Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Studentfirande – så gjorde vi

Förra året tog Johannas son Tim studenten – och det gjorde också Mattias dotter Hanna. Här ger de båda föräldrarna sina bästa tips för ett lyckat firande.

Johanna: Tricket är att börja i tid

I juni 2024 tog Johanna Nordin Kelepeisz son Tim studenten. Familjen gjorde ingen budget inför firandet, men Johanna beskriver dem trots det som ”ganska organiserade”. I efterhand finns ändå en sak som hon ångrar.

Planeringen inför Tims studentskiva inledde familjen redan vid årsskiftet.

– Vi började titta på vad vi behövde köpa och gjorde också vissa inköp. Någon budget hade vi inte, men vi letade bra priser på sådant som vi visste att vi måste ha, säger Johanna Nordin Kelepeisz.

Familjen bestämde att kalaset skulle hållas utomhus, i den egna trädgården, och räknade med att cirka 50 personer – släktingar, vänner och grannar – skulle delta. Bland de större utgiftsposterna fanns bland annat partytält, mat och dryck.

– Vi försökte tänka smart kring det som vi visste skulle kosta mycket. Glas köpte vi i second hand, i omgångar. Eftersom Tim tog studenten så tidigt, redan femte juni, kunde vi sedan sälja både glasen och partytältet vidare till andra studentfirare, liksom en del av studentpyntet.

Johanna Nordin Kelepeisz fortsätter:

– En del saker lånade vi också, till exempel bord och stolar, som vi kunde ta från min svärmors jobb. En del av alkoholen beställde vi från Tyskland.

När den stora dagen närmade sig tog Tims föräldrar ledigt ett par dagar för att få tid att förbereda allt.

– Jag tycker det här är en av de saker vi gjorde helt rätt – både att vi började planera allting redan vid årsskiftet och att vi såg till att vara lediga dagarna innan festen. Tricket för att få ihop allting på ett bra sätt är ofta att börja i tid.

Under de ”lediga” dagarna lagade familjen sedan mat – sallader och olika typer av plockmat – och bockade av diverse göromål på en Excel-lista som de hade förberett.

– Som helhet skulle jag säga att vi var ganska organiserade och att allt löpte på bra. Med maten ångrar jag ändå en sak – att vi inte hade någon serveringspersonal. Det blev mycket att springa och fylla på för oss föräldrar under kvällen, vilket var lite synd.

Vad tänker du om totalkostnaden för festen?

– När vi i efterhand räknade ihop allting blev det nog lite dyrare än vad vi hade trott att det skulle bli. Men vi gjorde ju också en hel del aktiva val för att hålla kostnaderna nere, så det var inte fråga om någon chock.

Fem tips inför studentskivan från Johanna

  1. Börja i tid – allting blir lättare, och billigare, om du inte väntar till sista minuten.
  2. Köp second-hand, låna och sälj saker vidare för att spara kostnader.
  3. Gör en lista över sådant som behöver göras för att få bättre översikt.
  4. Ta ledigt ett par dagar innan festen, om du kan, så du hinner förbereda allt.
  5. Försök att inte ha för stora åtaganden under själva festen, så du också hinner umgås.

Mattias: Ha en dialog om rimliga förväntningar

Familjen Palm ordnar snart sin andra studentskiva. 2024 tog dottern Hanna studenten och i år är det lillasyster Noras tur. Pappa Mattias tipsar alla studentföräldrar om att ha en dialog om rimliga förväntningar med sina ungdomar.

Hannas student firades hemma i familjens trädgård i Nacka, med ett fyrtiotal gäster. Någon budget för kalaset gjordes aldrig.

– Vi hade en rätt bra känsla för vad saker och ting skulle kosta eftersom vi för inte så länge sedan hade hållit en annan fest. Ett partytält hade vi faktiskt redan också. Den enskilt största kostnaden var för catering och porslin – och där tog vi offert från ett par olika firmor, för att kunna jämföra, säger Mattias Palm.

Trots frånvaron av budget tycker Mattias att det är viktigt att vara kostnadsmedveten och att föra dialog med sina ungdomar om vad som är rimligt att förvänta sig.

– Där handlar det snarare om allting annat runtomkring, än själva examensfesten. Det kan vara till exempel priset på studentmössor – som finns massvis av i olika utföranden – och studentkläder. Det kan också handla om nödvändigheten i studentresor. Det är ju lätt hänt att det uppstår social press bland ungdomarna, då ingen vill sticka ut i negativ bemärkelse.

– Som förälder är det också viktigt kunna hålla emot om förväntningarna börjar att springa i väg.

På dagen för Hannas studentskiva hade familjen Palm ett noggrant körschema, så allting skulle löpa så smidigt som möjligt. Förutom de tusen ting som skulle fixas hemma, handlade det bland annat om att hämta tillresta släktingar och vänner från tåg eller bussar. Och visst blev det till sist en riktigt lyckad kväll.

– En sak som jag i efterhand var tacksam över var att vi fick hjälp från våra vänner med sådant som att plocka fram och undan. Det gav oss som föräldrar mer tid att umgås med gästerna och är verkligen något jag rekommenderar andra att också hitta en lösning för.

Så småningom är det alltså dags för en ny studentskiva för familjen Palm, den här gången till lillasyster Noras ära.

– Det blir annorlunda än för Hanna, eftersom Nora har valt att studera i Göteborg. Med andra ord blir det två fester, en nere på Västkusten – i en hyrd lokal – och en lite mindre bjudning här hemma. Men i övrigt kör vi med samma förhållningssätt som senast, det fungerade ju bra!

Fyra tips inför studenten från Mattias

  1. Begär offerter från flera firmor för dyrare tjänster, till exempel catering.
  2. Prata med varandra för att skapa rimliga förväntningar om kostnader.
  3. Ett noggrant körschema gör det lättare att hantera allt det praktiska.
  4. Försök få någon att hjälpa till på festen – till exempel vänner eller lokala fotbollsungdomar – så det finns tid att umgås.

Studentfirande

Studenten är en stor och betydelsefull händelse, en dag att minnas för både studenten och alla runt omkring. För att göra dagen till något extra, utan ekonomisk press, är det bra att börja planera i god tid. Att ha en plan för studentfirandet gör att du kan fokusera på det som verkligen betyder något – att fira en milstolpe i livet och skapa oförglömliga minnen tillsammans.
Upp Upp