Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Avancerad teknik med positiva bieffekter

Bild på Björn Lagerman.

Appen BeeScanning hjälper biodlare upptäcka angrepp av parasiter. Genom att kombinera AI-teknik tillsammans med global kunskap om biodling är de med och bidrar till en bättre ekologisk mångfald runt om i världen.

Björn Lagerman har varit verksam inom biodling sedan 70-talet och har ett hundratal egna bisamhällen. Idén till appen BeeScanning tog fart när han själv började ta bilder och analysera dem för att förutse hur bina skulle må efter övervintringen. Han insåg att med bildernas hjälp så kunde han hitta förändringar han inte kunde se direkt med blotta ögat och där föddes tanken på att främja binas hälsa genom bildigenkänning och AI.

Den första versionen av BeeScanning finansierades med hjälp av crowdfunding från biodlar-communityt. Tillsammans samlade de in bilder och byggde en databas som kunde identifiera avvikelser och parasiter. Styrkan i att ha en stor bas med användare världen över gör att appen hela tiden kan utvecklas för att ge både varningar och skötselråd, samtidigt som man bygger världens största bibliotek av bin.

BeeScanning är inte bara en app för biodlare, den är också ett verktyg för att hjälpa våra ekosystem
Björn Lagerman – BeeScanning

BeeScanning är en ganska specifik produkt, men i tanken bakom den finns ett större syfte. Mellan 20 och 40 procent av alla bin dör varje år, vilket innebär stora ekonomiska förluster men också en negativ effekt på jord- och skogsbruk. Genom att skapa mer välmående biodlingar kan man också bidra till fungerande ekosystem världen över.

Att starta företag var inget nytt för Björn Lagerman. Entreprenörskapet har funnits hos honom genom hela livet och han har alltid jobbat med inställningen att snabbt gå från tanke till handling och försöka realisera sina idéer. Något som varit avgörande för att han har lyckats är en tydlig branschkännedom och ett stort nätverk att vända sig till. Detta tillsammans med stöttning från regionens inkubator och en styrelse med lång och bred erfarenhet har lagt grunden till ett företag med goda förutsättningar och global påverkan.

Björn Lagermans tre tips till blivande entreprenörer

 

  1. Berätta om din idé i alla sammanhang där du känner dig trygg. Se hur folk reagerar, ta del av deras åsikter och använd dem för att utveckla dina egna tankar.

  2. Försök ha grundkunskap inom flera olika områden. Som företagare kommer du behöva ta beslut om allt från bokföring och logotyper till säljstrategier.

  3. Ett tydligt nätverk kan hjälpa dig att både utveckla, finansiera och sprida din idé. Dra nytta av det.