Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Barnsparande eller semesterplanering – vilket är den största utmaningen?

Om du ska spara i ditt eget namn eller i barnets namn är en viktig avvägning.

Investeringar innebär en risk. 

Att komma i gång med ett barnsparande kan vara lika klurigt som att planera en perfekt semester – det kräver förberedelse, entusiasm och en stor portion tålamod. Men hur sparar man bäst för barnens framtid? Vår investerings­specialist delar med sig av några tips.

Barnsparande eller semesterplanering – vilket är den största utmaningen?

Att komma i gång med ett barnsparande kan vara minst lika klurigt som att planera en perfekt semester – det kräver förberedelse, entusiasm och en stor portion tålamod. Precis som när du väljer mellan västkusten, Gotland eller Österlen för att hitta den bästa semestern för din familj kan det vara knepigt att veta hur du bäst sparar för barnens framtid. Som investeringsspecialist får jag ofta frågor om just det här från både vänner och kollegor och tänkte nu dela med mig av några tips.

Spara i ditt eller barnets namn?

Om du ska spara i ditt eget namn eller i barnets namn är en viktig avvägning. När du sparar i barnets namn får barnet alla pengar på sin 18-års dag. Oavsett vad. Det kan innebära en frihet som du kanske inte hade räknat med (hejdå 18 års sparande för en finn dig själv-resa i Thailand!). Om du vill behålla kontrollen kan du i stället spara i ditt namn – men se till att även här planera för framtiden och eventuella oväntade händelser genom att skriva ett testamente.

Stå inte utanför börsen och missa chans till avkastning

Att investera i aktier eller fonder via ett investeringssparkonto är ett vanligt sätt att spara. Det är viktigt att välja produkter som passar din tidshorisont och riskvillighet. Att våga ta lite risk kan vara lönsamt på lång sikt – att undvika börsen kan innebära att du missar möjligheten till extra avkastning.

Mitt absolut viktigaste tips är: Stå inte utanför börsen och missa chansen till extra avkastning!

Låt mig ta ett exempel från mitt eget liv. Min dotter är idag tio. Om jag skulle ha sparat till henne på ett traditionellt sparkonto skulle hon, under sitt första decennium, ha fått någon ynka procent i ränta. Om jag däremot tittar på några av bankens vanligaste aktiefonder har de under samma period gett en avkastning på 250–400 procent!

Hur spelar mindre roll

Oavsett om semestern tar er till Knäbäckshusens vita sandstränder, sandslott på Tofta eller vågorna i Tylöbukten, är jag övertygad om att det kommer bli minnesvärt. På samma sätt är det med sparandet – det spelar mindre roll hur du gör det, så länge du tar det första steget och kommer i gång (och vågar ta lite risk, förstås).

Känner du dig osäker? Ta hjälp av en rådgivare hos oss på SEB så guidar vi dig hela vägen!

Emelie Sjöberg
Produktspecialist investeringar

Emelie Sjöberg

Produktspecialist investeringar

Emelie Sjöberg


Läs mer

Spara till barn

Några hundralappar varje månad kan göra stor skillnad när det är dags för barnen att stå på egna ben. Ett enkelt och populärt sätt att spara till barn är på ett investeringssparkonto (ISK).