Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Skilsmässa

Kvinna framför spegel

Att skilja sig eller flytta isär är sällan enkelt för de inblandade, varken för vuxna eller barn. Dessutom påverkas ekonomin. Hur går en bodelning till om det inte finns ett äktenskapsförord? Vad säger sambolagen? Och hur undviker man en vårdnadstvist?

Här har vi samlat allt du behöver veta

6 tips att tänka på vid en separation – se hela checklistan

Vi hjälper dig med det praktiska när livet tar en ny vändning.

Frågor från andra i samma situation

Jag och min sambo ska separera. Vem har rätt till lägenheten?

Vid en separation har en sambo rätt att begära bodelning. Det innebär att din sambo har rätt till hälften av lägenheten om den är anskaffad för gemensam användning.

Om lägenheten inte är anskaffad för gemensam användning kan den aldrig bli föremål för bodelning enligt sambolagen. Gemensamma barn kan heller inte förändra den saken.

I vissa fall kan en sambo däremot överta rätten till bostaden även om den inte ingår i bodelningen (detta gäller inte villa- eller radhusfastighet). Det går inte att avtala bort i ett samboavtal. För att överta bostaden i så fall måste sambon visa att han eller hon bäst behöver den, men det ska också vara skäligt med hänsyn till övriga omständigheter. Om ni har gemensamma barn och de enbart ska bo hos din partner talar det för ett övertagande. Om ni inte har gemensamma barn krävs synnerliga skäl för att din partner ska överta lägenheten. Han eller hon måste dessutom själv begära att få överta lägenheten inom ett år från att samboförhållandet upphörde, eller inom tre månader om din partner flyttat därifrån. Den som äger lägenheten ska ersättas med marknadsvärdet.

Jag och min sambo ska separera. Hur delas vinsten på lägenheten?

Sambolagen säger att ”nettot” ska delas lika vid en separation. När man beräknar bodelningslikviden (när den ene av samborna ska behålla bostaden) ska man se på det som om man hade sålt till en utomstående.

Man gör då en preliminär kapitalvinstberäkning och tar hänsyn till skatten när man bestämmer hur mycket som den som lämnar ska ha. Det är nämligen så att kapitalvinsten följer bostaden och inte den som ursprungligen var skattskyldig vid bodelning enligt sambolagen. Det betyder att du inte behöver betala kapitalvinstskatt på den summan du får av din sambo. Därför måste skatten räknas bort först.

När ska jag registrera bodelningshandlingarna hos tingsrätten?

Vid skilsmässa är det ansökan om skilsmässa som registreras hos tingsrätten inte bodelningshandlingen. Bodelningshandlingen kan alltså, men behöver inte, registreras vid tingsrätten.

Bodelning mellan makar görs i tre olika situationer: vid skilsmässa, när ena maken dör eller under äktenskapet (till exempel om man vill fördela förmögenhet så att det blir mer jämnt mellan makarna). Bodelning innebär att man bestämmer hur makarnas egendom ska delas upp mellan dem. Bodelningshandlingen krävs oftast som underlag vid lagfartsansökan när den ena parten ska överta bostaden.

Om man gör en bodelning under bestående äktenskap måste den anmälas till tingsrätten innan bodelningen blir giltig.
Ta hjälp av en familjejurist hos vår samarbetspartner Lexly

Artiklar och poddar du inte får missa

Så mycket kostar en skilsmässa

Vår expert Susanne Eliasson har räknat ut vad en skilsmässa med barn kostar över en tioårsperiod.
Läs om vad en skilsmässa kan kosta

Så klarar man bäst av en skilsmässa

Familjeterapeuten Mia Pethrus ger tips och råd till dig som håller på och separerar.
Fokusera på barnen och ta hand om dig själv

Det här kan vi hjälpa dig med

Familjerättsjurist

Juridisk rådgivning hos vår samarbetspartner Lexly.

Läs mer hos Lexly

Ansök om lånelöfte

Med ett lånelöfte är du beredd när drömbostaden dyker upp.

Ansök om lånelöfte

Bli kund

Nu kan du som har Mobilt BankID snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund på 3 minuter

Ring upp mig

Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. Vill du kontakta oss istället?
Vi har öppet dygnet runt och du når oss på 0771-365 365.

Relaterade livshändelser

Köpa bostad

Hjälpte den här sidan dig?

Customer service