Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Américo vill inte låta som Grinchen, men…

Det lackar mot jul, på ett tufft privatekonomiskt år. SEB:s privatekonom Américo Fernández imponeras ändå av hushållens hantering av alla kostnadsmässiga bakslag och vill därför gärna dela ut en klapp – på axeln. Och visst ser 2024 också ut att kunna bli jobbigt. Samtidigt finns ett par ljusglimtar att ta fasta på, menar Américo. 

Hej Américo, det känns som om 2023 har varit riktigt dystert ur ett privatekonomiskt perspektiv?

– Ja, så är det. Jag skulle beskriva det som ”det stora omställningsåret”, då svenska hushåll har fått en helt ny ekonomisk verklighet att förhålla sig till. Vi har sett hög inflation och betydligt dyrare mat. Vi har också tvingats uppleva skenande elpriser och en räntestorm som på allvar tagit fart. För många hushåll har boendekostnaderna ökat rejält. 

Jag är ändå imponerad över hur bra hushållen har hanterat allt.

Under pandemin agerade många klokt och byggde på sitt sparande. De pengarna har kunnat användas för att inte behöva dra ner på sådant man tycker är viktigt. Och det är precis så man ska tänka kring en buffert. Därför skulle jag vilja ge hushållen en klapp på axeln – och jag tycker inte heller att man ska ha dåligt samvete för att bufferten nu är mindre.

Men nu närmar sig den för många kanske dyraste högtiden, julen – hur ska man hantera den?

– Visst kan det finnas en risk för att man plötsligt släpper all logik och bara vill slå på stort, speciellt då det har varit tufft ett tag. Och jag vill verkligen inte låta som Grinchen och ropa ”Christmas is cancelled!”, men jag tycker ändå att man kan fundera på vad som egentligen är viktigast med julen. Kanske går det att välja bort eller skära ner på något, utan att det påverkar själva upplevelsen så mycket?

Så småningom kommer ett nytt år också – blir 2024 bättre eller värre? 

Américo Fernández : "Det blir inte fråga om recession och massarbetslöshet, men fortsatt tufft."

– Det blir inte fråga om recession och massarbetslöshet, men fortsatt tufft. Att inflationen nu minskar betyder ju tyvärr inte att priserna går ner igen – bara att ökningen dämpats. Prisökningar kommer alltså att fortsätta gröpa ur lönen. Stora delar av mångas sparbuffertar har dessutom redan använts och risken finns att också vinterns elpriser blir höga. Bopriserna tror vi vidare kommer fortsätta falla, med omkring fem procent.  

– Sammantaget ser 2024 ut att kunna bli ett år då hushållen tvingas till verkliga neddragningar. Man kan behöva se över sina konsumtionsmönster och kanske också tänka om kring hur sportlovet och sommarsemestern ska firas. Men det finns också sådant som ser ut att ljusna under nästa år.

Ja, ge oss ett tomtebloss som sprakar av hopp!  

– Räntestormen verkar vara förbi och Riksbanken har pausat sina styrräntehöjningar. Redan under våren tror vi att bankernas bundna bolåneräntor kommer att börja se mer attraktiva ut. Mycket handlar om vad som händer i USA och om deras centralbank, Fed, sänker sin styrränta under våren – vilket vi tror att de kommer göra.

–  Fortsatta signaler om räntesänkningar innebär också att börstempen kan höjas, då börsen alltid är framåtblickande. Det skulle gynna ett fondsparande folk som svenskarna.