Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Boränteråd mars: Ett steg närmare räntebotten för bolåntagare

­‏3 mars 2025

I väntan på en tydlig riktningsförklaring för svensk ekonomi börjar både Riksbankens styrränta och bankernas bolåneräntor närma sig bottennivåer. Hur ser vägen framåt ut för svensk ekonomi? Vem håller i taktpinnen och hur bör bolåntagare tänka när en räntebotten står för dörren? Många frågor att hålla koll på under våren.

USA och Donald Trump håller ett järngrepp om både börsklimat och allmänna ekonomiska utsikter. För varje tull- och försvarsutspel från Washington DC skapas en svallvåg av ekonomiska effekter. Svängningar i inflationsoro, valutor, långa räntor, börsen och allmänt sentiment om framtiden. Spännande tider men också väldigt svåra tider för prognosmakare.

Vad innebär senaste tidens alla utspel för svensk ekonomi? I ett längre perspektiv lutar det mesta åt någon form av generell tull mellan USA och resten av världen vilket inte är bra nyheter för ett litet exportberoende land som Sverige. Med tullar kommer högre produktionskostnader, inflation, ett allmänt högre ränteläge och i en förlängning sämre ekonomiska utsikter. Dessutom står många länder, inklusive Sverige, inför en bred försvarsupprustning vilket kommer driva offentliga utgifter under de närmaste åren. Det stärker risken för inflationsöverraskningar och för hushållen innebär det att vi står inför en tid där ett något högre ränteläge kan komma att tillhöra det nya normala. Kortsiktigt är dock effekterna svårare att förutse. Ökad geopolitisk osäkerhet tillsammans med ovisshet om den ekonomiska utvecklingen tenderar att skapa ett turbulent börsklimat vilket riskerar att slå mot hushållens förmögenhet och månatliga sparportföljer.

Vid sidan av Trumputspelen saknas dock fortfarande en tydlig riktningsförklaring för svensk ekonomi. Om förra året var en besvikelse när det gäller tillväxt så talar mycket för att 2025 blir ett återhämtningsår när köpkraften stärks, allmänna stämningsläget börjat normaliseras samtidigt som räntesänkningarna väntas får full effekt i plånböckerna. Samtidigt har arbetsmarknaden försvagats ytterligare och bostadsmarknaden inledde året med en nedgång. Dessutom signalerar Riksbanken att räntebotten närmar sig. Tillsammans med en ökad global osäkerhet har det fått hushållen att uppvisa en viss återhållsamhet. Hushållens konsumtion står för nästan 50 procent av svensk BNP vilket innebär att de håller i taktpinnen för när konjunkturen tar fart. Nu kommer hushållen behöva ta ställning till några av de viktigaste privatekonomiska områdena under våren 1) Börsen, 2) Bostadsmarknaden och 3) Bolåneräntorna.

Viktiga områden under våren

  1. Börsen: För den som vill se glaset halvfullt kan ta fasta på att President Trump trots allt är ”börsmaximerande”. Och många gånger kommer hans framgång i USA att mätas i termer av hur börsen går. Med det sagt så finns goda förutsättningarna för att det blir ett positivt om än turbulent år. Ledstjärnan bör därför vara att i möjligaste mån stå emot flockens snabba rörelser och stå fast vid din långsiktiga strategi. Om du dessutom håller i månadssparandet kan du minska ”timingrisken” genom att köpa i både upp-/nedgångar.  
      
  2. Bostadsmarknad: Prognosen för svensk bostadsmarknad är en försiktig upptining där psykologi förmodligen kommer vara mer avgörande än plånboken. Optimismen kring bostadspriserna är hög hos hushållen och i kombination med en förbättrad köpkraft bör det driva upp bostadspriserna. Men det finns också en inbromsande effekt av ett osäkert geopolitiskt klimat och ett finansiellt minne hos hushållen som gör att maxbelåning inte längre ligger lika högt på agendan. Vägen framåt går därför genom att sälja först och köpa (efter behov) sen följt av en extra buffert för att bygga upp en sund boendeekonomi redan från första dagen.
      
  3. Bolåneräntor: Om det blir en sista räntesänkning under våren återstår att se men det som nästan är garanterat är att botten nu är nära. Den rörliga 3-månadersräntan väntas stanna av strax under 3 procent. Bundna löptider har med största sannolikhet redan bottnat strax över den nivån vilket innebär att vi går in en period där rörligt återigen är billigare. Kostnaden att gå från rörligt till bunden är dock fortfarande låg så för den som vill säkra sina räntekostnader finns det ingen anledning att vänta.

Sammantaget kan man säga att hushållen står inför en något svängig vår med många privatekonomiska beslut. Men alla kan inte ha koll på allt så tveka inte att ta hjälp under en period som kan uppfattas som turbulent och osäker. 

Américo Fernández
Privatekonom, SEB

Américo Fernández

Privatekonom, SEB

Américo Fernández


Bolån – allt om bostadslån och boräntor

Här hittar du allt du behöver veta när du vill ansöka om bolån, ändra ditt bolån eller flytta ditt bolån till oss. Du hittar också information om våra boräntor, hur bolån fungerar och vårt gröna bolån.

Aktuella bolåneräntor

Här kan du se och jämföra våra aktuella bolåneräntor. Kom ihåg att hos oss är din bolåneränta individuell och kan därför bli lägre än vår ordinarie ränta.

Vanliga frågor om bolån

Vi får många frågor om bolån från kunder som funderar på att köpa bostad eller som vill ändra ett befintligt lån. Här har vi samlat svar på några av de vanligaste frågorna vi får.

Kvinna står vid ett skrivbord framför ett fönster
Upp Upp