Dagens bedragare ber om nyckeln till din bank – så skyddar du dig
Den största skillnaden mellan hur bedragarna beter sig idag, jämfört med för några år sedan, är att deras metoder tidigare var mer tekniskt sofistikerade. ”Då var de ute efter att knäcka bankernas IT-system för att komma över pengar. Idag kan man säga att bedragarna ber dig om nycklarna till din bank, och att du självmant lämnar över dem”, säger Tobias, säkerhetsexpert på SEB.
Låter det för bra för att vara sant? Då ska du se upp – förmodligen är det inte sant.
– Genom att tänka i de banorna och dessutom googla namnet på företaget som kontaktat dig, för att se vilken typ av information du hittar, kan du upptäcka investeringsbedrägerier, säger Tobias.
Men tyvärr är det några saker som gör att det ändå kan vara svårt att motstå fantastiska erbjudanden.
– De talar till vårt ha-begär och rädsla att missa något riktigt bra. För vid några få tillfällen har det faktiskt funnits legitima investeringar – som exempelvis bitcoin – som gjort många till miljonärer på kort tid. Och detta gör det tyvärr ännu svårare att genomskåda bedrägerier – för tänk om just detta erbjudande är det som kommer att förändra ditt liv. Och då är det lätt att agera mot bättre vetande, säger Tobias.
En typ av investeringsbedrägerier är romansbedrägerier, där bedragarna lockar med en kärleksrelation i syfte att lura personer på pengar.
– När det gäller romansbedrägerier luras man att bli kär i någon person som man vill ska ha det bra. Personen i fråga kan utge sig för att vara sjuk eller sitta fast någonstans. De behöver alltid hjälp och personen de vänder sig till gör nästan allt för att hjälpa till eftersom han eller hon är kär, säger Greger, säkerhetsexpert på SEB.
– Framför allt är det större belopp när det gäller investeringsbedrägerier. Man får ofta se förfalskade bilder av hur investeringarna snabbt ökar i värde, vilket gör att man gärna investerar mer.
– Jag var precis på en konferens där vi fick höra talas om en dam som skulle gå i pension. Hon var ensamstående och hade hundra tusen kronor i sparade pengar. En jobbarkompis tipsade henne om en bra investeringsmöjlighet.
Damen började med att satsa 2 500 kronor, och en kort tid senare hade pengarna förvandlats till 5 000 kronor. Så hon satte in 20 000 kronor till, som snart blivit 50 000. Men när hon satsat allt hon ägde, och skärmen visade att hon hade över 200 000, så krävde bolaget mer pengar och hon tvingades ta lån för att kunna fortsätta.
– Idag har hon lån på 800 000 och lever på existensminimum. Både damen och hennes kollega blev lurade.
– Tyvärr utnyttjar dessa bedragare det faktum att vi människor i grunden litar på det som andra människor berättar för oss. Just den tilltron till andra är en grundförutsättning för att vårt samhälle ska fungera.
Bedrägerier är kopplat till penningtvätt
Enligt Greger är att människor blir bestulna på sina besparingar bara en del av problemet.
– Den här typen av bedrägerier är dessutom kopplade till penningtvätt, eftersom pengarna som bedragarna lurar av dig ska skickas någonstans. Den som först tar emot pengarna är ofta en målvakt som bedragaren rekryterat för att ta emot pengar.
I första ledet är det ofta självklart att det rör sig om penningtvätt, och kanske även i andra och tredje led.
– Men ju fler led det blir, desto svårare blir det att bevisa att personen i fråga är medveten om att han eller hon bidrar till penningtvätt.
– Och det är dessa pengar som utgör de kriminellas levebröd. De finansierar handel med droger och vapen och finansierar terrorbrott. Så i slutändan göder dessa pengar brottslig verksamhet, vilket skapar samhällsproblem, säger Greger.
Tobias och Greger är överens om att samarbeten mellan olika banker är viktiga för att kunna stoppa pengaflödena.
– Alla banker tampas med den här frågan. Framför allt eftersom kunden – även om vi vill stoppa exempelvis en överföring – säger att "jag vet vad jag gör" och vill genomföra den. Har vi väldigt stark misstanke kan vi välja att stoppa transaktionen ändå, eftersom vi inte vill bidra till penningtvätt. Men risken är då att kunden går till nästa bank, och nästa, tills han hittar en som är villig att utföra transaktionen.
– Så det krävs ett gemensamt grepp av alla banker tillsammans, så att man inte skjuter risken från bank till bank utan hanterar det på ett enhetligt sätt, säger Tobias.
Råd från Tobias och Greger
Allt som verkar för bra för att vara sant är förmodligen det.
Var vaksam om du blir uppringd eller kontaktad per sms av någon som ber dig agera.
Polisanmäl alltid om du blivit utsatt för bedrägeri.
Googla namnet på företaget som kontaktar dig. Många av dessa företag har fina hemsidor och callcenter knutna till sig. Men det innebär inte att de är seriösa och många av dessa företag hamnar på svarta listor.
Kontakta din bank för att diskutera investeringar du funderar på att göra.