Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Din webbläsare är för gammal. För en bättre och säkrare användarupplevelse rekommenderar vi att du byter webbläsare.

Rekommenderade webbläsare

 

Grönt bolån – ett bättre bolån

Idag kommer nära 40 procent av all energi som förbrukas i Sverige från byggnader, enligt Världsnaturfonden WWF. För att bidra till minskad energianvändning har vi tagit fram ett grönt bolån. Det innebär att du som köper eller äger en miljömärkt bostad får 0,10 procentenheters rabatt på din boränta – som du givetvis kan kombinera med andra bolånerabatter hos oss. Här nedanför ser du vilka kriterier din bostad behöver uppfylla för att du ska kunna få vårt gröna bolån.

För att få ett grönt bolån behöver din bostad vara något av följande:

  • A- eller B-klassad enligt Boverkets energiklassificering från 1 januari 2014
  • Ett Svanenmärkt hus enligt det statliga bolaget Miljömärkning Sverige
  • En guld- eller silvercertifierad miljöbyggnad enligt Sweden Green Building Council
  • Ett certifierat passivhus
Logga för Energideklaration, Svanenmärket, Miljöbyggnad och Passivhus

Kontakta oss

Vi har öppet alla vardagar klockan 8-16.30

Frågor och svar om vårt gröna bolån

För att få ett grönt bolån ska du ha ett Svanenmärkt hus, ett passivhus, en miljöbyggnad med betyg guld eller silver eller energiklass A eller B enligt Boverkets energiklassificering från 1 januari 2014. Det här framgår av bostadens energideklaration. Idag måste alla bostäder som säljs ha en energideklaration enligt svensk lag. Om du ska köpa ny bostad fråga mäklaren eller säljaren om bostaden har någon av dessa certifieringar.

Med ett lån på 1 miljon kronor, som betalas tillbaka på 50 år, och ränta på 1,5 procent blir den effektiva räntan 1,51 procent. Den första månadsbetalningen blir 2 917 kronor. Om räntan inte ändras under dessa 50 år blir den totala kostnaden för lånet 1 375 627 kronor före ränteavdrag (1 262 939 kronor efter ränteavdrag). Antalet avbetalningar har då varit 600 stycken. Om du har lön i annan valuta än svenska kronor kan det belopp som du ska betala tillbaka påverkas av valutakursförändringar. För att låna behöver du ha ett konto och internetbanken hos oss. Som säkerhet för lånet pantsätts din bostad. Lånet betalas ut av oss, Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ), 106 40 Stockholm, organisationsnummer: 502032-9081.

Om du har en bostadsrätt kan du kontakta oss så kan vi kontrollera din bostads energiklass i Boverkets register.

Om du har en villa eller fritidshus kan du anlita en certifierad energiexpert för att göra en energideklaration. Fråga gärna en mäklare, googla på energideklaration eller läs mer på Boverket.se var du kan hitta närmaste expert. En energiexpert upprättar energideklarationer och levererar uppgifterna till Boverkets register. När deklarationen är registrerad lämnar experten den till dig.

Ja, om du har en miljöcertifierad eller A- eller B-energiklassad bostad. Om du har tremånadersränta kan du ringa oss direkt. Om du har bunden ränta ringer du oss när lånet ska förlängas.

Nej, inte om din bostad har energiklass A eller B enligt Boverkets energiklassificering. Då kan vi se det i Boverkets register.
Annars gör du så här:

Boverkets energiklassificering
Om det inte finns en energideklaration registrerad behöver du anlita en energiexpert som energiklassar din bostad. Om du är osäker kan du själv kontrollera om det finns en energideklaration för din bostad på boverket.se.

Svanen
När du köper ett Svanenmärkt hus finns intyget med i köpehandlingarna. Om du inte har kvar intyget kan du kontakta bostadsrättsföreningens styrelse eller info@svanen.se.

Miljöbyggnad
När du köper en miljöbyggnad med betyg guld eller silver finns intyget med i köpehandlingarna. Om du inte har kvar intyget kan du kontakta bostadsrättsföreningens styrelse eller miljobyggnad@sgbc.se. Du kan också hitta certifierade miljöbyggnader på sgbc.se.

Passivhus
När du köper ett passivhus finns intyget med i köpehandlingarna. Om du inte har kvar intyget kan du kontakta bostadsrättsföreningens styrelse eller info@feby.se eller info@igpassivhus.se. Dit kan du också höra av dig för att få hjälp med certifiering om du vet att din bostad är ett passivhus, men inte certifierad.

Nej. Då har du en gammal energideklaration som är utgiven före den 1 januari 2014 enligt Boverkets klassificering. Äldre deklarationer har inte samma klassificering. Om du vill få din bostad energiklassad på nytt kan du kontakta närmaste energiexpert. Fråga gärna en mäklare, googla på energideklaration eller läs mer på Boverket.se var du kan hitta närmaste expert.

Ja. Däremot är sannolikheten högre att en nyare bostad är A- eller B-klassad.

För att energiklass A och B ligger i linje med vårt gröna ramverk som är verifierat av klimatforskningsinstitutet Cicero.

I dagsläget finansierar vi gröna bolån som vanliga bolån, vår ambition är naturligtvis att vi ska finansiera bolånen grönt så snart som möjligt.

Hjälpte den här sidan dig?

Tack för dina synpunkter!

Customer service