Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Kapitalspar

Kapitalförsäkring med återbetalningsskydd

  • Du väljer själv vem som ska få pengarna
  • Du bestämmer när och hur utbetalningarna ska ske
  • Pengarna är skattade och klara när de tas ut

Med Kapitalspar kan du månadsspara i fonder eller göra enstaka insättningar när du vill. Det passar dig som är en aktiv placerare och byter fonder ofta.

Investeringar innebär en risk. Fond­andelarna kan både stiga och falla i värde och det är inte säkert att du får tillbaka investerat kapital.

Du byter fonder på vår internetbank och har att välja mellan ett stort urval.

Pengarna kan tas ut som ett engångsbelopp eller betalas ut under en period på 5 till 50 år. Du kan till exempel välja att den ska betala ut 5 000 kronor i månaden under 15 år.

Kapitalspar är en kapitalförsäkring med återbetalningsskydd vilket innebär att ditt sparade kapital går till dina förmånstagare om du skulle avlida innan försäkringen hunnit betalas ut. Har du inte valt några förmånstagare går pengarna till ditt dödsbo.

För en mer detaljerad beskrivning, se våra faktablad och förköpsinformation.

Vad kostar det?

Till aktuella priser

Så öppnar du Kapitalspar

För att öppna Kapitalspar kan du ringa oss på 077-11 11 800, öppet måndag–fredag 8–16.30.

Skatter och avdrag

Avkastningsskatt

Avkastningsskatt är en schablonskatt. Det innebär att den ska betalas oavsett om du under året har fått någon avkastning på ditt försäkringskapital eller inte. Det är försäkringsbolaget som drar en avgift för avkastningsskatten från ditt försäkringskapital och betalas in den till Skatteverket.

För kapitalförsäkring fastställs underlaget för skatten genom att försäkringens värde per den 1 januari innevarande år läggs samman med de premier som betalats in under året. Premier som betalas in under andra halvåret (1 juli – 31 december) tas endast upp till 50 procent. Detta utgör kapitalunderlaget. Kapitalunderlaget multipliceras med statslåneräntan per den 30 november föregående år med ett tillägg om 1 procentenhet, vilket ger skatteunderlaget. Skatteunderlaget får inte understiga 1,25 procent av kapitalunderlaget. Skatteunderlaget multipliceras därefter med 30 procent.

Aktuella basbelopp för i år

Ring upp mig

Lämna ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. 

Vill du ringa oss istället? Du når oss på 077-11 11 800
Öppet måndag–fredag 8–16:30.

När vi ringer upp dig får du besvara en säkerhetsfråga i BankID-appen. Det är en bekräftelse på att du pratar med oss.


Försäkringsgivare är SEB Pension och Försäkring AB
Organisationsnummer: 516401-8243, 106 40 Stockholm