Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Med hela världen som arbetsplats

Superentreprenören Henrik Persson Ekdahl har blivit miljardär tack vare sina tech-succéer och sin fingertoppskänsla för rätt samarbetspartners. Nu flyttar han till Sydafrika för en ny affärssatsning.

Han känns som drivet personifierad, Henrik Persson Ekdahl. Och handlingskraften lyser igenom när han berättar om karriären som tog fart med glassförsäljning på stranden i Åhus, där han växlade upp businessen genom att anställa skolkompisar. I dag driver Henrik Persson Ekdahl investmentbolaget Optimizer Invest och har inte någon plan på att sakta ner tempot.

Har drivet alltid funnits där?

– Det kommer från barnsben. Min pappa drev däckverkstad med sina två bröder och jag insåg tidigt att man måste arbeta extremt hårt både för att lyckas och för att kunna sätta mat på bordet. Men vad lycka är, är såklart upp till var och en.

Som femåring höll det på att sluta i stor olycka. Henrik Persson Ekdahl blev överkörd av en gräsklippare och förlorade stora delar av sin högra fot. Innan läkning var han länge beroende av andra.

– Den känslan har alltid varit jobbig. Och det är säkert därför jag alltid velat klara mig ekonomiskt. Jag ville tidigt tjäna egna pengar.

Därav glassarna i Åhus och när han blev några år äldre fick Henrik Persson Ekdahl upp ögonen för mer affärer. Han köpte bilar på text-tv och la ut dem i Kristianstadsbladet och på nya digitala plattformar.

– Text-tv-säljarna kunde inte nå ut lika brett som jag. Jag vågar säga att jag är nog den som sålt flest bilar, utan att själv ha körkort, säger Henrik Persson Ekdahl och skrattar.

Han har alltid varit fascinerad av bilar, inte bara lyxbilar, utan motorfordon i alla dess former. Henrik Persson Ekdahl har gjort många olika saker fram till i dag. Tränat simning på elitnivå i USA, sålt dyra klockor för att slippa studieskulder i England, drivit inkassobolag för parkeringsböter och gjort en master i Göteborg där han hamnade i ett handelshus som sålde pappersmassa runt om i världen.

– Jag var 23 år och fick känna på globalt entreprenörskap. Jag fick också bevisat att jag kunde lära mig en industri som jag inte tidigare varit insatt i.

Henrik Persson Ekdahl ville skapa bolag och det var i samma veva som poker-boomen slog till i Norden. Han hade själv aldrig spelat, men såg en marknad och en helt digital industri. Tillsammans med en vän startade han onlinepokerbolaget Bestpoker.

– Första morgonen när jag kom till kontoret och såg att vi hade fått in 75 euro utan att vara på plats var det “wow” för mig. Affärerna rullade samtidigt som vi gjorde annat.

Även om Henrik Persson Ekdahl aldrig själv kunnat programmera så har han varit duktig på att teama upp med rätt kompetenser. Det rullade på bra – och snabbt. Bestpoker börsnoterades i London 2006 och Henriks tidigare affärskompanjon André Lavold ringde. Han hade startat Betsafe och Henrik gick med och blev vd 2007. Bolaget fick en stark position och fyra år senare köpte Betsson upp bolaget. André och Henrik bodde då på Malta med
sina respektive familjer 2011–2014.

– Vi ansåg att vi satt på en ganska unik kompetens – att driva globala onlinebolag. Vi kunde skala tech och hade lärt oss att driva trafik. Vi ville starta vårt eget investmentbolag.

Genom Optimizer Invest investerar de nu sina egna pengar, driver ingen fond och tar alltså aldrig in externa pengar.

– Vi investerar bara i saker som inte går att ta på. Vi har inga lager, distribution, produktion eller liknande.

Sedan 2013 har man drivit bolaget och affärerna har gått bra. 2014 flyttade Henrik Persson Ekdahl och hans familj till Marbella där man levt i en palatsliknande bostad i byns finaste område.

Men nu har allt sålts för nya äventyr.

– Vi flyttade till Sydafrika vid årsskiftet. Vår äldste son är 13 och våra yngre 11 och 6 år, och vi inser att det inte dröjer länge innan barnen börjar flytta hemifrån. Därför vill vi ge dem fler erfarenheter innan dess.

Familjen har köpt en hästgård utanför Kapstaden och Henrik Persson Ekdahl ska bygga upp ett tech-center. Målet är att inom de närmaste tre åren sätta upp en hub med 200–300 anställda som jobbar mot Europa. Henrik Persson Ekdahl ser Sydafrika som en stark tillväxtregion med stor tech-kompetens, som han följt på nära håll under många år. Lite bortglömd i jämförelse med Asien menar han.

– Det blir en viktig resa med familjen också. Vilka beslut barnen än tar i framtiden vill vi ge dem en stor ryggsäck som de får göra vad de vill med.

Om Henrik Persson Ekdahl

Ålder: 43 år.
Familj: Frun Matilda, tre barn – 6, 11 och 13 år.
Bor: Utanför Kapstaden, Sydafrika.
Gör: Medgrundare av Optimizer Invest, rådgivare i Crunchmill Advisors och bygger upp en tech-hub utanför Kapstaden. 
Intressen: Konst, bilar, idrott.

Fler svar från våra Private Banking experter

Våra experter svarar – en av våra mest lästa och omtyckta artikelserier någonsin.

Läs fler artiklar

Är du privatperson med mer än 5 miljoner kronor att placera? Är en entreprenör i stark tillväxt? Eller vill etablera ett Family Office eller ha en partner till ditt befintliga? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp och berättar mer om vårt erbjudande och hur det kan anpassas efter just dina behov.

När vi ringer upp dig får du besvara en säkerhetsfråga i BankID-appen. Det är en bekräftelse på att du pratar med oss.