Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Vem vann Bostadsmästerskapet 2022?

Man och kvinna promenerar framför futuristiskt höghus.

Vart fjärde år sitter jag bänkad framför TV:n och tittar med stor entuasiams när världens bästa nationer möts i Världsmästerskapet i fotboll. Det kan vara så att mitt enorma intresse färgades av mitt första VM-minne - 1994, året då Brasilien briljerade till Romarios takter. Men också mästerskapet som överglänstes av Sveriges bronsmedalj som jag, liksom många, firade i Kungsträdgården en riktigt varm sommardag. Men vad har VM med bostadsåret 2022, kanske läsare frågar sig? Fullt rimlig fråga.

Bostadsmarknaden har under de senaste åren visat på en enorm styrka och bostadspriserna har slagit rekord efter rekord. Framför allt som ett resultat av stigande reallöner, alltså starkare köpkraft, och låga räntor. Det här året har vi dock sett ett skifte i det ekonomiska klimatet – hög inflation, dyra elräkningar och högre bolåneräntor.

En utveckling som fått hushållens köpkraft att falla och tvingat oss att hålla hårdare i plånboken och prioriterat ner en del konsumtion, där bostäder inte varit ett undantag. Bostadspriserna har fallit med runt 14 procent hittills i år och det mesta talar för att det kan bli något värre innan det blir bättre. Om vi ser årets svaga bostadsmarknad som ett mästerskap där det måste finnas en vinnare och flera förlorare, vem tar hem guldet?

Förloraren 2022

Låt oss börja med den tydligaste förloraren under 2022. Villaägare, en grupp som under året sett sina boendekostnader stiga till historiskt höga nivåer när räntekostnader fördubblats och elräkningarna nått nya rekordnivåer.

I fotbollstermer skulle det motsvara Tyskland i årets VM, en stabil fotbollsnation som åkte ut redan i gruppspelet. Men för de som följt fotboll länge är de ett lag att räkna med i det längre perspektivet, likaså villaägare. En grupp som i regel är långsiktig i sitt bostadsköp med goda ekonomiska marginaler och därmed inte lika känslig för hur bostadspriserna varierar i det korta perspektivet. Ytterligare en förlorare är bostadsrättsägare. Många gånger yngre hushåll med höga belåningsgrader som framförallt påverkats av det högre ränteläget.

Det är också en grupp som till stor del inte upplevt ett liknande ränteklimat tidigare och därmed tagna på sängen över året som gått. I fotbollstermer skulle det motsvara Brasilien. Vi har vant oss vid ett spekulärt spel och tillika otrolig prisutveckling under det senaste decenniet vilket mer eller mindre skapade uttrycket ”bostadskarriär”. Många har utgått ifrån att bostadsrätten alltid skulle stiga i värde men under det här mästerskapet föll även förhandsfavoriten.

Årets underdog

De som sett slutspelet i VM är nog eniga om att utnämna Marocko som den stora skrällen, underdogen som plötsligt spelar sitt livs spel och aldrig tidigare kommit så långt i ett mästerskap. På bostadsmarknaden så tänker jag direkt på en grupp som haft det tufft i flera år och som äntligen får sin revansch, förstagångsköparna.

Under många år har tröskeln för att ta sig in på bostadsmarknaden höjts i takt med de stigande bostadspriserna. När nu priserna faller på bred front samtidigt som arbetsmarknaden fortsätter att visa på god motståndskraft underlättar det för många unga att ta sig in på bostadsmarknaden. Det är ett välkomnande besked för en mer långsiktigt hållbar bostadsmarknad.

Och även om Marocko inte kom hela vägen i VM så är jag beredd att kora förstagångsköparna till vinnarna av Bostadsmästerskapet 2022.