Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Här är pensionärerna som startat eget

Torborg Wärn, Peter Sund, Bobo Engström.
Från vänster: Torborg Wärn, Peter Sund, Bobo Engström.

Att gå i pension efter ett långt arbetsliv kan vara en lättnad för många, medan det för andra kan vara en ganska svår upplevelse. Att starta eget kan vara lösningen. Läs om tre pensionärer som tagit steget och tips om vad du ska tänka på.

– Man kanske känner att man inte längre får vara delaktig, att man inte har någon uppgift i samhället längre. Att då starta eget kan vara ett sätt att få en möjlighet att fortsätta vara med och bidra med sin kunskap och kompetens, förklarar Belgin Fortaci.

Nästan var femte person jobbar efter det att de fyllt 65 visar siffror från SCB. Närmare hälften av dem gör det som egenföretagare. Efter ett långt arbetsliv har man mycket erfarenhet och kunskap, och att starta eget är ett sätt att få bidra med den på sina egna villkor, menar Belgin Fortaci, ansvarig för entreprenörssamarbeten på SEB.

– Som egenföretagare styr du själv hur mycket du jobbar, något som kan vara en extra fördel när du är pensionär. Du kan jobba och samtidigt kombinera det med andra saker du vill få ut av livet.

Att starta företag är för många snarare ett sätt att äntligen kunna ägna mer tid åt sin hobby efter ett långt yrkesliv, och till och med tjäna en slant på den. Det finns heller ingen åldersgräns för när man får starta företag.

– Inom vissa yrken och branscher kan det självklart finnas vissa åldersregler, men företag kan man starta även som pensionär. Och flera har upptäckt att även om arbetsgivaren har sagt att man inte får jobba kvar på heltid efter 67 års ålder så går det utmärkt att komma tillbaka som konsult, säger Belgin Fortaci.

4 saker att tänka på innan du startar eget som pensionär

Som pensionär finns det vissa saker att tänka på innan man startar företag. Precis som för alla som funderar på att starta företag gäller självklart att;

  • ha en affärsidé
  • göra en budget
  • undersöka hur marknaden ser ut för det man vill sälja
  • fundera på vilken företagsform man vill ha.

– Enskild firma är ganska enkelt, medan aktiebolag fungerar bättre om man ska ta större risker. Med ett aktiebolag kan man också komplettera lönen genom att ta utdelning, som beskattas lägre än lön.

Vilken företagsform man väljer påverkar inte pensionen. Däremot kan man vilja pausa pensionsutbetalningarna och skjuta dem på framtiden om firman går bra och intäkterna trillar in.

– Du kan pausa och skjuta upp den allmänna pensionen från staten så länge du vill för att sedan begära ut den igen. Däremot är det inte lika enkelt att pausa tjänstepensionen. Därför rekommenderar vi att du först pratar med en försäkringsrådgivare om detta, förklarar Belgin Fortaci.