Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

3 saker många missar inför utlandssemestern

Många semesterfirande svenskar åker utomlands till sommaren. Här är några praktiska tips som du inte får missa.

 1. Svag krona gör utlandsresan dyrare

  Om den svenska kronan är svag i förhållande till den utländska valutan kan resan bli dyrare än planerat. För att få ut så mycket som möjligt av resebudgeten kan det därför vara bra att se hur växelkurserna ser ut i olika länder. Rådande konjunktur och inflation kan skilja sig kraftigt från land till land och påverka resekostnaderna till det bättre eller sämre.
 2. Missa inte valutaomräknaren i appen

  För att snabbt och enkelt få koll på vad dina lokala inköp kostar i svenska kronor kan du använda valutaomräknaren i appen. Kurserna uppdateras dagligen.
 3. Välj lokal valuta när du betalar med kort

  Det är säkrare och tryggare att betala med kort eftersom du kan spärra det om det blir stulet och förlorar inte pengarna. Men tänk på att betala i lokal valuta vid kortköp utomlands. Generellt får du då bättre kurs än om du betalar i svenska kronor.

  Dessutom har kortet försäkringsfördelar. Om du betalar minst 75 procent av resan med ditt kort ingår ofta avbeställningsskydd om du blir sjuk eller råkar ut för ett olycksfall före avresan. Du kan också få ersättning om du eller ditt bagage blir försenat på utresan. Försäkringsskyddet varierar mellan olika kort så ta reda på vilket försäkringsskydd som gäller för just ditt kort. Kanske är flygbolagets egen tilläggsförsäkring överflödig?

Praktiska tips inför resan:

 • Välj lokal valuta när du betalar med kortet utomlands. Det ger oftast bättre växelkurs.
 • Ta med lite kontanter i lokal valuta. Det är alltid bra att ha till taxiresan till hotellet eller den första matbiten.
 • Ta med ett extra betal- eller kreditkort ifall du blir av med ditt vanliga kort.
 • Håll uppsikt över kortet när du betalar med det. Låt aldrig personalen ta med ditt kort utom synhåll.
 • Spärra ditt kort om du blir av med det. Du spärrar enklast ditt kort i appen för privatpersoner. Läs mer om hur du spärrar kort.