Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Så köper du bostad utomlands

Kvinna sitter i en tom lägenhet.

Är du en av dem som funderar på ett hem utomlands? Du är inte ensam. Allt fler köper bostäder där solen värmer mer och längre. Somliga för att ha något eget att besöka på semestern, andra för att bo i permanent.

Men att ge sig utanför Sveriges gränser för att köpa bostad innebär stora skillnader mot hur det går till i Sverige och det varierar mycket mellan olika länder. Du behöver ta hänsyn till lagar, skatter, administration, språk och kultur.

Mats Dahlström, ansvarig för utlandsförsäljning på mäklarfirman HusmanHagberg, menar att det viktigaste är att skaffa sig ett juridiskt ombud i landet.

– Sätt dig in i landets lagar och regler. Ett tips är att anlita en lokal advokat som kan det skattetekniska och rättsliga läget för dig som köpare, säger Mats Dahlström.

Han pekar också på två andra viktiga saker som man ofta inte tänker på.

– Även om du planerar att bo utomlands på sommaren kan du behöva åka dit på vintern av olika skäl. Kolla därför alltid upp hur kommunikationerna fungerar till och från Sverige under hela året. Och skaffa dig kunskap om det lokala samhället. Se till att du har nära till viktiga samhällsfunktioner som apotek och sjukvård. Man vet aldrig vad som kan hända, påpekar Mats Dahlström.

Ett tips är att anlita en lokal advokat som kan det skattetekniska och rättsliga läget för dig som köpare.
Mats Dahlström, HusmanHagberg

Börja leta bostad i god tid innan du ska flytta och fråga gärna landets ambassad i Sverige vad du ska tänka på. Försök också få tag på någon som bor på orten dit du ska flytta för att få information om prisnivåer och vilka områden som är mest lämpliga. Kontakta gärna organisationen Svenskar i Världen som har ombud i flera olika länder.
Läs mer om Svenskar i Världen
Se regeringens lista över Sveriges diplomatiska förbindelser

Boka tid med din svenska bank

Förutom att hitta någonstans att bo finns en hel del annat som kan vara bra att ta tag i innan du ger dig iväg. Allt för att vistelsen utomlands ska bli så smidig som möjligt.

– Ta gärna kontakt med din svenska bank i god tid innan du flyttar så att vi hinner träffas och gå igenom hela din ekonomi, säger Nicole Hartmann, rådgivare på SEB.

Det allra första du bör göra är att se över ditt sparande, dina kort och inte minst fullmakter. Om något händer när du är utomlands kan du behöva ge fullmakt till en närstående som kan hjälpa dig med dina bankaffärer i Sverige.

– Vissa banker utomlands kräver ett rekommendationsbrev från en svensk bank för att du ska få öppna konton. Men även hyresvärdar och skolor kan be om det, säger Nicole Hartmann och påpekar att det ibland till och med kan behövas kontoutdrag med bankstämpel från den svenska banken.

Anlita en registrerad mäklare

Det finns flera svenska mäklarfirmor som säljer bostäder utomlands. Men om du anlitar en mäklare i utlandet ta först reda på vilka som är seriösa, vad de kostar och hur de tar betalt.

– Mitt tips är att anlita en av de större, välkända registrerade mäklarna på orten, säger Mats Dahlström.

Kontakta gärna vår samarbetspartner HusmanHagberg, fastighetsmäklare, om du vill veta mer om att köpa bostad i till exempel Spanien.

3 viktiga saker att tänka på

Customer service