Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Så tar du kontroll över ditt klimatavtryck – i en oförutsägbar värld

I en värld av kriser, tullhot och börsoro har klimatet och kampen för en grön omställning kommit i skymundan. Ett sätt att åter rikta fokus på frågan är att ta reda på vad du själv kan göra för att minska ditt klimatavtryck och få till en mer hållbar livsstil.

Den 10 april var det Overshoot day för Sverige (Country Overshoot Days 2025 - Earth Overshoot Day) – det vill säga den dag då jordens resurser för året skulle vara slut, om alla levde som vi i Sverige. Vi förbrukar och konsumerar alltså så pass mycket att det skulle behövas långt mer än ett jordklot om alla följde vårt mönster. Det är faktiskt bara ett tjugotal länder vars Overshoot day infaller före vår. Både våra nordiska grannar och de allra flesta andra länder konsumerar mindre än vad vi gör.

Den starkaste kopplingen mellan utsläpp och konsumtionstakt handlar om ekonomi – ju bättre ställt vi har det, desto mer konsumerar och förbrukar vi, och desto mer utsläpp genererar vi. De länder vars Overshoot day inträffar sent på året är generellt sett mycket fattigare än Sverige.

Men, måste det vara så att man per automatik genererar mycket utsläpp bara för att man bor i ett land som till stor del har det väldigt gott ställt?

Det har nog sällan snurrat så mycket i världspolitiken och i världsekonomin som det gör just nu. Kriserna har avlöst varandra – covid, inflation och amerikanska tullar. De ständiga börsrasen och rusningarna kan göra vem som helst osäker på hur man ska tänka med sitt sparande, sitt bostadsköp och sin sommarsemester. Var får då klimatet plats i allt det? Finns det utrymme för våra politiker att främja omställning och hållbarhet? Jag vet inte, men ibland kan det kännas mer greppbart, och enklare, att ta reda på vad jag faktiskt kan göra själv – inte minst i kristider.

Mitt första tips är att besöka Klimatkalkylatorn - Beräkna din miljöpåverkan - Världsnaturfonden WWF för att ta reda på vad som spelar störst roll i den egna miljöpåverkan. Biffen, Bostaden, Börsen, Bilen och Butiken kanske du har hört talas om tidigare – men vad betyder det i praktiken?

Genom att vara ärlig med dina vanor och din livsstil kan du få konkreta tips och råd för hur du – och din familj – kan minska ert klimatavtryck. I slutet av testet får du också se hur stor din klimatpåverkan är, jämfört med genomsnittet för ditt postnummer – något att stoltsera med eller inspiration till att göra mer?

Kanske kan en mer hållbar livsstil bli ett enkelt och ekonomiskt sätt att skapa kontroll i det lilla i en oförutsägbar värld?

Läs mer om hur du kan få en hållbar ekonomi

Julia Fors Lundberg
Sustainability Strategist

Julia Fors Lundberg

Sustainability Strategist

Julia Fors Lundberg


Upp Upp