Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

"Det finns en väldig kraft i det vi gör"

När barnfötter springer över en matta från Vandra Rugs knyts historien och framtiden ihop. Decennier möts, gränser passeras och liv vävs samman.

– Dagens konsumenter tänker två gånger innan de konsumerar. Och en av sakerna man tänker är ’vad är det här för företag?’. Våra kunder sympatiserar med det vi gör. Det finns en väldig kraft i det, säger Cia Attling, en av grundarna till Vandra Rugs. 

Företaget designar och väver kvalitetsmattor. Mattor grundade i svensk vävtradition, men med en modern touch som pryder allt från ambitiösa vardagsrum i svenska hem till legendariska hotell i Frankrike. Mattor som överlever generationer.

Men det är bara resultatet av deras affärsmodell. För att förstå vidden av hur hållbarhet och värderingar genomsyrar Vandra Rugs behöver vi börja från början. 2005 klev Cia Attling ner i Barbro Thessings källare på Valhallavägen i Stockholm. Barbro Thessing hade tagit över mattdelen av EMTE Textil, ett legendariskt företag som grundades 1940 av Edna Martin och Marit Thorén, som bland annat byggde upp Svenskt Tenns textilavdelning. Cia Attling skulle köpa en matta till sig själv, men blev förälskad i vad hon såg.

– Jag lärde känna Barbro och tänkte ‘kan man ha så här roligt på jobbet’? EMTE Textil hade ett nätverk av väverskor runtom i Sverige. De arbetade med restprodukter från textilindustrin. De gjorde bland annat mattor till inredare och arkitekter, och till riksdagens övernattningslägenheter. Det fanns en sådan potential i produkten.

Så Cia Attling gjorde vad en sann entreprenörssjäl gör. Hon frågade om hon kunde bli Barbro Thessings marknadsavdelning. Med en universitetsutbildning från USA och bakgrund inom finans- och läkemedelsbranschen, var hon den perfekta personen att hjälpa företaget in i framtiden. Sedan gick det fort. Cia Attling tog över företaget 2008. Beställningarna ökade och de fick leveransproblem.

– Det fanns ingen kvar i textilindustrin i Sverige. Vi fick köpa in material från Frankrike. Då kom delägare nummer två, Marie Wallenberg Olsson, in i bilden. Hon hade inte bara växt upp på dessa mattor, hon hade en färsk examen från Handelshögskolan i Stockholm. Där hade hon fokuserat mycket på hand-in-hand-modeller, framför allt entreprenörskap som sysselsätter fattiga kvinnor. Det ledde i sin tur till delägare nummer tre, Larissa Bodén, språkutbildad ekonom från Ukraina, som letade efter ett projekt för att stötta kvinnor på den ukrainska landsbygden.

– Samtidigt hade vi en produkt med stor efterfrågan. Vi frågade Barbro Thessing: ‘kan du tänka dig att utbilda kvinnor i Ukraina?’ Hon var då över 70. ‘Åh, vad roligt!’, svarade hon och åkte ner med väverskan Laila och Lailas man Harald.

Resten är skräddarsydd historia.

– Ambitionen var att mattorna skulle hålla minst samma höga kvalitet. Och det gör de! Våra medarbetare på fabriken där nere är så fantastiskt duktiga! Och de utbildas kontinuerligt. Den hållbara modellen stannar dock inte där. I en traditionell mattbutik finns travar av mattor. Antingen i fel storlek eller fel färg. Vandra Rugs skräddarsyr och anpassar mattorna efter var de ska ligga. Mattorna vävs på beställning och var och en tar vara på sitt eget spill. Slutligen har mattorna lång livslängd.

– Det exklusiva är det hantverksmässiga, hur vi framställer dem. Någon har flätat den här fransen. Det besjälar produkten, säger Cia Attling.

Om Vandra Rugs

Gör: Exklusiva handvävda mattor.
Grundat: 2008 av Cia Attling, Marie Wallenberg Olsson och Larissa Bodén.
Antal medarbetare: Två i Sverige och 25 i Ukraina.

Fler svar från våra Private Banking experter

Våra experter svarar – en av våra mest lästa och omtyckta artikelserier någonsin.

Läs fler artiklar

Är du privatperson med mer än 5 miljoner kronor att placera? Är en entreprenör i stark tillväxt? Eller vill etablera ett Family Office eller ha en partner till ditt befintliga? Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp och berättar mer om vårt erbjudande och hur det kan anpassas efter just dina behov.