Sjukfrånvaron på grund av psykisk ohälsa ökar lavinartat och vi vill därför stötta både dig som anställd och dig som arbetsgivare med hjälp snabbt för att kunna förebygga och undvika långtidssjukskrivningar.
Du som har vår förebyggande hälsoförsäkring Trygg Hälsa eller vår vårdförsäkring har möjlighet att få tillgång till internetbaserad kognitiv beteendeterapi, IKBT. Det betyder i praktiken att du får träffa en psykolog via videosamtal hos vår samarbetspartner Mindler – utan långa väntetider. Du får också tillgång till övningar och verktyg i Mindlers app att arbeta med när det passar dig.
IKBT – vad är det?
IKBT, internetbaserad kognitiv beteendeterapi, innebär en kombination av videomöten med en psykolog och arbete på egen hand med KBT-program online. Du som vill prova IKBT får via KBT-programmen träna på att använda nya beteenden och tankemönster på ett strukturerat sätt. Under programmets gång finns tillgång till en psykolog som via videosamtal ger återkoppling, stöd och svarar på frågor. Forskning visar att denna behandlingsform fungerar lika bra som traditionell KBT, om besvären är lätta till måttliga.
Sänkt tröskel för att söka hjälp
Många drar sig för att söka hjälp för psykologiska problem. IKBT upplevs ofta enklare eftersom det är mer lättillgängligt och anonymt än traditionell terapi. Du slipper gå i väg från jobbet och förklara vart du ska, du behöver inte sitta i ett väntrum tillsammans med andra, du slipper resor och att ta ledigt från jobbet. Du träffar din psykolog online och jobbar med ditt behandlingsprogram när och var det passar dig, direkt i mobilen.
Din arbetsgivare får inte kännedom om att du vill ha hjälp eller vilka besvär du söker för. Det kan vara skönt för dig som anställd att veta. För dig som arbetsgivare innebär det att medarbetarna kan känna sig trygga med att få den hjälp de behöver utan att behöva dela känsliga uppgifter på arbetsplatsen.
När tröskeln för att ta tag i sina problem sänks är det förhoppningsvis fler som vågar och orkar söka hjälp i ett tidigt skede, vilket kan bidra till att fler sjukskrivningar för psykisk ohälsa kan undvikas.