Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Moving Floor - Lägre utsläpp med självrengörande golv

Katja Lindvall och Peg Söderberg, MovingFloor

Moving Floor gör automatisk rengöring för lantbruk. Med hjälp av roterande moduler skrapas golvet rent från gödsel med korta intervaller, vilket minskar gårdarnas klimatutsläpp och leder till ett lägre behov av antibiotika.

Moving Floor beskriver sig som ett företag sprunget ur myllan. I grunden är de ett familjeföretag som länge sysslat med djurproduktion och som efterhand såg behovet av nya lösningar. Det första spadtaget till deras idé togs för tjugo år sedan och sedan pågick utvecklingsarbetet parallellt med gårdens grisproduktion. Systrarna Katja Lindvall och Peg Söderberg hoppade på projektet för drygt tio år sedan och jobbar heltid med det sedan dess.

Idén fungerar i grunden som ett mycket långsamt löpband som rör sig under djuren med syfte att ta bort deras avföring. Det finns för både grisar och kor och placeras i deras stallar. Genom automatisk rengöring kan man öka hygienen för djuren väsentligt vilket har flera positiva bieffekter. Dels sparar man vatten och minskar behovet av antibiotika, dels får man lägre utsläpp av ammoniak och kväve.

Vi är lantbrukare från grunden vilket gör att vi förstår vad som faktiskt krävs av produkten.
Katja Lindvall – Mooving Floor AB

En av de stora utmaningarna var att hitta ett material för golvet som kan fungera som en ändlös matta och samtidigt stå emot grisar som har otroligt starka käkar och är gjorda för att förstöra sin omgivning i jakt på mat. Det behövde också vara en lösning till ett pris som kunden kan betala. Lantbruk är en lågmarginalbransch så då är det viktigt att anpassa produkten efter kundens betalningsförmåga.

Katja Lindvall beskriver företagandet som en konstant lärandeprocess där man hela tiden är på väg framåt. Bolaget ska genom många olika faser och målen i sig är också rörliga. Det kräver ett avslappnat förhållningssätt och en tillförlit på att man aldrig kommer kunna allt men däremot får lära sig otroligt mycket längs resan.

Nästa steg för Moving Floor är att ta sin produkt till de stora megagårdarna som finns utomlands samt att komma in på marknader som Brasilien och Kina.

Tack vare vinsten i tävlingen The Next Awards 2022 får Moving Floor också en plats i SEB:s Sustainability Business Program med experthjälp för att driva ett framgångsrikt hållbarhetsarbete.

Tre tips om företagande från Moving Floor

 

  1. Fatta modet och kör. Det kommer att dyka upp många beslut framöver som kräver mod så det är bra att ha med sig från början.

  2. Det finns inget som heter ”kunna allt”. Du slutar aldrig lära dig.


  3. Förstå din produkt, vad som krävs av den och vilka förväntningar andra kommer att ha på den.