Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Din webbläsare är för gammal. För en bättre och säkrare användarupplevelse rekommenderar vi att du byter webbläsare.

Rekommenderade webbläsare

 

Vad händer med den avlidnes banktjänster?

Vissa tjänster avslutar vi automatiskt. Det gäller till exempel

  • bank- och kreditkort (automatiska betalningar till exempel Netflix, Spotify, kollektivtrafik med mera upphör när vi avslutar korten)
  • internetbanken
  • digipass (säkerhetsdosa för identifiering)
  • e-faktura
  • betalservice via kuvert
  • bank via telefon.

Andra tjänster kan den avlidnes närstående behöva avsluta. När vi får meddelande om att någon har avlidit skickar vi ett brev till den avlidnes adress, där vi berättar vad som behöver göras.

Autogirobetalningar

Autogirobetalningar kommer att fortsätta dras så länge det finns tillräckligt mycket pengar på den avlidnes konto. Om du som dödsbodelägare vill avsluta autogirobetalningar eller ändra vilket konto pengarna ska dras ifrån kontaktar du antingen oss eller den som betalningarna går till.

Stående överföringar

Stående överföringar till andra bankkonton kommer att fortsätta genomföras så länge det finns tillräckligt mycket pengar på kontot eller tills du som dödsbodelägare avslutar dem. Kontakta oss om du som dödsbodelägare vill veta vilka stående överföringar som finns eller avsluta överföringar.

Bolån och andra lån

Automatiska betalningar av bolån och andra lån kommer att fortsätta dras så länge det finns tillräckligt mycket pengar på kontot. Om det finns lån som ska lösas är du som dödsbodelägare välkommen att kontakta oss.

Värdepappersaffärer

De värdepappersaffärer som den avlidne gjorde före dödsfallet genomförs och affärerna förs över till dödsboet.

Försäkringar och pensioner

Så snart vi har fått information om dödsfallet från Skatteverket skickar vi ut brev till dödsboet och förmånstagarna om vilka försäkringar den avlidne hade tecknat hos oss. Det kan handla om till exempel kapitalförsäkringar, livförsäkringar och tjänstepensioner. Vi informerar också hur pengarna betalas ut och vilka intyg och uppgifter vi behöver för att kunna betala ut pengarna.

Fullmakter som den avlidne hade upprättat

Här beskriver vi vad som händer med de fullmakter som den avlidne hade upprättat före dödsfallet. Till exempel för att ge en annan person rätt att ta ut pengar från sitt konto eller handla med värdepapper.

Det finns två olika sorters fullmakter:

  1. Fullmakt för att hantera bankaffärer på internetbanken. Denna fullmakt upphör i och med att internetbanken avslutas automatiskt när en person avlider.
  2. Fullmakt för att hantera bankaffärer på bankkontor. Denna fullmakt gäller tills den avlidnes bankaffärer är avslutade, men den som har fått fullmakten måste ha alla dödsbodelägares medgivande för att till exempel ta ut pengar och handla med värdepapper.

Värdefack

Om den avlidne har ett värdefack hos oss behöver det inventeras inför bouppteckningen. Ring oss på 0771-365 365 för att få veta om den avlidne har ett värdefack hos oss och boka tid för inventering. Du som är dödsbodelägare eller den som är behörig att företräda ett dödsbo kan göra inventeringen.

Vem kan få information om den avlidnes bankaffärer?

Vi kan lämna ut uppgifterna om den avlidnes affärer i banken till alla dödsbodelägare. Det kan till exempel vara uppgifter om konton, lån, aktier och fonder. Begravningsbyråer och jurister som de närstående har anlitat kan också få uppgifterna om de skickar en skriftlig förfrågan till oss.

Bli kund

Nu kan du som har Mobilt BankID snabbt och smidigt komma igång med våra tjänster.

Bli kund på 3 minuter

Hjälpte den här sidan dig?

Customer service