Gör en inköpslista och håll dig till din budget
Det är lätt att dras med av bara farten och tänka att man ska passa på när det är många röda prislappar. Ibland kommer man hem med saker som man egentligen inte ens behöver. Därför är det bra att göra en inköpslista och sätta en tydlig budget att hålla sig till för att det inte ska skena i väg. Inköpslistan kan också vara till hjälp om du inte vet i vilken ände du ska börja.
Fall inte för hjärnmissar
Butikerna använder sig av alla trick de har för att få oss att handla mer. Med allt från att ha nedräkningar på hur länge erbjudandet gäller, eller att det bara finns ett fåtal varor kvar. Att locka med mängdrabatter eller gratis frakt över ett visst belopp är också vanligt vilket får en att köpa fler saker, trots att man kanske bara har behov av en. Ibland sparar du kanske inte heller mer än ett par kronor per produkt eller i själva verket spenderar mer pengar än vad du hade gjort om du betalat frakten istället. Fundera därför igenom ditt köp en gång till innan du trycker på köpknappen.
Kolla efter falska rabatter
Enligt lag måste butiker redovisa varans lägsta pris de senaste 30 dagarna vid reor. Därför höjer många priserna på sina produkter redan i oktober för att lägstapriset ska vara högre och rabatten därmed ska ses som större när kampanjerna väl drar i gång. På vissa prisjämförelsesidor är det möjligt att se prishistorik längre tillbaka i tiden så att du kan se hur stor rabatten faktiskt är.
Handla bara för pengar du har
Idag finns det många olika betalningsalternativ med allt från att dela upp betalningen eller betala först efter jul, vilket inte allt för sällan innebär höga räntor om du inte betalar i tid. Med andra ord kan pengarna du sparat på att handla under Black Friday snabbt ätas upp av dyra räntekostnader. Tänk även på att 2025 halveras ränteavdraget för ränta på konsumtionskrediter likt dessa, vilket innebär att krediterna i slutändan blir ännu dyrare.