Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Tre steg mot ett mer hållbart sparande

Elisabet Jamal Bergström
Genom att tänka hållbarhet också för dina placeringar sätter du pengarna i arbete för en ljusare framtid, samtidigt som de jobbar för dig.

Idag gör många miljömedvetna val i vardagen, men samtidigt är det få som har koll på vad deras sparpengar egentligen används till. Går pengarna till att motverka fattigdom, minska koldioxid­utsläppen – eller för att stötta industrier som du i själva verket vill ta avstånd från? Här är tre steg mot ett mer hållbart sparande.

Investeringar innebär en risk.

Varje år investerar svenskarna mångmiljard­belopp i aktier, fonder och pensions­lösningar. Hos de företag som får ta del av pengarna skapas i sin tur nya möjligheter att finansiera sina produkter och tjänster. Det är här du som sparare kan göra skillnad. Genom att tänka hållbarhet också för dina placeringar sätter du pengarna i arbete för en ljusare framtid, samtidigt som de jobbar för dig.  

1. Vad är viktigt för dig?  

Hållbart sparande handlar inte bara om miljö och klimat, utan även om mänskliga rättigheter och sociala frågor som till exempel jämställdhet och fattigdoms­bekämpning. Börja med att fundera ut i vilka frågor du vill vara med och påverka. 

2. Hitta rätt fonder  

Elisabet Jamal Bergström, hållbarhetschef på SEB Asset Management.
Vi erbjuder även tematiska fonder som SEB Global Equal Opportunity fund, en fond med fokus på jämställdhet, säger Elisabet Jamal Bergström, hållbarhetschef på SEB Asset Management.

 Välj bort: Med hjälp av SEB:s filter kan du välja bort branscher som du inte vill investera i. Klicka på valfri fond i fondlistan och välj ”hållbarhetsrelaterade upplysningar” för att se vilka branscher just den utesluter.  

 Välj in: Du kan också söka fram fonder som jobbar aktivt med frågor som du är engagerad i som till exempel jämställdhet, miljö, förnybar energi, vatten och innovation. 

Sedan 2021 delas fonder med hållbarhetsprofil in i två kategorier. Det handlar om fonder med hållbara investeringar som mål och fonder med hållbara egenskaper. Vilken kategori fonden har framgår i fondlistan.

För att möta efterfrågan från våra kunder har vi under senare år lanserat flera fonder som har hållbarhet som mål. Vi erbjuder flera fonder som investerar i bolag som arbetar för energieffektivitet, cirkuläritet och minskade utsläpp, exempelvis SEB Global Climate Opportunity Fund och SEB Nordic Future Opportunity.
Elisabet Jamal Bergström

3. Tänk på att sprida risken

Risk och avkastning är två faktorer som ofta går hand i hand när det gäller investeringar. En högre risknivå kan innebära potential för högre avkastning men också en ökad möjlighet att förlora pengar och kan passa dig som har en lite längre placerings­horisont på minst några års sikt. Fundera över vilken nivå av marknads­rörelser du känner dig bekväm med, och anpassa dina val av fonder efter önskad risknivå.

Ett effektivt sätt att hantera risk är att månads­spara. När du månads­sparar köper du fond­andelar regelbundet, vilket ger en jämnare investering över tid och minskar risken jämfört med att göra en stor engångs­insättning.

Lär dig mer

Är det bra att månadsspara även när börsen faller?

Se filmen om varför ett löpande fondsparande är ett smart sätt att spara – och hur du kan tjäna på att köpa andelar när börsen går ner. (video, 2 minuter)

Börja månadsinvestera i fonder

Visst kan ett sparande på bankkontot växa till nåt större på sikt. Men om du verkligen vill att dina pengar ska jobba för dig så gör du klokt i att investera, till exempel i fonder.