Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet
Psykolog online och internetbaserad KBT (IKBT)
  • Psykologhjälp utan långa väntetider
  • Behandlingsprogram efter just dina behov
  • Självhjälpsövningar när och var det passar dig – direkt i mobilen 

Sjukfrånvaron på grund av psykisk ohälsa ökar lavinartat och vi vill därför stötta både dig som anställd och dig som arbetsgivare med hjälp snabbt för att kunna förebygga och undvika långtidssjukskrivningar.  

Du som har vår förebyggande hälsoförsäkring Trygg Hälsa eller vår vårdförsäkring har möjlighet att få tillgång till internetbaserad kognitiv beteendeterapi, IKBT. Det betyder i praktiken att du får träffa en psykolog via videosamtal hos vår samarbetspartner Mindler – utan långa väntetider. Du får också tillgång till övningar och verktyg i Mindlers app att arbeta med när det passar dig. 

IKBT – vad är det?  

IKBT, internetbaserad kognitiv beteendeterapi, innebär en kombination av videomöten med en psykolog och arbete på egen hand med KBT-program online. Du som vill prova IKBT får via KBT-programmen träna på att använda nya beteenden och tankemönster på ett strukturerat sätt. Under programmets gång finns tillgång till en psykolog som via videosamtal ger återkoppling, stöd och svarar på frågor. Forskning visar att denna behandlingsform fungerar lika bra som traditionell KBT, om besvären är lätta till måttliga.    

Sänkt tröskel för att söka hjälp 

Många drar sig för att söka hjälp för psykologiska problem. IKBT upplevs ofta enklare eftersom det är mer lättillgängligt och anonymt än traditionell terapi. Du slipper gå i väg från jobbet och förklara vart du ska, du behöver inte sitta i ett väntrum tillsammans med andra, du slipper resor och att ta ledigt från jobbet. Du träffar din psykolog online och jobbar med ditt behandlingsprogram när och var det passar dig, direkt i mobilen.  
 
Din arbetsgivare får inte kännedom om att du vill ha hjälp eller vilka besvär du söker för. Det kan vara skönt för dig som anställd att veta. För dig som arbetsgivare innebär det att medarbetarna kan känna sig trygga med att få den hjälp de behöver utan att behöva dela känsliga uppgifter på arbetsplatsen. 
 
När tröskeln för att ta tag i sina problem sänks är det förhoppningsvis fler som vågar och orkar söka hjälp i ett tidigt skede, vilket kan bidra till att fler sjukskrivningar för psykisk ohälsa kan undvikas. 

Vad kan jag få hjälp med?

I Mindlers app får du tillgång till en mängd program för olika besvär. Du och din psykolog bestämmer tillsammans vad som passar dig. Exempel på besvär som du kan få hjälp med:

Människor är gjorda för att klara kortvarig stress. Ohälsa skapas inte av stress i sig utan av långvarig stress utan möjlighet till återhämtning. Har det blivit för mycket? Lär dig hur du kan hantera stress och få till en bättre balans i livet. 

Oroar du dig hela tiden? Här får du lära dig vad du kan göra för att oro och ångest ska få mindre utrymme i ditt liv. Oro och ångest är begrepp som ibland används som synonymer, men här gör vi skillnad mellan dem. Minska din ångest och oro genom att lära dig att stå ut med ovisshet. 

Känns det mesta svårt, grått och meningslöst? Depression kan se väldigt olika ut för olika personer, men gemensamt för de flesta är att känslan av glädje och lust minskar eller försvinner helt. Här får du hjälp att hitta vägar ut ur nedstämdheten. 

Svårt att sova? Lär dig hur en försämrad sömn påverkar oss människor känslomässigt, tankemässigt och beteendemässigt. Undersök din sömn och gör förändringar som hjälper dig att sova bättre. 

När panikattacker eller rädslan för panikattacker hindrar dig från att leva som du vill. En panikattack kommer plötsligt, oväntat och växer snabbt så att man inom 10 minuter känner mycket stark ångest. 

När du mår dåligt efter en traumatisk händelse och behöver hjälp att komma vidare. Du får veta mer om vad trauma och PTSD är och lära dig strategier som kan hjälpa dig att hantera dina smärtsamma minnen. 

Knakar det i fogarna? Ta tag i era problem och bygg vidare på era styrkor. Lär dig vad du kan göra för att hantera relationsproblem och motverka att de uppstår. Särskilt för dig som har problem i en kärleksrelation. 

Att stå i fokus för andras uppmärksamhet, som vid presentationer eller tal, är något många kan tycka är obehagligt. Många känner sig även nervösa eller onaturliga på fester eller i andra sociala sammanhang. Här finns strategier som kan hjälpa dig. 

Har det onda tagit över ditt liv? Utforska nya sätt att förhålla dig till smärtan. För dig som upplever smärta och som har svårt att hitta ett sätt att leva med din smärta.  

Det här är bara ett urval – i appen hittar du alla behandlingar med övningar och verktyg. På Mindlers webbplats kan du även läsa mer om psykiska besvär, behandlingsmetoder och råd.
Fakta och råd om psykiska besvär och behandlingsmetoder.

Innan du börjar

Det här gäller för att söka hjälp hos Mindler via din försäkring hos oss:

  • Det du söker för ska omfattas av försäkringen och vi ska inte tidigare ha nekat dig behandling för åkomman.
  • Du kan inte gå samma behandlingsprogram flera gånger.
  • För dig med Trygg Hälsa går det inte att kombinera behandling hos Mindler med de tre stödsamtal som ingår i din försäkring.
  • Du behöver vara minst 18 år. 

Kom igång med psykolog online och IKBT

Gör så här för att komma igång med IKBT via Mindler:

  1. Ladda ner Mindler-appen: 
    För iPhone 
    För Android
  2. Logga in i appen med mobilt BankID och registrera dig med ditt försäkringsnummer som du hittar på Mina pensionssidor.
  3. Försäkringen verifieras inom en arbetsdag och sedan kan du boka ditt första möte med en psykolog. Du bestämmer själv vem du vill prata med – välj utifrån psykologernas profiler i appen eller gå på magkänslan. Om det inte känns bra har du möjlighet att byta.  
  4. Träffa din psykolog via videomöte i appen. Det första samtalet är alltid ett bedömningssamtal där psykologen bedömer om Mindler är rätt behandlingsalternativ för dig.
  5. Om Mindler är rätt alternativ för dig, kommer du och din psykolog att tillsammans skräddarsy en behandlingsplan. Mellan samtalen med din psykolog arbetar du på egen hand med material i appen. 
  1. Ring Vårdservice på 020-11 11 633, måndag–fredag kl. 8–16.30, och berätta att du vill gå en behandling hos Mindler. 
  2. Ladda ner Mindler-appen:
    För iPhone
    För Android
  3. Logga in i appen med mobilt BankID och registrera dig med ditt försäkringsnummer som du har fått från Vårdservice eller hittar på Mina pensionssidor.
  4. Försäkringen verifieras inom en arbetsdag och sedan kan du boka ditt första möte med en psykolog. Du bestämmer själv vem du vill prata med – välj utifrån psykologernas profiler i appen eller gå på magkänslan. Om det inte känns bra har du möjlighet att byta. 
  5. Träffa din psykolog via videomöte i appen. Det första samtalet är alltid ett bedömningssamtal där psykologen bedömer om Mindler är rätt behandlingsalternativ för dig.
  6. Om Mindler är rätt alternativ för dig, kommer du och din psykolog att tillsammans skräddarsy en behandlingsplan. Mellan samtalen med din psykolog arbetar du på egen hand med material i appen. 


 

Om du är företagskund och har frågor kontakta oss gärna på 0771-43 10 00. Öppet måndag–fredag klockan 8.30–16.30.   
 
Om du är anställd på ett företag där du omfattas av Trygg Hälsa eller en vårdförsäkring är du välkommen att kontakta oss på 077-11 11 800. Öppet måndag–fredag klockan 8.00–16.30.