Så slipper ni bråka om pengar
Att bråka om pengar med sin partner är aldrig kul. Det bästa tipset för att undvika konflikter är att prata igenom den gemensamma ekonomin tidigt i relationen, även om det tar emot.
Att komma fram till hur man ska lägga upp ekonomin i familjen är inte alltid lätt. Ska man dela på allt, betala sina egna räkningar eller låta den som har pengar stå för utgifterna? I en undersökning som vi på SEB gjort visar det sig att de flesta svenska hushållen delar på allt.
För att slippa bråka om pengar är det bäst att sätta sig ner och prata igenom hur man vill ha det i sin relation.
– Jag tycker att man ska ta den här diskussionen tidigt i relationen, även om det inte är så lätt när man är nykär. Prata med varandra om hur ni ser på pengar och vad ni vill prioritera, säger Susanne Eliasson, expert på SEB.
Det viktigaste är att hitta en lösning som fungerar för er och det finns flera olika alternativ. Susanne menar att förutsättningarna blir väldigt olika beroende på var man är i livet.
– Många tänker inte på de juridiska reglerna och skillnaden mellan att vara gift och sambo. När man är sambo ärver man till exempel inte varandra, så om den ena personen går bort är det viktigt att ha ett testamente. Annars kan man till exempel tvingas flytta från sin gemensamma bostad, säger Susanne.
Hon menar att ett samboavtal är viktigt att skaffa som en trygghet ifall man separerar. – Dessutom är det viktigt att tänka på vem som betalar vad i förhållandet. Köper den ena mat, blommor och presenter medan den andra köper prylar kan det bli en sned fördelning när man separerar. Det här behöver man inte tänka på när man är gift, säger Susanne.
Det är också viktigt att bestämma hur ni ska göra med föräldraledighet och deltidsarbete i familjen.
– Det kan bli en ekonomisk fälla där den ena i familjen blir en stor förlorare. Jobbar man deltid och är föräldraledig får man inte ut samma pension och då tycker jag att man ska avsätta ett sparande till den som tar hand om barnen, säger Susanne.
Gör upp en budget så att ni fördelar utgifterna rättvist