Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Våga prata om döden

Det finns en hel del praktiskt att tänka på kring det som kommer hända efter din död – framförallt när kärnfamiljens struktur blir allt mer sällsynt. Men i praktiken tar sig få människor tid att planera inför det oundvikliga. Döden är tabu helt enkelt.

– Det är bra att tänka igenom de här sakerna i tid, säger Maud Evertsson, försäkringsjurist på SEB. Framförallt är det viktigt vid ändrade familjeförhållanden, till exempel när sambor köper bostad och skaffar barn – eller vid skilsmässa. Har din sambo råd att behålla bostaden när dina barn ska få ut arvet efter dig? Fördelas arvet efter dig som du vill? Vill du ha det på ett annat sätt än lagen säger måste du skriva ett testamente.

Att skriva testamente, menar Maud Evertsson, innebär inte bara att vi måste tänka på vad som händer när vi dör, utan även vad som händer när den som ärver oss dör. Många resonerar att det inte är något att bry sitt huvud med, men Maud Evertsson tar ett skräckexempel på hur viktigt det är med rätt formuleringar när det gäller lite mer invecklade familjerelationer.

– Tänk dig att du och din sambo råkar ut för en olycka. Du avlider direkt, och han avlider någon dag senare. Om ni då har skrivit i ett testamente att ni ärver varandra med full äganderätt innebär det att ingen av dina arvingar kommer att få något arv efter dig – allt tillfaller hans arvingar. Fundera på om det är så du vill ha det.

De flesta anställda har idag försäkringar genom sin arbetsgivare som betalas ut till de efterlevande, både som pension och som ett engångsbelopp. Kanske har du även privata försäkringar? Kontrollera då vem som får pengarna om du skulle avlida. Du kanske inte vill att din före detta sambo ska få pengarna från dina försäkringar. Det är med andra ord aldrig fel att se över vilket ekonomiskt skydd du och dina efterlevande har.

Du kan även i testamente och förmånstagarförordnande se till att den som ärver dig (eller får försäkringspengarna) får pengarna som enskild egendom. Det innebär att arvet och försäkringsbeloppen inte kan ingå i en eventuell bodelning vid en framtida skilsmässa.

– Det kan vara ett bra skydd för dina barn om de till exempel ärver en gård eller ett företag som funnits i familjen i många år. I annat fall måste barnet skriva ett äktenskapsförord tillsammans sin maka eller make där det framgår att egendomen inte ska ingå i bodelning. Och det kanske inte är så lätt.

Liten checklista

  • Testamente – Det är bra att skriva ett testamente, oavsett om du vill att arvet ska fördelas enligt lag eller inte, eftersom du där kan bestämma att det testamenstagarna ärver ska vara deras enskilda egendom. Kom dock ihåg att ett testamente måste uppfylla vissa formkrav för att gälla – bland annat ska din underskrift bevittnas av två personer. Ett papper i byrålådan är inte giltigt. Rådfråga gärna en jurist.
  • Försäkringar – Kolla med arbetsgivaren vilken typ av försäkring du har från jobbet. Behövs en kompletterande livförsäkring? Hur får partnern ihop till räntor, amorteringar och skulder om du går bort i morgon?
  • Andra saker att fundera över och prata om:
    • Hur vill jag ha min begravning? Vill jag ha jordbegravning eller kremering?
    • Ska jag strös i en minneslund eller ha gravsten? Var i så fall?
    • Finns det kulturella eller religiösa inslag som är viktiga för mig?
    • Vill jag donera mina organ? Vill jag att man ska kunna använda min kropp till framtida forskning?

Hjälpte den här sidan dig?

Tack för ditt svar.