Bröllopstips för ett lyckat bröllop oavsett budget

Att arrangera sin livs fest är väldigt speciellt eftersom det handlar om känslor. – Det går att skapa sitt drömbröllop oavsett budget, menar Johanna Kajson, bröllopskoordinator på Great Weddings.

Många vet oftast hur man vill ha sitt bröllop och ungefär hur stor budget man har att röra sig med, men det kan vara svårt att veta vad man får för pengarna. Ofta finns det utgifter som man glömmer bort.

– Det är lätt att man missar alla de små utgifterna. Till exempel taxiresor till frisören och kyrkan för brudpar och brudfölje, rosenblad som ska kastas, picknickkorg till brudbilen, lite finare och dyrare underkläder, värmeljus, blockljus och ljusslingor är små kostnader som oftast landar i en stor dekorbudget i slutändan, säger Johanna Kajson.

För att kunna sätta en rimlig budget måste man först bestämma antal gäster och vad som ska ingå i budgeten. Ska allt som har med bröllopet att göra – till exempel ringen, klänningarna, blommor, morgongåva, bröllopsresa – ingå? Eller ska bara bröllopsmiddag, fest, dekor och musiker ingå i budgeten.

– Det är svårt att sätta paketpriser för 20, 50 eller 100 gäster. En gäst kostar mellan 700 och 3 000 kronor så antal gäster är superviktigt i relation till budget, säger Johanna Kajson.

Vad ska man tänka på när man börjar planera sitt bröllop?

– Att sätta sig ner och göra en prioriteringslista på vad som är viktigt för just er, men även att tidigt gå igenom gästlistan. Hur många tror ni att ni blir på er stora dag? En gäst kan kosta mellan 700 och 3 000 kronor så det gör stor skillnad på 20 personer fler eller färre.

Vad är vanligast att dina kunder lägger största delen av sin budget på?

– Mat och dryck såklart samt festlokalen. De är de stora pelarna i budgeten, men även blommor, dekor och musiker om man vill ha livemusik brukar vara stora poster.

Om man har en liten budget, vad tycker du att man ska lägga pengarna på?

– Det som känns viktigt för just er. För någon kanske det är just liveband, men att man hellre bara har tvårättersmiddag. För någon annan så betyder maten allt och man lägger hellre krutet där, men kör Spotify på dansgolvet hela kvällen. Det finns inga rätt eller fel utan det viktigaste är att man hittar sitt speciella drömbröllop.

Om man har en stor budget, vad ska man unna sig för att få ett extra roligt bröllop?

– Det är lite samma sak som när man har en mindre budget. Man ska gå till sig själv och fundera på vad man vill prioritera och var man helst vill lägga krutet. För någon kanske det är att servera äkta champagne istället för mousserande bubbel, medan för någon annan är det mängder av blommor från golv till tak eller ett liveband som följer med och spelar under hela bröllopshelgen.

Vad är dina knep för att få gästerna att känna sig välkomna och njuta av tillställningen?

– Ett smart knep är att tänka på gästernas flöde under hela dagen och inte bara utifrån er som brudpar. Då kommer de känna sig både välkomna och uppmärksammade. Om det finns någon mingeltid som riskerar att bli vänttid tills brudparet dyker upp så är det smart att fylla den med små härliga överraskningar, till exempel ett godisbord även om det är före middagen. Det är alltid superuppskattat för det känns så barnsligt busigt att äta godis före middagen. Ett annat knep är att ställa fram små presenter till gästerna på presentbordet där man lägger sin hälsning till brudparet. Det är en väldigt oväntad överraskning som blir så uppskattad.

Vad är det galnaste du har varit med om i bröllopssammanhang?

– Galnaste, haha… Det beror på hur man menar, men i somras så hade jag äran att få koordinera ett riktigt hejdundrande partybröllop med extra allt. Det var dans på borden redan vid förrätten och shotglas som åkte i marken i sann festanda – en tradition som vi inte visste om, men som var så himla rolig att stå och titta på. Alla var hundratioprocent lyckliga och festglada. Det var som att se en film när de klev upp på borden och dansade loss mitt i allt trots ett slottsbröllop med fin lokal. Till och med slottsägaren stod bredvid mig och skrattade och njöt.

Se hur mycket du behöver spara till bröllopet

Se hur mycket du behöver du spara i månaden för att få ihop bröllopsbudgeten. I räkneexemplet har vi utgått från ett sparkonto med 0 procent i ränta.

Bröllopsbudget 1 års sparande 1,5 års sparande 2 års sparande
150 000 kr 12 500 kr/mån 8 333 kr/mån 6 250 kr/mån
100 000 kr 8 333 kr/mån 5 556 kr/mån 4 167 kr/mån
50 000 kr 4 167 kr/mån 2 778 kr/mån 2 083 kr/mån