Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Flytta bolån

Har du ett bolån hos en annan bank och vill se om du kan förbättra din ränta?

 • Ansök snabbt och enkelt online
 • När du ansökt hör vi av oss så snabbt som möjligt via mail eller telefon
 • Vi hjälper dig genom hela processen av din bolåneflytt

Har du ett bolån hos en annan bank och vill se om du kan förbättra din ränta?

 • Ansök snabbt och enkelt online
 • När du ansökt hör vi av oss så snabbt som möjligt via mail eller telefon
 • Vi hjälper dig genom hela processen av din bolåneflytt

Flytta ditt bolån till oss

Är du intresserad av att se om du kan få en bättre ränta på ditt bolån? För att vi ska kunna ge dig ett erbjudande på vad din ränta blir när du flyttar ditt bolån till oss behöver du först skicka in en ansökan. Det gör du snabbt och smidigt direkt här på webben, ansökan tar bara några minuter att fylla i.

Vad händer efter att jag skickat in min ansökan?

 

 1. Att skicka in en ansökan är inte bindande

  Ansökan är inte bindande, den information vi frågar efter i ansökan behöver vi för att se hur just dina förutsättningar ser ut. På så sätt kan vi ge dig ett individuellt erbjudande.
 2. Vi går igenom din ansökan och kontaktar dig

  Så fort vi fått in din ansökan kontaktar vi dig, antingen via mail eller telefon. Du får ditt individuella ränteerbjudande från oss efter att din ansökan är inskickad. Din ränta beräknas utifrån vår ordinarie bolåneränta minus en individuell räntenedsättning.
 3. Vi hjälper dig att bli kund hos oss

  Efter att du accepterat vårt erbjudande kan vi hjälpa dig att bli kund hos oss. Vi kan också hjälpa dig att avsluta dina affärer med din gamla bank.


Ansök om att flytta bolån

Bra att veta när du byter bank för ditt bolån

När du ska flytta ditt bolån till oss behöver du be din nuvarande bank om ett så kallat amorteringsunderlag, vi kommer att be om det vid kommande kontakt, efter att du skickat in din ansökan till oss.

Amorteringsunderlaget visar vilka amorteringsvillkor som gäller för lånet som du vill flytta, till exempel hur mycket du amorterar idag och vilken värdering som ligger till grund för amorteringen.

Om du har en bostadsrätt kommer vi att be dig att skicka in ett utdrag ur din bostadrättsförenings lägenhetsförteckning när vi har beviljat din ansökan. Då behöver du be din förening om utdraget och sedan skicka in det till oss enligt överenskommelse.

Ränta är kostnaden för att låna pengar. Räntesatsen är normalt sett individuell och anges i procent.

Skicka in din digitala ansökan så att vi vet hur just dina förutsättningar ser ut. Vi återkommer sen till dig snarast, antingen via mail eller via telefon. Du får ditt individuella ränteerbjudande från oss efter att ansökan är inskickad.

Vilken ränta just du får beror på olika faktorer. Din ränta beräknas utifrån vår ordinarie bolåneränta minus en individuell räntenedsättning.

 • Den ordinarie räntan påverkas av marknadsläget och den kostnad vi har för bolåneverksamheten.
 • Den individuella räntenedsättningen påverkas bland annat av hur mycket bolån du har i förhållande till bostadens värde och dina övriga affärer hos oss.

Utgå från din ekonomi, familjesituation och syn på risk när du väljer bindningstid för din ränta. Genom att sprida dina lån på olika bindningstider kan din ekonomi bli mindre sårbar om bolåneräntorna skulle stiga.

Tremånadersränta Bunden ränta
 • För dig som har utrymme i din budget och är ok med att månadskostnaden kan variera.
 • För dig som vill ha trygghet i att månadskostnaden inte ändras.
 • En ränta som följer marknaden och justeras var tredje månad.
 • Räntan är densamma under hela bindningstiden.
 • Du kan välja att binda lånet när som helst, helt kostnadsfritt.
 • Du lägger inte alla ägg i samma korg. Om dina bundna lån löper ut vid olika tidpunkter blir det en successiv anpassning till marknadsläget.
 • Om du vill lösa lånet kostar det ingenting.
 • Om du vill lösa lånet eller göra en större engångsamortering innan bindningstiden gått ut kan det medföra en kostnad, en så kallad räntekompensation.


Så fungerar tremånadersränta

Tremånadersräntan justeras var tredje månad och följer vår ordinarie bolåneränta, som i sin tur styrs av marknadsläget. Den individuella räntenedsättningen är däremot densamma under hela villkorsperioden, som är två år. När det är dags för en ny villkorsperiod kan nedsättningen bli högre eller lägre beroende på hur det finansiella marknadsläget och dina övriga affärer hos oss ser ut just då. 

Innan din villkorsperiod går ut får du en påminnelse om förlängning från oss. 

Vill du lära dig mer om räntor?
Läs vår ränteskola

Om du höjer ett bolån och använder din lägenhet som säkerhet behöver det nya lånet registreras i din bostadsrättsförenings lägenhetsförteckning. Det kan vara bra att veta att många föreningar tar ut en avgift för det. Den kallas pantsättningsavgift och brukar vara runt 450 kronor.

Att amortera innebär att du betalar tillbaka på ditt lån. När du amorterar sjunker lånebeloppet löpande, vilket gör att dina räntekostnader minskar med tiden. Att din skuld minskar kan också ses som ett slags sparande.

Tänk på att det även kan vara bra att ha en buffert för oförutsedda utgifter. Därför är det oftast bra att både amortera och att spara på andra sätt – inte bara det ena eller andra.

Det här säger lagen om amortering

I juni 2016 började ett nytt amorteringskrav att gälla, som sedan skärptes ytterligare 1 mars 2018. Hur mycket du behöver amortera beror på lånets storlek i förhållande till bostadens värde, även kallat belåningsgrad, och lånets storlek i förhållande till din inkomst.

Amorteringen beror på belåningsgraden

Om din belåningsgrad är över 70 procent måste du amortera minst 2 procent av den totala skulden varje år. Har du en belåningsgrad på 70 procent eller lägre kan du tillsammans med oss komma överens om en annan amortering, dock lägst 1 procent, till dess att belåningsgraden är 50 procent.

Belåningsgrad Minsta amortering
70-85 % 2 %
50-70 % 1 %
0-50 % Inget lagkrav

 

Din inkomst påverkar också amorteringen

 • Utöver amorteringen, som avgörs av din belåningsgrad, behöver du amortera mer om dina bolån är större än 4,5 gånger din årsinkomst. Då behöver du amortera ytterligare 1 procent av dina totala lån på den bostad som du vill belåna.
 • Om du har lån på andra bostäder ingår de också i beräkningen.
 • Lånar du tillsammans med någon är det era totala bolån som jämförs mot er sammanlagda inkomst.

Exempel:

Du och din partner har en sammanlagd inkomst på 50 000 kronor i månaden. Ni vill låna 3 miljoner kronor till en bostad värd 4,6 miljoner kronor. Då behöver ni amortera 2 procent av lånebeloppet per år, vilket blir 5 000 kronor per månad i amortering. Det beror på att er belåningsgrad är 65 procent (1 procents amortering, se tabell ovan) och att skulden är större än 4,5 gånger er årsinkomst (1 procents ytterligare amortering).

Hur du räknar ut belåningsgraden från exemplet ovan:

3 000 000 / 4 600 000 = 0,65 = 65 %.

Ring upp mig

Lämna ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. 

Vi svarar på dina frågor kring bolån alla vardagar 8–18.

Customer service