Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Prata investeringar med dina tonåringar – och bli en bättre investerare på köpet

Prata pengar och investeringar med tonåringar kan kännas knepigt, men det är ett perfekt tillfälle att passa på att både lära och lära ut. Tonåringars attention span är idag väldigt kort, så det gäller att väcka nyfikenhet och intresse snabbt. Varför inte säga ”Vill du tjäna pengar medan du sitter i soffan? Och varför inte passa på att påverka hur vår värld ser ut?” 

Det här är mina bästa argument för varför dina barn borde börja investera – och kanske plockar även du upp några egna insikter!

Varför investera?

För att verkligen förstå hur investeringar gör skillnad, låt oss kika på ett väldigt enkelt räkneexempel. Vi säger att du sparar 1000 kr i månaden. Du kan välja att sätta pengarna på ett sparkonto med 0,5 % i ränta eller att investera pengarna på börsen, där den genomsnittliga avkastningen är 7 %.

Efter 5 år

60 744 kr
Pengarna på sparkonto
71 592 kr
Pengarna på börsen

Efter 10 år

124 021 kr
Pengarna på sparkonto
173 084 kr
Pengarna på börsen

Ser du skillnaden? Det är den fantastiska ränta-på-ränta-effekten som gör att pengarna växer av sig själv.

Investera – och gör skillnad

Den andra viktiga delen är för mig inte alls relaterad till pengar. Genom dina investeringar kan du vara med och påverka hur världen vi lever i ser ut. Du stödjer de bolag som du tror på och som arbetar för de värderingar du delar. Vill du se mer hållbarhet eller jämställdhet i ledningsgrupperna? Genom att investera i rätt företag kan du vara en del av den förändringen.

Hur gör jag?

Ett bra sätt att få tonåringar intresserade är att koppla investeringar till deras egna intressen. Jag köpte till exempel aktier i ett spelbolag som mina barn gillar. Vad gillar dina barn? Hjälp dem att se vilka företag som ligger bakom deras favoritsaker – kanske är det spännande att äga en del av Snap, Apple, Spotify eller Netflix?

Att prata pengar och investeringar med barn behöver inte vara tråkigt eller svårt. Genom att visa dem hur deras pengar kan växa och genom att låta dem bli delägare i företag de redan gillar tror jag du kan väcka ett intresse.

Och medan du guidar och inspirerar dina barn genom investeringsdjungeln lär du säkert dig själv något nytt och blir en ännu bättre investerare!

Tre viktiga steg

  1. Vilken risk passar dig?
    Aktier har en hög risk. Ju färre bolag du investerar i desto känsligare är din portfölj. Men risk ger också möjlighet till en bra avkastning över tid. Ju längre din tidshorisont är, desto högre risk kan du generellt ta. Men viktigast är att du är bekväm. Ta hjälp av din bank om du är osäker på vad som passar.

  2. Aktier eller fonder?
    Enskilda aktier kan vara riskfyllt och du följer med i såväl upp- som nedgångar. Är du osäker eller saknar tid, lämna över ansvaret till en expert. En fondförvaltare jobbar med att analysera bolag och att bygga upp en portfölj. En fond består av många aktier och gör att riskerna sprids. 

  3. Ha tålamod!
    Ha is i magen och bli inte rädd för en dag med nedgång. Marknaden rör på sig. Lita på att du tagit rätt beslut och kom ihåg att vara långsiktig.

Investeringar innebär en risk. 

Emelie Sjöberg
Produktspecialist investeringar

Emelie Sjöberg

Produktspecialist investeringar

Emelie Sjöberg