Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

En podd om pengar och sparande

Paulina Modlitba
Paulina Modlitba

I podcasten Pengarna & livet får du konkreta tips och knep för att enkelt komma i gång med ditt sparande, lära dig om olika investerings­former och ta del av spaningar inom områden som påverkar din privat­ekonomi.

Programledare är investeraren och techprofilen Paulina Modlitba. Varannan vecka diskuterar hon aktuella ämnen med inbjudna gäster. Podcasten vänder sig i första hand till dig som är mitt i livet med förutsättningar att spara mer, men som av olika anledningar inte tagit tag i det.

Synpunkter? Frågor? Mejla: pengarna@seb.se

Prenumerera på podcast

Vill du få nya avsnitt automatiskt till din mobil, surfplatta eller dator kan du prenumerera via:
Apple Podcasts
Spotify

Går det att spara och investera 2023?

Säsongspremiär! Det tuffa ekonomiska läget sätter press på svenska hushåll. Att fortsätta månadsspara kan upplevas som svårt. Trots det är det viktigt att hålla i. Hur gör man? Och vilka investeringar är intressanta att titta på i dessa stormiga tider? 

I avsnittet introduceras även poddens nya programledare, techprofilen och investeraren Paulina Modlitba, som idag får sällskap av SEB:s privatekonom Américo Fernández och Emelie Sjöberg, produktspecialist inom investeringar. 

Och kom ihåg! Att investera i fonder och aktier innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka insatt kapital. 

Lyssna på avsnittet om månadsspar i stormiga tider (25 minuter)

Så mycket dyrare blir årets julbord

I årets sista avsnitt diskuteras inflation och SEB:s julbordsindex. Américo Fernández, Susanne Eliasson och makroekonom Marcus Widén djupdyker i vad som är dyrast (och billigast) på julbordet, hur länge hushållen får leva med urgröpta plånböcker och hur du kan tänka för att kunna spara trots de tuffa tiderna. 

Här kan du läsa mer om SEB:s Julindex

Lyssna på hela avsnittet om inflation och SEB:s julbordsindex (32 minuter)

Vad händer med räntan, bopriserna och hushållsutgifterna 2023?

Américo Fernández och Susanne Eliasson gör ett bokslut över det ekonomiska läget 2022 och blickar fram mot 2023. De diksuterar bland annat räntan, hur de ser på utvecklingen för bostadspriserna och var inflationen tar vägen. 

Lyssna på avsnittet om räntan, bopriserna och hushållsutgifterna 2023 (28 minuter)

 

Så fungerar räntefonder

I dagens avsnitt får du lära dig om räntefonder av SEB:s investeringsstrateg Johan Hagbarth. Vad är en räntefond? Vilka olika typer finns? Och hur påverkas de av rådande ekonomiskt klimat?

Och kom ihåg! Att handla med fonder innebär en risk, du kanske inte får tillbaka insatt kapital.

Lyssna på avsnittet om räntefonder (6 minuter)

Börsspecial: Trendspaning från rapportperioden

Rapportperioden är i full gång, vilket ger oss anledning att prata om läget på börsen. Idag tar vi hjälp av Stefan Cederberg, aktiestrateg på SEB, för att prata hur bolagen i olika branscher presterar, de viktigaste trenderna och framtidsutsikterna på börsen det kommande halvåret.

Och kom ihåg! Handel med finansiella instrument är en risk. Du kan förlora dina insatta pengar.

Lyssna på avsnittet börsspecial (24 minuter)

Så fungerar det: Hur mycket får jag i pension?

”Så fungerar det” är Pengarna & Livets nya snabbskola. Vi låter experter förklara begrepp och fenomen inom investeringar och privatekonomi – på bara några minuter. Den här veckan guidar Amie Berglund, Privatekonomisk analytiker, dig till hur pensionssystemet fungerar, de fyra viktigaste faktorerna som avgör hur stor din pension blir och hur du ger dig själv de bästa förutsättningarna för en bra pension.

Lyssna på avsnittet

 

Står vi inför en bostadskrasch?

Efter två rekordår har bostadsmarknaden svalnat av. Står vi inför en bostadskrasch? Vad händer med räntorna? Och hur ska jag som går i köp- eller säljtankar göra? I dagens avsnitt diskuterar Susanne och Américo det och mycket mer.

Lyssna på avsnittet

 

Tuffa tider väntar – därför ska du stress­­testa din ekonomi

En tuff ekonomisk höst väntar hushållen. I år betalar en två­barns­familj 80 000 kronor mer jämfört med förra året. Det som driver upp kostnaderna är högre räntor samt stigande priser på driv­medel och mat. I dagens avsnitt reder våra spar­experter Américo Fernández och Susanne Eliasson ut vad som hänt, vad du kan förvänta dig framöver och hur du kan hålla dina kostnader nere.

Dessutom: Sverige kommer att få en ny regering, men hur stor blir skillnaden för din plånbok?

Lyssna på avsnittet

 

Hur går börsen i sommar?

Få har väl missat att världens börsen skakat rejält under våren. Men varför går det nedåt, hur länge kan det fortsätta, och hur ska du tänka kring dina investeringar under sommaren? Med i studion för att reda ut frågetecknen är investeringsstrategen Johan Hagbarth.

Och kom ihåg att det innebär en risk att investera i fonder och aktier. Du kanske inte får tillbaka insatt kapital. 

Lyssna på avsnittet

Jämställd ekonomi och stel stämning på parmiddagar

Hur uppnår ni en jämställd ekonomi i er parrelation? Varför är det viktigt att bygga upp ett eget "power-kapital"? Och varför tycker Américo om att skapa stel stämning på parmiddagar? Dessutom berättar Isabelle om hur man kan göra för att investera i jämställdhet.

Och kom ihåg. Att investera i fonder och aktier innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina insatta pengar.

Lyssna på avsnittet

Allt om ränteinvesteringar

Hur kan ett högre ränteklimat påverka dina investeringsbeslut? I dagens avsnitt får Américo och Susanne hjälp av SEB:s Placeringsstrateg Johan Hagbarth för att gå igenom allt du behöver veta om ränteinvesteringar.

Att investera i fonder och aktier innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina pengar.

Lyssna på avsnittet

Har unga koll på sparandet?

Hur sparar svenskarna? Och framförallt den unga generationen? I dagens avsnitt diskuteras ungas sparvanor, varför de sparar som de gör och vad som går att lära av deras sparvanor.
Gäst är Amie Berglund, Privatekonomisk analytiker på SEB och ansvarig för den pinfärska undersökningen Sparkollen.

Lyssna på avsnittet

I huvudet på en chefsekonom

Varför påverkar stora omvärldshändelser din plånbok? Och hur? Det vet Jens Magnusson, chefsekonom på SEB, vars jobb är att göra krångliga ekonomiska samband begripliga. Dessutom avslöjar Jens sin investeringsstrategi. 

Att investera i fonder och aktier innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina pengar.

Lyssna på avsnittet

Krypto, NFT och Metaverse - så fungerar det

Kryptovaluta, NFT och Metaverse är begrepp som hörs allt oftare. Men hur fungerar de och varför lockas så många unga investerare av de nya tillgångsslagen? Pengarna & Livet gästas av SEB:s Chefstrateg Johan Javeus som hjälper till att reda ut frågetecknen.

Lyssna på avsnittet

Hur kan sparare tänka mot bakgrund av kriget i Ukraina?

Rysslands invasion av Ukraina är en tragedi som först och främst innebär ett stort mänskligt lidande för Ukraina och det ukrainska folket. Händelseutvecklingen väcker även frågor hos många sparare om hur börsen, ränteläget och pensionerna kan komma att påverkas. Det diskuterar Américo Fernández och Isabelle Tibbelin i dagens avsnitt.

Lyssna på avsnittet

Så kan du hantera en stökig börs

I dagens avsnitt står börsturbulensen i fokus och hur du som småsparare kan agera. Med i studion är SEB Placeringsstrateg Roger Törnkvist. Dessutom får du de bästa tipsen på hur du minskar stressen när det organge kuvertet dimper ner i brevlådan.
Och kom ihåg. Att investera i fonder och aktier innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina pengar.

Lyssna på avsnittet

Så rivstartar du sparåret 2022

I dagens avsnitt tipsar Américo Fernández och Susanne Eliasson om hur du får mer pengar över på kontot vid årets slut. De diskuterar bland annat hur du enklast får till årsbokslutet, hur du lurar dig själv att spara mer och när det är läge att sätta sparpengarna på börsen.

Dessutom ger aktiestrateg Esbjörn Lundevall en sammanfattning av rapportsäsongen på 3 minuter. Och kom ihåg. Att investera i fonder och aktier innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina pengar.

Lyssna på avsnittet

Hur mycket kan bostadspriserna öka?

De senaste två åren har bostadspriserna ökat kraftig. Håller trenden i sig även i år? I dagens avsnitt diskuterar våra experter Américo Fernández och Susanne Eliasson bostadsåret 2022. Vad påverkar marknaden? Vad ska du som går i köp- och säljtagen tänka på? Och hur mycket kommer egentligen bostadspriserna att öka?

Lyssna på avsnittet

Årsbokslut och framåtblick – de viktigaste spar- och investeringstrenderna

Vad är det viktigaste som hänt inom hållbarhetsområdet 2021 och hur påverkar det investeringsmöjligheterna för nästa år? Hur bra var sparåret för svenska hushåll? Och vad händer på bostadsmarknaden nästa år? I säsongens sista Pengarna & Livet sammanfattas året som gått och vad som kan förväntas av 2022. 

Lyssna på avsnittet

Börssnackisarna från året som gått

Vilka är de viktigaste händelserna som präglat börsåret 2021? Och vad kan vi förvänta oss nästa år? Det och mycket mer diskuteras med SEB:s Placeringsexpert – likväl poddens återkommande börskommentator – Esbjörn Lundevall.

Och kom ihåg. Att investera i fonder och aktier innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina pengar.

Lyssna på avsnittet

Prata ekonomi innan skilsmässan är ett faktum

Det är naturligt att nykära par inte tänker på de ekonomiska konsekvenserna av en framtida skilsmässa eller separation. Samtidigt finns det goda skäl till att vara förberedd. I veckans avsnitt går Américo Fernández och Susanne Eliasson igenom de viktigaste sakerna att tänka på när du gifter dig eller blir sambo.

Lyssna på avsnittet

Så slipar du dina börskunskaper

I dagens avsnitt tar Américo och Isabelle hjälp av placeringsstrateg Roger Törnkvist för att reda ut vad du som är intresserad av börsen kan tänka på. Vilka är de viktigaste nyckeltalen? Vad är bra att hålla utkik efter och vilka fällor finns? 

Och kom ihåg. Att investera i fonder och aktier innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina pengar.

Lyssna på avsnittet

Så tänker en mörkgrön fondförvaltare

Fondförvaltarna Mirella Zetoun och Sofia Wärmlöf Helmrich gästar podden för att ge en inblick i hur det går till att förvalta en mörkgrön fond. Vilka bolag får vara med och vilka är kraven som ställs? Dessutom: en spaning från höstens rapportperiod.

Och kom ihåg. Att investera i fonder och aktier innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina pengar.

Lyssna på avsnittet

Så navigerar du bland hållbarhetsfonderna

Hur vet man om en fond verkligen är hållbar? Vad är skillnaden mellan ljus- och mörkgröna fonder? Och är hållbarhetsfonder dyrare eller billigare än andra fonder? I dagens avsnitt diskuterar Américo Fernández detta tillsammans med sin nya podd-parnter Isabelle Tibbelin.

Och kom ihåg. Att investera i fonder och aktier innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina pengar.

Lyssna på avsnittet

Bygg en pengamaskin och sluta jobba tidigt – är det möjligt?

Américo och Susanne djupdyker i FIRE-rörelsen, Financial Independence, Retire Early, som handlar om att bygga ett stort sparkapital för att kunna dra ner på jobbandet. För vem är det möjligt och hur mycket sparpengar krävs? Dessutom: Veckans börskoll med SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall.

Och kom ihåg. Att investera i fonder och aktier innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina pengar.

Lyssna på avsnittet

Rally eller tvärnit – så blir bostadsmarknaden i höst

Bostadsmarknaden är i fokus under veckans avsnitt. Kommer priserna att fortsätta stiga? Vad gäller för amorteringar framöver? Och varför har Américo funderat på att flytta ? Dessutom introduceras ”Veckans börskoll” med SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall.

Lyssna på avsnittet

Special: Student och ekonomi

Är du eller har du en student? I höstterminens första avsnitt får Américo hjälp av sin nya programledarkollega Susanne Eliasson att reda ut vad man bör tänka på som student - både under och efter studietiden. Och så får du reda på vad Susanne odlar i trädgården.

Lyssna på avsnittet

Säsongsavslutning: Börssnackisar och födelsedagsfirande

Pengarna & Livet fyller 2 år. Kristin och Américo blir nostalgiska när de väljer ut klipp från sina favoritavsnitt. Bränna 50 000 kronor på aktier, pricka rätt i småbolagsuniversum, jämställda pensioner och varför fattar smarta personer osmarta beslut? Och är bitcoin en bubbla eller framtiden, enligt trendspanaren Johan Javeus. Det är några höjdpunkter från poddens historia. 

Och kom ihåg. Att investera i fonder och aktier innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina pengar.

Lyssna på avsnittet

Vaccinera din plånbok

Köp till sillen och sälj till kräftorna. Sell in May and go away - nej, tack! Kristin och Américo dissar gamla börsordspråk och pratar istället om budgettänk till sommaren. Vilka saving hacks finns det och hur ska du tänka kring din investeringsstrategi? De tar även tempen på börsen.

Och kom ihåg. Att investera i fonder och aktier innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina pengar.

Lyssna på avsnittet

Kosläpp på alla håll och kanter

Hur är det aktuella läget i världsekonomin idag och vad kan hända i framtiden? Det frågar sig Kristin och Américo, och bjuder in börsens Clark Kent - ekonomijournalisten och analytikern Henrik Mitelman. Utan att avslöja för mycket kan vi säga att gästens favoritord är kosläpp och Vietnam ligger honom varmt om hjärtat. Han ser hellre glaset halvfullt än halvtomt.

Och kom ihåg! Att handla med aktier och fonder innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina insatta pengar.

Lyssna på avsnittet

Äggdynamik och aktier

Américo och Kristin har aldrig varit gladare och de är som barn på julafton när ämnet aktier kommer på tal. Gästen Emelie Sjöberg är sparaexpert och jobbar som ”rådgivaren bakom alla rådgivare”. Hon delar med sig av sina bästa tips. Hur vet du om ett bolag är bra för din portfolio? Vilka olika aspekter ska du tänka på? Och hur kan du känna dig bekväm med att det bli rätt beslut?

Och kom ihåg. Att köpa aktier innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina insatta pengar.

Lyssna på avsnittet

Bitcoin: Allt du behöver veta

Bitcoin är en snackis på börsen! Det här intresserar såklart Kristin och Américo, och därför bjuder de in gästen Johan Javeus som är trendspanare och chefstrateg på SEB. Han reder ut hypen kring kryptovalutor och hur bitcoin fungerar. Dessutom berättar han vad du ska tänka på om du funderar på att investera i bitcoin.

Tips! Johan Javeus delar med sig av sina trendspaningar och analyser på Twitter

Och kom ihåg! Att handla med kryptovalutor eller finansiella instrument innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina pengar.

Lyssna på avsnittet


Ser vi en Gretaeffekt på sparandet?

Håll i hatten! Med i studion finns forskaren Emma Heikensten, doktor i beteendeekonomi och strategisk analytiker på SEB. Den perfekta gästen för Kristin och Américo som vill veta mer om hur kvinnor och mäns sparande skiljer sig åt. Emma berättar om våra tidigare undersökningar som visar att kvinnor äger mer fonder och män mer aktier. Hon har även haft ett finger med i spelet i den nya rapporten ”Fearless & Sustainable - Så investerar kvinnor helst 2021”, av Feminvest med SEB som samarbetspartner. Dessutom får vi svaret på den heta frågan - ser vi en Gretaeffekt på sparandet?

Och kom ihåg. Att investera i fonder och aktier innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina pengar.

Vill du veta mer om rapporten? Läs mer här

Lyssna på avsnittet


Därför ska du satsa på företagsobligationer

Hur är det att ha företagsobligationer i sin portfölj och för vem passar det? Américo och Kristin träffar förvaltarexperten Xuli Qian som varje dag håller koll på ränteläget och fundamentala analyser.

Och kom ihåg. Att investera i fonder innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina pengar.

Lyssna på avsnittet


Vad gäller när det smäller?

Hur påverkas din ekonomi och sparandet av en skilsmässa eller separation? Och vem ärver vem - make/maka, sambo, gemensamma barn, bonusbarn? Familjejuristduon Ann Engwall och Ulrika Didon Kajerdt reder ut frågetecken kring familjejuridik.

Lyssna på avsnittet


Extra: Börsuttrycket alla pratar om

I svenska börsvärlden pratar allt fler om SPAC-fenomenet. Investeringsexperten Kristin får veta allt om hur det funkar, av gästen Adam Kostyál, noteringschef från Nasdaq.

Och kom ihåg. Att investera i aktier innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina pengar.

Lyssna på avsnittet


Hur mycket får jag i pension?

Det orange kuvertet är på tapeten. Pengarna & Livet pratar pension tillsammans med privatrådgivaren Johan Styf. De listar vanliga fallgropar och tipsar om val som du kan göra för att påverka din pension.

Lyssna på avsnittet


Joe Bidens stora utmaningar och huvudvärk

Américo är nyfiken på vad som väntar den nytillträdda president i USA - vad vill Joe Biden fixa de 100 första dagarna? USA-experten Elisabet Kopelman (!) gästar och analyserar Joe Bidens viktigaste utmaningar.

Lyssna på avsnittet


Så trimmar du ekonomin 2021

Spargurun Américo planerar sitt sparande i detaljer och har en budget som innehåller utrymme för kläder och belöning. Investeringsproffset Kristin tänker på sitt månadssparande i fonder som ger pengarna chansen att växa snabbare. Tillsammans ger dem sina bästa tips för att trimma ekonomin 2021.

Lyssna på avsnittet


Börja investeringsåret med Private Equity

Américo och Kristin träffar den framgångsrika Private Equity-förvaltaren Victor Lang som på 20 minuter reder ut allt du behöver veta om det spännande tillgångsslaget. Han berättar dessutom hur du som privatperson kan komma åt att investera i Private Equity.

  Att investera i Private Equity och fonder innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina insatta pengar.

Lyssna på avsnittet


Har bostadsmarknaden smittats av pandemin?

I dagens avsnitt tar Américo och Kristin tempen på bostadsmarknaden. De träffar privatekonomen Jens Magnusson och pratar om bostadsmarknaden 2020. Har den varit immun mot pandemin? Och hur påverkas vår ekonomi och bostadsmarknad av hemarbete och krispolitik från regeringen och riksbanken.

Lyssna på avsnittet


Megatrenderna som påverkar din ekonomi

I dagens avsnitt gästas vi av chefsstrategen och framtidsspanaren Johan Javeus. Tillsammans borrar vi ner oss i de stora megatrenderna. Vilka är de? Har de förändrats eller blivit fler under pandemin? Och hur påverkar de din ekonomi?

Lyssna på avsnittet


De viktigaste investeringshacksen inför börsdebuten

Den bästa träningen är den som blir av. Samma sak gäller för sparande och investeringar. I veckans avsnitt listas de viktigaste investeringshacksen för dig som länge funderat på att ta klivet ut på börsen, men inte samlat modet ännu.

Lyssna på avsnittet


Hållbarhetschefen: ”Vi har stor makt att påverka bolagen vi investerar i”

Som stor ägare har SEB:s fondbolag makt att påverka företags hållbarhetsarbete. Men varför och hur görs det? Och vad innebär det för dig som fondsparare? Elisabet Jamal Bergström, hållbarhetschef, vet – och ger svar. Dessutom förklarar hon varför det är en myt att avkastning och hållbarhet inte hänger ihop.

Lyssna på avsnittet


Trump eller Biden – vem påverkar din ekonomi mest?

Presidentvalet i USA närmar sig. I veckans avsnitt reder Américo och Kristin ut kandidaternas ekonomiska politik och hur valresultatet påverkar ditt sparande. Med i studion är SEB:s USA-expert Elisabet Kopelman och Johan Hagbarth, Placeringsstrateg tillika börsorakel. 

Lyssna på avsnittet


Svenska aktier – nu och i framtiden

Svenska aktier och aktiefonder står många svenskar varmt om hjärtat. Men varför investerar vi så mycket i Sverige? Hur väljer man rätt aktie och hur ser svenska bolag ut mot resten av världen? Det och mycket mer förklarar aktieförvaltaren Caroline Forsberg.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i aktier kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Lyssna på avsnittet


I huvudet på en pensionsplacerare

Dagens gäst är Pontus Bergekrans, investeringschef på Pension & Försäkring inom SEB. I avsnittet avslöjar han sitt placeringstänk, på både kort och lång sikt. Dessutom berättar han om Sveriges vanligaste typ av pensionssparande – och varför så få känner till den.

Lyssna på avsnittet


Skydda dina pengar – undvik bedrägerier

Har du eller någon du känner blivit utsatt för bedrägeri? Då är du inte ensam. Bedrägerier med syfte att komma åt människors konton och betalkort hör till de vanligast anmälda brotten. Kriminalkommissarie Jan Olsson gästar podden för att dela sina bästa råd för hur du undviker att fastna i bedragarnas nät. 

Lyssna på avsnittet


Bostadskraschen som uteblev – vad händer nu?

I våras trodde både experter och hushåll på en nedgång på bostadsmarknaden. Men verkligheten har sett annorlunda ut. SEB:s privatekonom Jens Magnusson gästar podden för att prata om vad som hänt med bostadspriserna och vad vi kan förvänta oss framöver. Dessutom: De bästa råden för dig som vill bli vinnare på bostadsmarknaden i höst.

Lyssna på avsnittet


Kom i sparform efter sommaren!

I säsongens första avsnitt gör Kristin och Américo en mjukstart, med en snabb översikt över vad som hänt i sommar och de bästa tipsen för att komma i sparform efter semestern. 

Lyssna på avsnittet


Hur vill vi spara i framtiden?

I dagens avsnitt diskuterar Américo och Kristin hur teknikutvecklingen påverkar vårt sätt att spara, investera och sköta vår privatekonomi. Det tillsammans med SEB-kollegan Patrik Åhrén.

Lyssna på avsnittet


Varför äger kvinnor och män inte lika mycket?

Kristin och Américo diskuterar ägande och varför det ser så olika ut mellan män och kvinnor. Vad förklarar skillnaderna och hur har det utvecklats över tid? Det och mycket mer när Charlotte Sundåker, medgrundare av tankesmedjan Ownershift gästar podden.

Lyssna på avsnittet


Börshajens bästa spartips

Investeringsprofilen Andra Farhad, även känd som Börshajen, gästar podden för att prata om sin passion för sparande och aktier, hur hon blev Börshajen, och vilka tips och råd hon ger till den som vill komma igång. Dessutom avslöjar hon sitt första aktieköp.

Lyssna på avsnittet


Ska man köpa till sillen och sälja till kräftorna?

Vilka är vinnare och förlorare under vårens börskaos? Hur ska man tänka kring investeringar under sommaren? Och hur bra är egentligen gamla sägningar som ”köp till sillen, sälj till kräftan”? Det och mycket mer när Kristin och Américo pratar med SEB:s Placeringsstrateg Johan Hagbarth.  

Lyssna på avsnittet


Storsparare eller slösaktig – vilken spartyp är du?

I dagens avsnitt tittar Kristin och Américo närmre på olika sparpersonligheter och på vilka sparhacks som finns för respektive personlighet. Dessutom avslöjar Américo varför har han har ett spontanitetskonto.

Lyssna på avsnittet


Specialavsnitt: Svaren på de vanligaste sparfrågorna

Hur mycket är rimligt att spara varje månad? Behöver jag ett frihetskapital? Och när är det för sent att spara till pensionen? I dagens avsnitt besvarar Kristin och Américo de vanligaste lyssnarfrågorna.

Lyssna på avsnittet


Allt du behöver veta om ränteinvesteringar!

Ränteinvesteringar är ett område som har vuxit senaste åren. Men vad är egentligen ränteinvesteringar? Vilka investeringsalternativ finns? Och hur kan de stiga i värde när allt annat sjunker? För att reda ut det och mycket mer har vi bjudit in SEB:s placeringsstrateg Louise Lundberg. 

Lyssna på avsnittet


Krisens effekt på världsekonomin och dig som sparare

Kristin Gejrot och Américo Fernández tar tempen på ekonomin tillsammans med Carl Hammer, makroekonom på SEB. Tillsammans diskuterar de om recessionen är ett faktum, hur länge krisen pågår och – framförallt – hur detta påverkar din ekonomi och ditt sparande.

Lyssna på avsnittet


Så klarar de finansiella marknaderna coronakrisen

Utbrottet av coronaviruset har haft stor effekt på de finansiella marknaderna. Men hur klarar sig olika typer av investeringar? Och hur kan vi jämföra denna börskraschen med tidigare krascher? Det och mycket mer besvarar veckans gäst: Javiera Ragnarts, vd för SEB:s fondbolag.

Lyssna på avsnittet


Hur påverkar coronaviruset din ekonomi?

Coronapandemin har lett till kraftiga börsras runt om i världen. Men varför reagerar marknaden så starkt? Och hur påverkas bostadsmarknaden, ränteläget och din pension? Det och mycket mer besvarar veckans gäst: SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Lyssna på avsnittet


Att spara i aktier – så fungerar det

Att spara i aktier är populärt och vi svenskar är kända för att älska våra svenska företag. Men hur hittar du aktier som passar dina egna behov? Och hur kan du tänka för att bygga en aktieportfölj? Det och mycket mer besvarar dagens gäst: aktiestrategen Esbjörn Lundevall.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i aktier kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Lyssna på avsnittet


5 skäl till att smarta människor fattar osmarta beslut

Varför fattar smarta människor osmarta beslut? Américo och Kristin tittar närmre på de fem viktigaste kognitiva missarna som påverkar ditt sparande och dina investeringsbeslut.

Lyssna på avsnittet


Allt om att spara i fonder

Att spara i fonder är populärt – hela tre av fyra gör det. Samtidigt finns en uppsjö av olika fonder. Så hur väljer man rätt fond utifrån de egna behoven? Vad är en rimlig avgift? Och hur kan man tänka för att bygga en fondportfölj. Det, och mycket mer, besvarar veckans gäst: placeringsexperten Roger Törnkvist.

Lyssna på avsnittet


Vilken sparform ska jag välja?

ISK, fondkonto, depå eller K-försäkring? Det finns många sparformer och det är inte självklart vilken man ska välja. Den här veckan går Américo och Kristin igenom skillnaderna mellan de vanligaste sparformerna och hur du med några enkla steg kan hitta den bästa lösningen för dig!

Lyssna på avsnittet


Allt du behöver veta inför bostadsåret 2020

Hur påverkar ränteläget, urbaniseringen och våra levnadsförhållanden bostadspriserna? Tillsammans med SEB:s privatekonom Jens Magnusson reder vi ut vad som driver bostadspriserna och vad vi kan förvänta oss 2020. Veckans siffra är 60.

Lyssna på avsnittet


Mode – för både plånbok och miljö

Julen är snart här – med både shoppingrekord och engagemang för miljön. Pengarna & Livet gästas av Filip Strömbäck, som tillsammans med Fredrik af Klercker driver podden Stiljournalen. Filip bjuder på en inblick i hur vår klädkonsumtion kan göras både mer hållbar, men också smartare för plånboken, utan att tumma på den goda stilen.

Lyssna på avsnittet 


Allt om att investera i svenska småbolag

Américo och Kristin får sällskap Per Trygg, en av nordens bästa småbolagsförvaltare. Det blir ett samtal om hur man kan tänka kring småbolagsinvesteringar i form av trender, risker, möjligheter och nyckeltal. Dessutom siar Per om nästa års utveckling på börsen.

Lyssna på avsnittet


Så får du ordning på familjejuridiken

Hur påverkas familjeekonomin när du blir sambo eller gifter dig? Vad händer vid skilsmässa? Och hur skriver man ett testamente? Tillsammans med SEB:s Privatekonomiska expert Susanne Eliasson reder Américo och Kristin ut frågetecknen kring familjejuridiken. 

Lyssna på avsnittet


Jobbet kan vara din bästa pensionsinvestering!

Tillsammans med Isabelle Tibbelin, hållbarhetsstrateg på SEB, pratar vi om hur valet av jobb kan påverka både din framtida ekonomi såväl som klimatet. Vad är en tjänstepension? Vilka val är upp till individen? Hur kan man påverka framtiden med sin tjänstepension?

Lyssna på avsnittet


Guld eller aktier – vad glimmar mest?

Kristin och Américo träffar investeringsexperten Anna Svahn. Hon har bland annat gjort sig känd för att komplettera sina investeringar i aktier med guld, jordbruksprodukter och andra råvaror. Anna berättar hur hon tänker och hur strategin ser ut.

Lyssna på avsnittet


Sluta jobba vid 50 – dröm eller verklighet?

Hur påverkas våra pensionerna av att vi förväntas leva längre och längre? Hur mycket behöver man spara om man vill sluta jobba vid 50? Det och mycket annat pratar Kristin och Américo om i ett rykande färskt avsnitt av Pengarna & Livet. Veckans siffra är 4…

Lyssna på avsnittet


”Hurra för soloprenörer”

Vad är skillnaden mellan en soloprenör och en entreprenör? Hur kan man hjälpa soloprenörer att minska den administrativa bördan för att kunna fokusera mer på det innovativa? Pengar & Livet träffar Christoffer Malmer, chef för soloprenör-fokuserade startup-projektet SEBx.

Lyssna på avsnittet


Drömvillan eller drömlägenheten?!

Hur hittar man sin drömvilla eller drömlägenhet? Och vad gör man om man lever i partnerskap och vill olika saker? Detta diskuterar Kristin Gejrot och Américo Fernandez tillsammans med en insiktsfull mäklare i senaste avsnittet av Pengarna & Livet. Veckans siffra är 187.

Lyssna på avsnittet


Hållbara investeringar och sparande – sopsortera eller placera?

I senaste avsnittet bjuder Kristin och Américo in SEB:s hållbarhetsexpert Gabriel Lundström. Bland annat pratar de om hur klimatet påverkar ditt sparande och hur du påverkar klimatet med ditt sparande. Veckans siffra är den högsta i poddens historia, 230 biljoner....

Lyssna på avsnittet


Jämställdhet – lika viktigt när det kommer till pensionen!

Kristin och Américo pratar i detta avsnitt om varför vi har ojämställda pensioner i Sverige och hur man kan kompensera när den ekonomiska jämställdheten uteblir.

Lyssna på avsnittet


Så planerar ni ert bröllop

Américo och Kristin samtalar den här gången med Johanna Kajson som är en av landets ledande experter på allt som gäller bröllop. Hon delar med sig av sina bästa tips om hur ni får det perfekta bröllopet. Inte minst handlar det om att prioritera och ha bra checklistor.

Lyssna på avsnittet


Extra: Hur ska småsparare tänka när börsen svajar?

Kristin Gejrot och Américo Fernández reder ut hur småsparare ska tänka i rådande börsklimat och tillsammans med Pontus Bergekrans, Investeringschef på Pension & Försäkring inom SEB, diskuterar de om det finns anledning att se över pensionssparandet.

Lyssna på avsnittet


Få koll på bostadsmarknaden

Américo och Kristin tar denna vecka tempen på bostadsmarknaden med Jens Magnusson, privatekonom på SEB. Den stora visningshelgen närmar sig med stormsteg, men vad är egentligen bäst, sälja eller köpa först? Och hur mycket bör du amortera? 

Lyssna på avsnittet


Stegen till eget företag

Vad ska man tänka på när man startar eget? Vilka bolagsformer är vanligast? Hur påverkas privatekonomin? Och måste man tänka på pensionen? Kristin och Américo går igenom de vanligaste frågorna.

Lyssna på avsnittet


Allt om att spara till barn

När och hur ska man spara till sina barn? Det är en av de vanligaste frågorna SEB:s privatrådgivare får. I det här avsnittet ger Kristin & Americo sina bästa tips och går igenom, nästan, allt du bör veta.

Lyssna på avsnittet


Så tar du steget ut på börsen

Har du funderat på att köpa aktier eller fonder men vill ha hjälp med att komma igång? Kristin och Americo pratar om hur man kan ta klivet ut på börsen, vad man ska tänka på och hur man kan sätta upp sin strategi för att minska rädslan som kan uppstå när börsen svänger.

Lyssna på avsnittet


Så blir sparandet hållbart

Kan hållbara investeringar ge god avkastning? Americo bjuder in SEB:s hållbarhetsexpert Anette Andersson att diskutera hållbart sparande – och ger tips om kommer igång. Veckans siffra är 6600...

Lyssna på avsnittet


Fem ekonomifällor – och lösningarna 

Lyssnarnas frågor från första avsnittet kokade ned till fem ekonomiska fällor man kan undvika. Fälla fem är speciellt intressant. Liksom veckans siffra – som är 70. 

Lyssna på avsnittet


Hur ska man tänka kring sparande?

I premiäravsnittet av Pengarna & Livet får du koll på vilka Kristin och Américo är, tips på hur du kan tänka kring ditt sparande och hur du kommer igång samt vad veckans siffra 16 står för.

Lyssna på avsnittet

Customer service