Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Din webbläsare är för gammal. För en bättre och säkrare användarupplevelse rekommenderar vi att du byter webbläsare.

Rekommenderade webbläsare

 

Uppskov på vinstskatt – uppskovsräntan tas bort

När du har sålt en bostad behöver du deklarera försäljningen året efter du och köparen skrev på köpekontraktet. Om du säljer din bostad med vinst behöver du betala vinstskatt. Denna vinstskatt kan du välja att skjuta upp under vissa förutsättningar – så kallat uppskov. Tidigare behövde du betala en ränta till staten för detta uppskov. Den räntan tas nu bort.

Här förklarar vi hur allt går till.

Så ska du räkna ut vinstskatt på bostad

Året efter försäljningen av din bostad ska du ta upp den i deklarationen. Du behöver deklarera försäljningen för alla sorters bostäder, till exempel bostadsrätt, villa, radhus och fritidshus. Om du säljer din bostad med vinst behöver du betala vinstskatt. Vinstskatt för privatbostäder är för närvarande 22 procent. När du räknar fram vinstskatt tänk på att du får göra avdrag för dina förbättringsutgifter, det vill säga dra av kostnader om du till exempel renoverat eller byggt ut. Läs gärna mer på skatteverket.se hur du ska räkna ut vinstskatt.

Du kan skjuta upp din vinstskatt – så kallat uppskov

Om du säljer en bostad i samband med att du köper en ny kan du under vissa förutsättningar ansöka hos Skatteverket om att skjuta upp betalningen av hela eller delar av din vinstskatt. Detta kallas för uppskov. Den som har ett uppskov kan sägas ha ett lån hos staten och de senaste åren har man fått betala ränta på cirka 0,5 procent av uppskovsbeloppet till staten, så kallad uppskovsränta.

Nu tas uppskovsräntan bort

Nu tas den räntan på uppskovsbeloppet bort och det blir gratis att ha ett uppskov. Syftet är att öka rörligheten på bostadsmarknaden. För ett enskilt hushåll som har ett uppskov innebär den slopade skatten sparade pengar. Den årliga skatten uppgick till ungefär 5 000 kronor per miljon man hade i uppskov och det är pengar man nu slipper betala.

Du kan begära uppskov i efterhand

Förändringen innebär också att vissa hushåll kan fundera på att begära uppskov i efterhand – upp till 5 år tillbaka i tiden.

Eftersom staten hade satt en relativt hög ränta på uppskoven valde många att i stället betala sin vinstskatt direkt. Det var i de flesta fall lönsamt även om man behövde ta ett banklån för att göra det. Men eftersom det går att ompröva deklarationer upp till 5 år tillbaka i tiden finns nu möjlighet för den som sålt en bostad och betalat sin vinstskatt, att gå tillbaks och i stället begära uppskov i efterhand. Då kan man få tillbaka inbetald vinstskatt och i stället (om förutsättningarna är uppfyllda) få ett uppskov. Det är i första hand lönsamt för den som kan använda de återbetalda pengarna till att lösa ett annat lån. Då kan man i bästa fall byta ett dyrt lån (kanske ett banklån med hög ränta) mot ett räntefritt lån hos staten.

Men detta är inte något för alla. En omprövning kan medföra andra skatteeffekter det året omprövningen sker och dessutom behöver man betala uppskovsränta för de år som gått från omprövningsåret till 2020. Läs gärna mer om detta på skatteverket.se.

Varför tas uppskovsränta bort?

Åtgärden är en del av det januariavtal som regeringen ingått med Centern och Liberalerna och syftet är att öka rörligheten på bostadsmarknaden. Tanken är att om det blir billigare för hushållen att byta bostad ska de bli mer villiga att göra det. Om den politiska ambitionen att öka rörligheten infrias återstår att se. Förmodligen ska man inte förvänta sig några stora förändringar eftersom själva vinstskatten är lika hög som tidigare. Förändringen gör det bara billigare att skjuta upp den.

Customer service