Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Investera i AI – så kan du tänka

En kvinna som sitter framför en dator.

AI- och teknikfonder blev vinnare under fondåret 2023, med stora och breda uppgångar. Men hur ser förutsättningarna ut framöver? Johan Söderström som förvaltar SEB:s teknik- och AI-fonder ger sin analys.

Efter att jag har gått igenom rapporterna från de stora amerikanska teknikbolagen under början av året är det tydligt att investeringarna i AI inte är på väg att mattas av. Tvärtom planerar bolag som Microsoft, Amazon, Alphabet (Google) och Meta (Facebook) att öka sina investeringar i AI betydligt under 2024. Inte minst i den beräkningskapacitet som finns i datacenter och som gör det möjligt att träna upp och använda AI-modeller.

Det finns stora skillnader mellan lanseringen av AI och IT-bubblan

Vissa jämför den starka uppgång som skett i AI-aktier på senare tid med IT-bubblan under 1990- och 2000-talet. Sanningen är att det finns både likheter och skillnader. 1999 var optimismen närmast fanatisk när ”den nya ekonomin” spåddes svepa bort allt annat, i samband med att internet förändrade världen. Riskkapitalister pumpade in kapital i olönsamma bolag utan fungerande affärsmodeller. De extremt höga bolagsvärderingarna baserades i många fall på antalet användare av bolagens tjänster snarare än på de faktiska vinstutsikterna.  

Även för dagens AI-bolag har förväntningarna och aktievärderingarna stigit kraftigt, men det är fortfarande svårt att argumentera för att värderingen är orimlig för ledande bolag som Microsoft, Alphabet (Google), Meta (Facebook) eller Taiwan Semiconductor. Dagens AI-bolag värderas på intjäning och kassaflöde och hur de förväntas växa i framtiden.  

En stor skillnad som vi ser är att dagens teknikinvesteringar görs av lönsamma bolag – snarare än riskkapitalister – och att de använder sina egna starka kassaflöden för att satsa på AI. Snarare än att utveckla helt nya affärsmodeller från grunden använder de AI för att förbättra befintliga produkter och tjänster. Unika databaser som har skapats genom många års affärsverksamhet, i kombination med stora finansiella resurser, är något som utmärker de mest lovande utvecklarna av nya AI-tjänster.

Att investera i AI spänner över flera olika branscher och kan driva tillväxt över tid

I slutändan gäller det att de nya tjänster som använder AI blir tillräckligt lönsamma för att motivera investeringarna. Populariteten för de nya tjänsterna kommer att avgöra tillväxten inom området. Om tjänsterna inte blir så populära kommer investeringarna i AI att falla tillbaka, liksom tillväxten i bolagen som utvecklar dem. Omvänt finns det en möjlighet att AI-investeringarna från världens ledande digitala bolag får stort genomslag, vilket sporrar AI-investeringar i andra sektorer som industri, handel, finans och offentlig sektor. Det skulle driva hög tillväxt under lång tid. 

Generativ AI är en revolutionerande teknik som påminner om när internet slog igenom i slutet av 90-talet. Med generativ AI kan vi snabbt höja vår förmåga att lösa komplexa problem. Med de produktivitetsökningar som vi hör talas om inom vitt skilda områden där AI-modeller används finns det skäl att se positivt på de långsiktiga möjligheterna.

Med det sagt skulle ingen förvånas om AI-sektorn så småningom drabbas av fallande aktiekurser under en period. En sektor som stigit snabbt i värde blir särskilt känslig för kursfall. Men Nvidia är inte Boo.com, Microsoft är inte Icon Medialab och Adobe är inte Framfab. De ledande AI-bolagen kanske kommer att växa långsammare under någon period men kommer inte att gå under i första taget. Den rutinerade placeraren använder svagare perioder i aktiemarknaden för att investera långsiktigt och få sektorer erbjuder större långsiktiga möjligheter än generativ AI.

Detta är marknadsföringsmaterial och utgör inte något investeringsråd.
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fondandelar och andra finansiella instrument kan både stiga och falla i värde och det är inte säkert att du får tillbaka investerat kapital. Fondens värde kan variera kraftigt på grund av dess sammansättning och de förvaltningsmetoder fondbolaget använder sig av. Faktablad, hållbarhetsrelaterade upplysningar och prospekt finns på seb.se/fonder. 

Läs mer om SEB Artificial Intelligence Fund

Johan Söderström, förvaltare av SEB:s teknik- och AI-fonder.
Förvaltare av SEB:s teknik- och AI-fonder

Johan Söderström

Förvaltare av SEB:s teknik- och AI-fonder

Johan Söderström