Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Byggnadslån

Om du ska bygga ett nytt hus, göra en utbyggnad eller renovera kan du ansöka om ett byggnadslån. Byggnadslånet fungerar som en kontokredit, vilket betyder att du lyfter lånet i etapper i takt med att bygget framskrider. När bygget är klart hjälper vi dig att lägga om byggnadslånet till ett eller flera bolån.

Fakta om Byggnadslån

  • För att ett byggnadslån ska vara aktuellt behöver du låna minst 1 miljon kronor. Du behöver också ha egna pengar till en kontantinsats som täcker minst 20 procent av produktionskostnaden.
  • Ett byggnadslån fungerar som en kredit där du endast betalar ränta på det belopp som du har utnyttjat. Du lyfter lånet i etapper, allteftersom bygget pågår.
  • Räntan läggs till på byggnadslånets befintliga skuld kvartalsvis och du behöver därför inte göra utlägg för räntan medan bygget pågår. Om du vill betala av räntan under byggtiden går det också bra – du kan när som helst amortera på byggnadslånet.
  • Du får ett byggkonto på internetbanken. Från det betalar du själv fakturorna från dina leverantörer. Det gäller inte för fakturor som är kopplade till en spärrförbindelse.
  • En spärrförbindelse är en betalningssäkerhet som banken ger ut till en entreprenör eller husleverantör. I praktiken låser vi en del av byggnadslånet till ett företag som levererar material eller utför arbete.
  • För att lyfta pengar från ditt byggnadslån och få dem överförda till ditt byggkonto mejlar du ett överföringsuppdrag till oss. Om du har en spärrförbindelse upprättad mejlar du dina fakturor och betaluppdrag till oss, så sköter vi betalningen.

Välj byggnadslånet som passar din situation

Kontakta oss

Ring vår byggnadslånegrupp.
Vi har öppet vardagar 9–17.

Customer service