Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Lär barnen privatekonomi

Det är kanske när barnen ska flytta hemifrån som de är som mest mottagliga för att prata privatekonomi. Passa då på så att de lär sig principen att spara först och köpa sedan. Det bästa är dock att prata pengar, sparande och konsumtion redan från tidig ålder.

När barnet får bättre koll på sin vardagsekonomi har de en stor fördel och undviker lättare fallgroparna. Förklara för barnet att man måste jobba extra för att få ekonomin att gå ihop som student och vilka fördelar det finns med att göra en budget och vad det kostar att flytta hemifrån. Konsumentverkets folder Håll koll på pengarna förklarar på ett enkelt sätt vad som är viktigt att tänka på.

Koll på pengarna (konsumentverket.se)

Studielånet är ett lån som ska betalas tillbaka

Som nybliven student är det viktigt att tänka långsiktigt, redan från början. Möjligheten att ta studielån är toppen, men det är viktigt att komma ihåg att det trots allt är ett lån. Visserligen ett ganska förmånligt sådant, men likväl ett lån. Om ditt barn har egna sparpengar eller bor hemma kanske det kan klara sig med en mindre andel lån.

Passa på att prata privatekonomi innan barnen flyttar hemifrån. Till exempel vilka konsekvenser en betalningsanmärkning kan få.

Betalningsanmärkningar får långsiktiga konsekvenser

Det är också bra om ditt barn förstår att en obetald räkning på 600 kronor snabbt kan komma upp i över 2 000 kronor om man inte gör något åt det. Om man får en betalningsanmärkning kan det leda till att man blir nekad banklån, mobilabonnemang eller att hyra en lägenhet.

Bli kund

Nu kan du som har Mobilt BankID snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund på 3 minuter

Hjälpte den här sidan dig?

Tack för ditt svar.