Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Förklaringsblad inför ansökan

När du ansöker om ett byggnadslån behöver du räkna ut hur mycket hela byggprojektet kommer att kosta – hela vägen från tomtpris till grundarbeten, anslutningsavgifter och själva husproduktionen, med mera. Ofta har de olika hustillverkarna en produktionskostnadskalkyl som du kan använda, även om vissa kompletteringar ibland behövs.

Hur mycket kan jag låna?

  • Under byggtiden kan du låna till hela produktionskostnaden, förutsatt att din egen kontantinsats finns bunden i ditt nuvarande boende. Om kontantinsatsen inte finns bunden i ditt nuvarande boende behöver du istället betala in den i samband med att du tillträder den nya tomten.
  • När huset är klart görs ditt byggnadslån om till ett eller flera bolån.

Varifrån kommer kontantinsatsen?

Den egna insatsen ska vara minst 20 procent av den totala produktionskostnaden och kan komma från:

  • ett eget sparande, till exempel pengar från ett sparkonto eller från försäljning av fonder eller värdepapper.
  • eget arbete, det vill säga arbete som utförs av dig eller någon annan person utan ersättning (max 100 000 kronor).
  • ett överskott från försäljningen av ditt nuvarande boende. Tänk på att mäklararvodet och reavinstskatten ska räknas bort.
  • ett övervärde på en fastighet eller tomt som du äger, det vill säga marknadsvärdet på tomten eller fastigheten minus de eventuella lån du har på den.
Customer service