Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Möt vinnarna av The Next Awards

Tävlingen The Next Awards är en hyllning till hållbart entreprenörskap och de som driver det framåt. Priset delas ut årligen i tre kategorier som på olika sätt bidrar till en bättre värld. Här får du möta vinnarna från den andra upplagan av tävlingen och ta del av deras idéer och innovationer.

Tillbaka till Next Awards

Reselo – vinnare New Ideas 2022

Reselo gör gummi av restprodukter från skogsindustrin som annars hade eldats upp. För varje kilo syntetiskt gummi som ersätts så kan mellan tre och fem kilo koldioxid sparas.

 

Det känns fantastiskt att få den här uppmärksamheten, det är riktigt stort för en start-up som oss.
Henrik Otendal
vd Reselo

En uppmuntran att fortsätta 

Det här priset betyder att vi får ett erkännande. Att driva en start-up från födelse till att den kommer ut på marknaden innebär en ständig kamp för att komma igenom bruset och få kunder. Det här ger oss extra visibilitet och synlighet, det är jätteviktigt och jättekul att få den här uppmuntran.

Henrik Otendal, vd Reselo 

Juryns motivering 

Reselo har utvecklat ett biogummi baserat på restprodukter från skogsindustrin. Bolagets produkter ersätter dagens icke-hållbara alternativ i form av naturgummi och fossilbaserade varianter. Företaget inspirerar genom stora ambitioner att vara i framkant för hållbar ekonomi och materialförsörjning.

Moving Floor – vinnare Transformation 2022

Moving Floors gör automatisk rengöring för lantbruk. Ambitionen är att bidra till ett lägre klimatutsläpp på gårdar och minska användningen av antibiotika.

 

Det känns fantastiskt och väldigt hedrande!
Katja Lindvall
medgrundare & vice vd samt Peg Söderberg medgrundare & vd, Moving Floor

Fortsättningen på familjeföretaget 

Vinsten är en bekräftelse på att det vi gör är på rätt väg, sen ska det också bli väldigt roligt att ta del av den utbildning som är priset. Vi är uppväxta på grisgård, det var våra föräldrar som tog det första spadtaget och nu är det vi som gör kommersialiseringen.

– Katja Lindvall, medgrundare & vice vd samt Peg Söderberg medgrundare & vd, Moving Floor

Juryns motivering

Lantbruket och animalieproduktionen står för stor klimatpåverkan i form av gasutsläpp och övergödning. Med Moving Floors lösning kan man spara vatten och minska behovet av antibiotika. Dessutom minskas kväveutsläpp i både luft och mark.

Moving Floor gör golvmoduler för lantbruk där varje modul har en matta som roterar med programmerade intervall och skrapas ren från gödsel. Målsättningen är att gödseln ska föras ut inom två timmar, vilket minskar andelen ammoniakutsläpp med upp till 85 %.

IFS – vinnare Community 2022

Stiftelsen IFS hittar och synliggör framgångsrika entreprenörer med utländsk bakgrund och hyllar dem. De bidrar också till ett ökat intresse för entreprenörskap och inspirerar fler att starta företag.

 

Det är faktiskt första gången som vi får ett pris för det arbete som har gjorts sedan 1996.
Rafael Bermejo
vd & grundare Stiftelsen IFS

En hyllning till fler 

Vi lyfter fram förebilder och gör satsningar för unga för att de ska se att vem som helst kan bli vad som helst i Sverige. Stiftelsen är en katalysator för massor av extremt hårt arbetande, kreativa och duktiga människor som kommer från andra länder. Så det här är också ett sätt att hedra dem.

– Rafael Bermejo, vd & grundare Stiftelsen IFS

Juryns motivering 

Stiftelsen IFS är en viktig del av det svenska ekosystemet för entreprenörskap. Sedan 1996 delar de årligen ut priset Årets Nybyggare för att hylla och synliggöra framgångsrika företagare med utländsk bakgrund. Förutom att visa på goda förebilder vill de också öka intresset för entreprenörskap och inspirera fler att starta företag. 

Prisutdelning vid Konserthuset i Stockholm, 1 september 2022.

 

Vinnare The Next Awards 2021

PlasticFri – vinnare New Ideas 2021

PlasticFri jobbar för att minska användningen av engångsplastartiklar genom att erbjuda hållbara alternativ. Produkterna tillverkas av restmaterial vilket skapar en cirkulär ekonomi.

 

Priset är väldigt viktigt för oss, det visar att vi är på rätt spår.
Max Mohammadi (medgrundare & styrelseordförande
PlasticFri)

Motivation att fortsätta framåt

Vi är otroligt tacksamma och hedrade över att ha vunnit det här priset i en så pass hård konkurrens. Att få ett sådant förtroende och erkännande ger motivation att driva PlasticFri. Priset, som både innefattar en plats i tillväxtprogrammet Greenhouse och i SEB Innovation Forum, känns värdefullt med tanke på att PlasticFri är i en spännande fas nu. Nu håller vi på förberedda inför nästa SEB Innovation Forum eftersom vi planerar att ta in finansiering. Framöver kommer vi också att skala upp vår produktion och expandera utanför Sverige på ett fokuserat sätt. – Max Mohammadi (medgrundare & styrelseordförande, PlasticFri)

Juryns motivering 

Banbrytande teknologi för biobaserade engångsartiklar 

För modet att ta sig an en av vår tids största miljöutmaningar. Med en cirkulär process och ett effektivt nyttjande av resurser har man möjlighet att påverka både lokalt och globalt. Teknologin är skalbar och kan enkelt ersätta fossilbaserade material i befintliga fabriker. 

Vägen Ut! – vinnare Community 2021

Vägen Ut är en social franchise-kedja med syfte att skapa arbete för de som inte har någon utbildning och står långt bort från arbetsmarknaden. Totalt finns det 15 kooperativ med olika inriktningar.

Vi brukar säga att hos oss så går man från att vara bidragstagare till att bli företagare.
Petra de Boer (Kommunikatör
Vägen ut! kooperativen)

Samhällsförändring genom entreprenörskap 

"Vi är otroligt glada över det här priset! I 20 år har vi arbetat med socialt entreprenörskap och varje dag ser vi människor växa av att gå från bidragsberoende till egen inkomst. Att få ett så här fint erkännande gör oss mycket stolta. Prispengarna gör att vi kan fortsätta med vår verksamhet och vi kan också utveckla våra affärssamarbeten. Rådgivningen kring social finansiering kommer att stärka oss och kan öppna dörrar till nya finansieringsmöjligheter. Framöver har vi flera spännande samarbeten på gång, både med näringslivet och det offentliga. Ett av dem handlar om att skapa arbete för människor i utanförskap och samtidigt utveckla en mötesplats för återbruk, upcycling och redesign. Vi håller också på att starta och utveckla ett nytt IT-företag för unga på autismspektrat." – Petra de Boer (Kommunikatör, Vägen ut! kooperativen)

Juryns motivering 

Vänder social utsatthet till social hållbarhet

Ett företag som skapar förutsättningar för människor att själva ta kontrollen över sin egen framtid. Vägen från att vara den som behöver hjälp till den som kan erbjuda hjälp åt andra har för många också blivit vägen till starkare självkänsla och ett bättre liv. Det goda exemplets triumf. 

Houdini – vinnare Transformation 2021

Houdini skapar hållbart producerade friluftskläder. Deras produkter tillverkas utifrån ett cirkulärt tänk med återvunna råvaror och en vision om att produkterna ska användas länge för att sedan leva vidare.

Vi vill skapa ett 100 % cirkulärt ekosystem, inklusive allt från produktion till konsumtion.
Eva Karlsson (VD Houdini Sportswear)

Transformation för framtiden

”Vi är oerhört stolta och tacksamma för att vi prisas i just den här kategorin eftersom det är i transformationen vi identifierar de nya, outforskade möjligheterna. Framöver kommer vi att fortsätta med internationell expansion, lönsamhetsutveckling och innovation för värdeskapande i en vidare bemärkelse. Vi vill skapa ett 100 % cirkulärt ekosystem, inklusive allt från produktion till konsumtion, vilket vi ämnar ha på plats 2030. Då har vi transformerat hela vårt energisystem, eliminerat alla former av avfall, digitaliserat för att öka tillgänglighet till våra produkter, upplevelser och cirkulära tjänster. Vi ser också fram emot ett närmare samarbete med SEB, både för att ta del av och dela kunskap. Samverkan har alltid varit en del av vårt DNA och tillsammans hoppas jag att vi ska kunna tänja gränser, kanske till och med bidra till en transformation.” – Eva Karlsson (VD Houdini Sportswear)

Juryns motivering 

Inspirerande varumärke med global vision

Visionärt ledarskap, vetenskaplig förankring och kompromisslöshet är några av framgångsfaktorerna bakom denna imponerande transformation. Med genuint engagemang har man skapat ett varumärke som inspirerar en hel värld. Modigt mode gör skillnad. 

Customer service