Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Vanliga bedrägerier – så skyddar du dig

Tänk på att ditt BankID är en värdehandling

Om ditt BankID hamnar i fel händer kan det få stora konsekvenser. Läs alltid noga de texter som visas i BankID-appen: Var loggar jag in? Vad skriver jag under? Se också till att du har notiser aktiverade för din BankID-app. Då får du ett meddelande om någon hämtar ett nytt BankID i ditt namn. Leta upp BankID-appen i din telefons inställningar och aktivera notiser.

Att utnyttjas som målvakt

Andelen unga som utnyttjas som penningmålvakter ökar. Digitaliseringen har gjort det både lättare och snabbare att föra över pengar mellan olika bankkonton och kriminella utnyttjar i hög grad ungdomar som lockas eller tvingas att flytta, ta ut eller föra över pengar via sina bankkonton.

Att be om en enkel tjänst som att föra över pengar går fort och de lockas med snabba, lättförtjänta pengar. Men att agera målvakt är en brottslig handling, vilket kan få ödesdigra konsekvenser för framtiden. Prata därför med ditt barn om hur de ska skydda sig själva och sina konton.  

Som vårdnadshavare bör du tänka på att:

  • du har möjlighet att ha insyn i ditt barns konto. Då kan du se vad ditt barn gör med sina pengar och upptäcka avvikande transaktioner.
  • visa intresse för vad ditt barn eller unga personer i din närhet gör på nätet. Ställ frågan ”vad har hänt på nätet idag”?
  • om du misstänker att pengar dykt upp på ditt barns konto som kan vara kopplad till penningtvätt, kontakta banken och gör därefter en polisanmälan.

Så skyddar du dig:

  • Låt ingen använda ditt bankkonto för att sätta in, föra över eller ta ut pengar. Fundera på vems pengar det är och vad de ska användas till.
  • Var misstänksam mot ”jobberbjudanden” som utlovar snabba pengar och stor förtjänst utan att du behöver ha erfarenhet.
  • Ta inte emot pengar på Swish om syftet är att föra dem vidare. Om pengarna kommer från kriminell verksamhet blir du skyldig till penningtvätt.
  • Lämna inte ut personnummer eller bankdetaljer.

Falska annonser om ökat bostadstillägg eller garantipension

Just nu utger sig flera aktörer för att kunna hjälpa till med att få ytterligare bostadstillägg eller högre garantipension. Genom att få personen att lämna ifrån sig information som exempelvis bankonto-eller telefonnummer blir personen sedan uppringd med uppmaning om att starta bank-id med bankdosa. Bedragarna påstår sig ha samröre med Pensionsmyndigheten. Detta är felaktigt.
Läs mer på Pensionsmyndighetens hemsida

Bedrägeriförsöken ökar, även de som riktar sig mot dina konton och kort. Här är tre viktiga tips för att undvika bedrägerier:

  1. Ge aldrig bort koder. Starta och använd aldrig BankID på uppmaning av någon som kontaktat dig. Om vi på banken verkligen har upptäckt problem med ditt kort eller konto kan vi se det utan att du behöver logga in.
  2. Avsluta samtalet och ring upp oss.  Skriv in numret manuellt istället för att använda telefonens återuppringningsfunktion. Vårt telefonnummer är 0771-365 365 och vi har öppet dygnet runt, alla dagar.
  3. Polisanmäl alltid ett bedrägeriförsök – på så sätt får Polisen mer information att arbeta med.

Minska risken för id-kapning

Med Skatteverkets tjänst Spärra obehörig adressändring (av din folkbokföringsadress) kan du minska risken för bedrägerier och id-kapning på bara någon minut.  
Spärra obehörig adressändring 

Med Adressändrings kostnadsfria tjänst Adresslåset kan du blockera för den som vill få din post att skickas någon annanstans.
Stoppa adressändringar

Varning för bedrägerier i korthet

Det finns flera typer av bedrägeriförsök, och om du känner till dem är det lättare att vara uppmärksam och undvika att bli lurad.

Bedrägerisamtal

Allt oftare ringer bedragare som utger sig för att ringa från SEB, Skatteverket eller annan trovärdig part. Ofta sent på kvällen eller mitt i natten. Bedragarna hävdar exempelvis att de ska stoppa ett påstått bedrägeri på kundens konto eller kort, eller hjälpa till med skatteåterbäringen. Oftast vill de att du ska starta ditt BankID och godkänna en inloggning.

Bedragarna stjäl sedan pengar från kontot. Om du får ett sådant samtal uppmanar vi dig att lägga på luren, inte lämna ifrån dig någon information och, naturligtvis, inte starta BankID. Polisanmäl helst sådana bedrägeriförsök så att Polisen får ännu mer information i sitt arbete för att stoppa bedragarna.

Ett annat exempel är samtal från bedragare som säger att de vill hjälpa till med problem som du har med din dator, exempelvis påhittade virus. I de mest kända fallen är det engelsktalande personer som säger sig ringa från Microsoft. Enklaste rådet är att lägga på och att aldrig ge dem någon som helst information.

Bedrägeri via sms

Bedragare kan också kontakta dig via sms. Även här vill de att du ska ge dem information som de kan använda för att ta dina pengar. Vanligtvis säger de att de ringer från din bank och behöver uppgifter om dina konton och kort. Skicka ingen information till dem.

Virus och trojaner

Med hjälp av virus eller trojaner tar bedragarna kontroll över din dator eller har full insyn i vad du gör där. På så sätt samlar de information som de använder i olagliga syften. De kan också styra dig till förfalskade sidor även om du har skrivit in en korrekt webbadress (så kallad pharming). Undvik därför att klicka på länkar du inte är säker på och uppdatera kontinuerligt brandväggar och virusskydd så försvårar du den formen av attacker.

Så kan du skydda dig mot virus.

Skimning

Skimning – eller kortkapning – innebär att bedragare kopierar information som finns på magnetremsan på betal-, kredit- eller bankkort. Med hjälp av den informationen skapar de ett nytt kort som de sedan använder för att betala i ditt namn. Koden fångas upp genom dolda kameror i nära anslutning till betalterminalen eller bankomaten.

Skimning kan ske på alla platser där man kan använda kort och där det är möjligt att läsa av magnetremsan på kortet. Därför är det viktigt att du döljer din kod genom att hålla handen över knappsatsen. Där enbart chippet används, det vill säga där halva kortet sticks ner i en betalterminal, kan inte skimning genomföras eftersom det inte går att läsa av magnetspåret. De flesta terminaler i Europa är idag chippbaserade men även övriga världen är på väg att byta till sådana terminaler.

Stöld av kort och kod

En bedragare kan bevaka dig när du använder en uttagsautomat för att komma åt din fyrsiffriga kod och sedan stjäla ditt kort. Dölj koden genom att alltid hålla handen över knappsatsen.

Förfalskade checkar

När du säljer saker via nätet och köparen inte bor i Sverige kan betalningen ske med check. Tyvärr förekommer det många bedrägeriförsök med förfalskade checkar. Undvik därför betalsättet check om du inte känner köparen.

Investeringsbedrägerier

På Internet, i sociala medier och per telefon kan du få erbjudanden om att investera i ”fantastiskt lukrativa” upplägg, av mycket påstridiga försäljare. På senare år handlar det ofta om bitcoin-investeringar som marknadsförs med hjälp av kändisar som aldrig tillfrågats och helt tar avstånd från upplägget. Ofta är det mycket bråttom innan ”erbjudandet tar slut”. Det bästa tipset är: om ett erbjudande låter för bra för att vara sant, så är det oftast precis vad det är.

Seriösa företag som följer lagen får inte lov att annonsera finansiella investeringar med överord och ska alltid upplysa om riskerna med investeringar. Det gör sällan bedragarna, vilket är ytterligare en anledning att lägga på luren eller anmäla Internet-annonsen. Människor som blivit lurade av dessa bedragare får dessutom ibland samtal från någon som påstår sig samarbeta med Interpol och erbjuder sig att spåra bedragarna, men egentligen är samma bedragarliga som vill lura till sig ytterligare summor.

Uppläggen som erbjuds är helt påhittade och därför obegripliga. Ett bra råd är alltid att avstå från att investera om du inte förstår vad det handlar om. Och ett sista tips är att kontrollera att företaget har tillstånd för sin verksamhet och inte finns med på Finansinspektionens varningslista.
Läs mer om investeringsbedrägerier hos Finansinspektionen

Om olyckan är framme

Om du misstänker att din dator blivit smittad av ett virus behöver du installera om datorns operativsystem. Upplever du att något annat är konstigt – att du exempelvis blivit utsatt för bedrägerier – kontakta Internetsupporten direkt på telefon 0771-24 11 11 så hjälper vi dig.
Läs mer om bedrägerier hos Polisen

Customer service