enkelheten när det kommer till beskattning och deklaration. När du använder dig av ett ISK-konto betalar du nämligen bara skatt på det innehav du har på kontot och slipper deklarera eventuella vinster eller förluster vid aktieförsäljning. Det kallas även att du betalar schablonskatt. Här kan du läsa mer om vad ett vad ett ISK-konto är.

De kontanta medlen på ISK-kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i SEB med ett belopp som motsvarar högst 1 050 000 kronor. Riksgälden betalar ut ersättning inom sju arbetsdagar från den dag SEB försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in.

Sätt in pengar

Nästa steg när du ska börja investera i aktier är att ha ett startkapital. Det får du genom att föra över pengar till ditt valda investeringssparkonto. Detta steg kräver ingen vidare förklaring. Du för helt enkelt över pengar från ditt vanliga bankkonto till ditt ISK-konto. Väljer du istället att handla på en aktiedepå kan du koppla ditt vanliga bankkonto till depån så att pengarna dras automatiskt från kontot vid ett aktieköp, och sätts in på kontot när du säljer aktier.

Om du väljer att handla på ett ISK kan du också ha en stående månadsöverföring från ditt bankkonto till ditt ISK-konto. När pengarna väl är inne på kontot, är det dags att börja handla aktier.

Börja handla aktier

Tredje steget är att börja handla aktier, vilket även brukar kallas för att lägga en order. För att göra detta kan det vara bra att lägga ner lite tid på att hitta ett eller flera företag vars aktier du vill börja investera i. När du har bestämt dig för ett företag som du vill köpa aktier i loggar du in på internetbanken eller i appen.

 Hur du köper aktier med SEB-appen

  1. När du loggat in i appen klickar du på Spara och sedan på Handla aktier. Klicka sedan på sökrutan och sök på den aktie du vill köpa.

  2. När du hittat aktien klickar du på Köp för att lägga din aktieorder.

  3. När din order gått igenom ser du dina nya aktier på det konto som du har köpt aktier på.

 Hur du köper aktier på internetbanken

  1. När du loggat in på internetbanken klickar du på fliken Fonder & värdepapper och sedan på Köp aktier. Välj sedan aktie från de olika aktielistorna eller klicka på sökrutan och sök på den aktie du vill köpa.

  2. När du hittat aktien klickar du på Köp för att lägga din aktieorder.

  3. Välj vilket konto du vill handla på och hur många aktier du vill köpa. Här kan du också välja om du vill handla till marknadspris eller annat pris och hur länge du vill att din order ska gälla.

  4. När din order gått igenom ser du dina nya aktier i översikten. Under Historik/avräkningsnotor kan du också se till vilken kurs du fick köpa dina aktier.

Det går även att handla aktier på mer avancerade sätt. Du kan läsa mer om hur du köper aktier.

Håll koll på kursen

Det sista steget när du ska börja handla med aktier är att hålla koll på aktiekursen. Om kursen skulle börja gå ner måste du nämligen ta ett beslut om du vill sälja aktien till en förlust eller om du ska behålla den i hopp om att den ska återhämta sig. Precis som med allt annat när det kommer till aktiehandel så beror det på vilken sparstrategi du har och hur långsiktig den är. Om du fortfarande tror på aktien och har en relativt långsiktig sparplan kan det ibland löna sig att ha lite is i magen och hoppas på att aktien med tiden ska stiga i värde igen.

Hjälpte den här sidan dig?

Tack för ditt svar.