Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Avgifter och skatter för fondförsäkring

Vi tar ut en avgift för din pensionsförsäkring. Det tas också ut skatt på pensionsförsäkringar: inkomstskatt och avkastningsskatt. Här kan du läsa mer om våra avgifter och skatter för fondförsäkringar.

Till aktuella priser

Inkomstskatt på utbetalningarna

Utbetalningarna från avtalspensionen beskattas som inkomst av tjänst. Det gäller oavsett om det är du själv eller en förmånstagare som får utbetalningen.

Avkastningsskatt – en schablonskatt

Avkastningsskatten är en schablonskatt. Det innebär att den ska betalas oavsett om du under året har fått någon avkastning på ditt försäkringskapital eller inte. Det är försäkringsbolaget som drar en avgift för avkastningsskatten från ditt försäkringskapital och betalar in den till Skatteverket.

För pensionsförsäkring fastställs underlaget genom att värdet den 1 januari innevarande år (kapitalunderlaget) multipliceras med den genomsnittliga statslåneräntan föregående år. Resultatet kallas för skatteunderlaget.

Från och med år 2017 uppgår skatteunderlaget alltid till minst 0,5 procent av kapitalunderlaget. Därefter multipliceras skatteunderlaget med 15 procent.

Ring upp mig

Lämna ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. 

Vill du ringa oss istället? Du når oss på 077-11 11 800
Öppet måndag–fredag 8–16:30.

När vi ringer upp dig får du besvara en säkerhetsfråga i BankID-appen. Det är en bekräftelse på att du pratar med oss.

Visste du att?

Vi arbetar för en ökad transparens och öppenhet kring vår skattehantering.
Hållbarhet på SEB


Försäkringsgivare är SEB Pension och Försäkring AB
Organisationsnummer: 516401-8243, 106 40 Stockholm