Först måste vi backa bandet något. Den 14 oktober presenterade Finansinspektionen (FI) en analys om förändrade amorteringskrav. Enkelt uttryck var myndighetens slutsats att ett ändrat eller pausat amorteringskrav inte är en träffsäker åtgärd för att hjälpa hushåll som är i behov av stöd på grund av ökade kostnader för mat, el och bensin. I stället hänvisade FI till den ”ventil” som finns i systemet. På vanlig svenska innebär det alltså att det redan finns möjlighet att ansöka om amorteringsfrihet i tre månader. Det gäller om du blir arbetslös, sjuk eller har fått drastiskt högre utgifter, exempelvis till följd av höga elpriser. Höga räntekostnader räknas inte in i undantaget.
Det går alltid att reflektera kring om myndigheten har rätt eller inte. Men för att inte göra den här texten evighetslång så kan jag sammanfatta det med att ekonomkåren är ganska splittrad i frågan och i stället blicka framåt och fundera över vad som kommer att hända. Du som läser kanske tänker ”men vad finns det att diskutera? Expertmyndigheten har ju redan sagt sitt?”. Fast det riktigt så enkelt är det inte.
I stället har spänningen börjat tillta (i alla fall om du frågar ekonomen). Regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna var under valrörelsen eniga om att hushållen behövde stöd i dessa tuffare tider och att amorteringskraven skulle pausas. Därtill skulle permanenta förändringar utredas. I regeringsförklaringen var budskapet dock något vagare. Regeringen vill nu följa upp dialogen med FI, men inga konkreta förslag ligger på bordet. Däremot var statsminister tydlig gällande inriktningen och det är att finanspolitiken inte får motarbeta Riksbankens räntehöjningar. Det innebär alltså att det är av extra stor vikt att finanspolitiken är träffsäker i sina åtgärder och inte driver upp inflationen ytterligare. Vad ska du som bolåntagare då dra för slutsats av allt det?
För det första att det i närtid, med största sannolikhet, inte kommer att presenteras någon amorteringsfrihet från regeringen. Om något så behöver de ekonomiska förutsättningarna först bli värre än vad vi hittills sett. Det innebär att inflationen måste bita sig fast på en hög nivå, elräkningar fortsätta gräva ett hål i plånböckerna, samtidigt som arbetsmarknaden börjar skaka – då kan vi möjligen förvänta oss en förändrad inställning från både regering och myndighet.
För det andra kan man alltså redan idag ansöka om det tillfälliga amorteringsanståndet ifall den ekonomiska situationen förändrats drastiskt. Dessutom bör man som bolåntagare vara medveten om att vi står inför en tid då många kommer att behöva övervintra. För de flesta handlar det om att skapa lite extra utrymme i privatekonomin genom en kombination av åtgärder – neddragning av så kallad nice-to-have-konsumtion, att använda en del av det sparande som byggts upp under goda tider och att se över sina bolåneräntor för att hitta den fördelning som ger mest trygghet.
När det gäller politiken och vilka åtgärder som kan tänkas stötta plånboken, luta dig tillbaka och håll utkik efter fler bloggtexter, där jag med stort intresse bevakar frågorna!