Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Har vi lämnat det värsta bakom oss?

solnedgång över stad vid kusten

På nyårsafton har mina vänner och jag som tradition att skriva ner våra funderingar inför det kommande året och lägga i en stängd burk. Året därpå öppnar vi burken och läser våra tidigare tankar. Jag är rätt säker på att det inte på någon av lapparna stod något i stil med ”Kommer vi ha ett krig i Europa?” eller ”Kommer mina levnadskostnader höjas med närmre 50%?”. I förra veckan sände vi ett avsnitt av SEB Talks där våra experter gav sin syn på vad som hänt och hur börser och ränteplaceringar påverkats och kan tänkas påverkas framåt.

När vi precis tagit oss ur pandemins klor så tyngdes både börser och våra sinnen av Rysslands krig mot Ukraina. Allt det här har ju såklart påverkat världsekonomin. Den fortsatt strikta covid-politiken i Kina och energikrisen är fortfarande orosmoln, men det som de flesta analytiker spanar lite extra på just nu är inflationen och tillväxten.

Det är nog få som inte märkt av inflationen vi nu lever med. Såväl smör som kaffepriser har diskuterats flitigt på middagar och i förra veckan såg jag till och med en artikel om hur du pratar inflation med din 5-åring.

Till en början var jag precis som flera andra mer orolig för tillväxten. Hur skulle företagen klara räntehöjningar och leveransproblem? Tillväxten överraskade dock positivt och vi har till och med fått skruva upp vår prognos för året. Snart byttes dock mitt liksom alla andras fokus. Inflationen slog till snabbt och hårt och är märkbar i plånboken. Inte minst för familjer som likt mig bor i villa med 2 barn och därmed ingår i gruppen med högst ökade levnadskostnader, närmre 50% i snitt över landet.

För att få bukt med inflationen har centralbankerna tagit till sitt starkaste vapen, aggressiva räntehöjningar. Det har lett till att kartan helt ritats om för ränteplaceringar och gjort dem mer intressanta än på väldigt länge.

Nu kan du i många fall få liknande avkastning som aktieplaceringar, om du investerar i räntefonder med företagsobligationer med lite lägre kreditbetyg (sk High Yield). Dessutom till en ofta lägre risk än aktier. Ränteplaceringar gynnas allra mest av en marknad där räntorna är höga, men förväntas gå ner. Alltså det vi i snabb takt rör oss mot.

Just nu kan vi se en stafettväxling mellan inflation och tillväxt.  Inflationen börjar nu klinga, av medan oron åter riktas mot tillväxten. Börserna har haft ett tufft år och när vi tittar på värderingen på bolagen är vi nere på nivåer vi inte sett på flera år. Framtiden är svår att prognosticera, men vårt huvudscenario är att vi rör oss mot en mild recession, där tillväxten kommer vara svag men vända upp ganska snabbt, och räntor och inflation istället vänder ner. Det är en bra bild för aktiekurserna på sikt.

När jag pratar med kunder och vänner känns det som att det finns två läger; de som är köpsugna och tycker värderingarna är intressanta och på andra sidan de som är oroliga och rädda för ytterligare nedgångar.

De senaste årens överraskningar på marknaderna får mig att vilja återgå till placeringsgrunderna. Oavsett vilket av dessa läger du tillhör, sprid dina risker, såväl inom olika typer av placeringar (geografi, sektorer) som när du väljer att investera. Vänta inte på rätta timingen, för du kommer först i efterhand att veta när detta magiska tillfälle inträffade. Sprid istället ut dina köp när du ser att värderingarna är intressanta och ta inte högre risk än att du kan sova gott om natten.

Jag tillhör lägret som tror på att det värsta är bakom oss. Därför väljer jag att öka upp mitt månadssparande och adderar några räntefonder för att få lite mer avkastning än kontot kan ge. Jag längtar tills inflationen toppar ur även här i Sverige och upprepar för mig själv Abraham Lincolns ord, ”This too shall pass”. Tiden går fort, fyra veckor till nyårsafton. Skulle jag lägga en lapp i burken idag skulle jag skriva ”2023 - året när det vänder”.

I vårt senaste avsnitt av SEB talks får du fler tips på vad vi tror om framtiden och vilka placeringar som kan gynnas av olika scenarion. 

Se sändningen från den 24 november

Emelie Sjöberg
Produktspecialist investeringar

Emelie Sjöberg

Produktspecialist investeringar

Emelie Sjöberg


Upp Upp