Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Entreprenören som utmanar samhällets normer

I sitt jobb som socialarbetare och familjeterapeut kom Moa Gürbüzer ständigt i kontakt med barn som farit illa på grund av alkohol. Till slut bestämde hon sig för att försöka lösa problemet på ett nytt sätt. Med sitt företag Oddbird producerar och distribuerar hon alkoholbefriade viner som gör succé på marknaden och hon gör det med målet att skapa en förändring i grunden. 

Allt behöver bygga på kvalitet, och när företaget växer är det viktigt att hålla fast vid hantverket.
Moa Gürbüzer

Mitt entreprenörskap har alltid grundat sig i att jag haft en tydlig vision som jag jobbar för att förverkliga. Jag vill skapa ett samhälle där man naturligt ställer frågan ”med eller utan alkohol”, på samma vis som man frågar om någon vill ha sitt kaffe med eller utan mjölk. För varje flaska alkoholbefriat vin som jag säljer vill jag få folk att aktivt ta ställning, för sig själva och för sina medmänniskor. 

Jag har länge jobbat med att förändra enskilda människors liv med hjälp av terapi, men genom att vara vinmakare kan jag förändra livet för många fler personer samtidigt. Idag är det 320 000 barn i Sverige som lever med föräldrar som har alkoholproblem. Det är långt ifrån några bekymmer på individnivå utan ett kollektivt problem som vi i samhället har skapat och därför måste lösa tillsammans. Genom att ta fram de bästa alkoholbefriade produkterna som går tror jag att jag kan vara med och förändra samhällsnormen och göra tillvaron bättre för barn och vuxna runt om i världen. 

Att ta sig in i vinbranschen har varit långt ifrån enkelt. Jargongen där är väldigt speciell med många gamla, förlegade strukturer och som kvinna är det extra svårt. De få stora kvinnliga namn som finns i branschen är oftast där för att de har ärvt sina män. Att då komma utifrån, utan vare sig ett känt namn, en vinmakarsläkt eller egen mark, innebär en del utmaningar. Men som tur är har jag haft med mig en god självkänsla och drivkraften att våga trotsa när det behövs för att få min vilja igenom. 

Moas 3 tips till blivande entreprenörer

  1. Hitta din vision och gör allt du kan för att nå dit.

  2. Kom fram till vilka risker du är beredd att ta – det går inte att göra affärer med hängslen och livrem på.

  3. Våga vara lite galen.