Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Starta enskild firma – guide steg för steg

Drömmer du om att bli egenföretagare? Att starta en enskild firma är det enklaste sättet att komma igång och det är den vanligaste bolagsformen efter aktiebolag. Här hittar du all information som du behöver för att starta en enskild firma, fördelar med enskild firma och hur SEB kan hjälpa dig att förverkliga drömmen som egenföretagare. Bland annat får du som företagskund hos SEB experthjälp dygnet runt, alla dagar i veckan.

Förklaringar för varje steg:

1. Anmäl företagsregistrering

Det första steget när du ska starta en enskild firma är att anmäla företaget till Bolagsverket. Det gör du smidigast på verksamt.se som är en samlingsplats för Bolagsverkets, Skatteverkets och Tillväxtverkets alla e-tjänster. Där kan du även anmäla dig för momsredovisning och F- eller FA-skatt.

2. Bli godkänd för F/FA-skatt

För att kunna starta en enskild firma behöver du också bli godkänd för F-skatt (företagsskatt). Det innebär att du som företagare själv betalar in skatter och avgifter på inkomster varje månad. F-skatten är en preliminärskatt, vilket innebär att du blir debiterad samma belopp varje månad och den ska till största möjliga mån överensstämma med den slutliga skatten för året.
Du kan ansöka om F-skatt hos verksamt.se.

Om du väljer att starta en enskild firma vid sidan av ditt huvudsakliga arbete behöver du ansöka om en så kallad FA-skatt. Det innebär att du får en kombinerad företags- och anställnings-skatt.
Du skickar in din ansökan om FA-skatt hos verksamt.se.

3. Anmäl dig för momsredovisning

De flesta företagen är skyldiga att redovisa moms (mervärdesskatt). För att kunna göra det behöver du anmäla företaget för momsredovisning. Några termer som är bra att känna till och skilja på är ingående- och utgående moms:

  • Ingående moms: Momsen på det du köper in till din enskilda firma
  • Utgående moms: Momsen på det du säljer med din enskilda firma

Momsen på de flesta tjänster och varor som du köper och säljer är på 25 procent.
Du anmäler din enskilda firma för momsredovisning på verksamt.se.

4. Invänta att Bolagsverket registrerar företaget

När din enskilda näringsverksamhet har blivit godkänd för F- eller FA-skatt och blivit momsregistrerat så behöver du vänta på att Bolagsverket registrerar ditt företag.

Bolagsverkets handläggningstider varierar, men oftast tar det en till två veckor att få sin enskilda firma registrerad.

5. Välj ett företagsnamn

Det är inget krav på ett företagsnamn för enskild firma då det är ditt för- och efternamn som blir namnskyddat. Vill du registrera ett separat företagsnamn hos Bolagsverket så kommer det företagsnamnet att bli skyddat i det län som den enskilda firman är verksam i. Bolagsverket kollar då om ditt företagsnamn inte redan är registrerat i samma län. Bolagsnamnet är också skyddat i det län du är verksam i, men företag med samma bolagsnamn kan startas i andra län.

Tänk på detta när du väljer företagsnamn

Ditt företagsnamn skapar ofta det första intrycket av din verksamhet, både hos dina möjliga kunder och hos dina samarbetspartner. Därför är det viktigt att välja namnet med omsorg.

  • Välj ett namn som känns professionellt, personligt och som du tror håller i längden.
  • Namnet får gärna förmedla vad ditt företag sysslar med och vara intresseväckande.
  • Ett enkelt namn är ofta enklare att komma ihåg.
  • Undvik namn som är svåra att uttala eller har krånglig stavning.
  • Välj inte ett namn som är för smalt eller som inte skulle fungera internationellt – du kanske vill bredda ditt erbjudande och hitta nya marknader längre fram i tiden.
  • Namnet får inte förknippas med något annat företag, oavsett om det företaget har en verksamhet som liknar din eller inte.

6. Bli kund med enskild firma

Du behöver vara privatkund hos oss för att kunna bli kund med din enskilda firma. 

Bli privatkund hos oss

Du som redan är privatkund hos oss kan logga in på vår internetbank för privat­personer och ansöka om Enkla firman.

Logga in och ansök om Enkla firman

Därefter kontaktar vi dig och hjälper dig att komma igång med de bank­tjänster du behöver för din nystartade firma.

Det finns många fördelar med att starta en enskild firma då det är relativt lätt att komma igång. Till en början finns inga krav på att ha en egen revisor och många enskilda firmor utvecklas vidare till ett aktiebolag när omsättningen ökar så pass att revisorer krävs. Du som ska starta en enskild firma behöver heller inte registrera något företagsnamn till Bolagsverket. Det räcker alltså bara med F/FA-skatt och momsredovisning för att komma igång.

En enskild firma är ett smidigt och billigt alternativ för dig som vill starta en mindre affärsverksamhet utan anställda. Om verksamheten blir mer omfattande är det fördelaktigt att byta till exempelvis aktiebolag.

Enskild firma och Aktiebolag är de två vanligaste bolagsformerna i Sverige. Vilken bolagsform man bör välja av de två är en ständig fråga för nya entreprenörer och svaret varierar från person till person. Här är några frågeställningar som kan hjälpa dig ta rätt beslut:

  • Hur stor risk kommer det innebära att starta ditt bolag?
  • Hur mycket kapital finns?
  • Har du tid att hantera administration och bokföring själv?
  • Har du planer på att anställa?

Om du uppskattar att det finns en stor risk i din verksamhet så är det fördelaktigt att starta ett aktiebolag. Då är du som privatperson och ditt företag två helt skilda juridiska personer. Går ditt bolag med förlust så kommer det inte drabba din privata ekonomi. Om riskerna är minimala kan en enskild firma vara fördelaktigt då det är relativt smidigt att starta och inte kräver något kapital.

Hur mycket kapital du har avsatt för din verksamhet kan också vara viktigt när du väljer mellan aktiebolag och enskild firma. Aktiebolag kräver ett aktiekapital på 25 000 kr jämfört med enskild firma som inte kräver något kapital.

Att starta en egen firma kräver i regel mindre administrationsarbete och bokföring än aktiebolag. Aktiebolag kräver utöver din affärsidé en styrelse, bolagsstämmor och årsredovisningar som du slipper med enskild firma.

Om du inom en snar framtid planerar att ha anställda är det fördelaktigt att välja aktiebolag som bolagsform. Riskerna ökar med löner och personalkostnader och som ägare av ett aktiebolag kan du inte bli personligt ersättningsskyldig.

 

Bolagsform

Enskild firma

Aktiebolag

Juridisk person Nej Ja
Antal ägare Endast 1 person Minst 1 person
Ägarnas ansvar Personligt ansvar Bolaget är ansvarigt
Beskattning Ägaren skattar på den vinst som görs Bolaget beskattas för vinsten. Ägarna beskattas för uttagen lön och eventuell utdelning
Skatteformer F- eller FA-skatt Bolaget: F-skatt
Ägarna: A-skatt
Årsredovisning och revisor Endast årsbokslut Årsredovisning
Krav på revisor, med undantag för mindre aktiebolag där det är valfritt
Kapitalkrav Nej 25 000 kr

Tips innan du startar din enskilda firma

Innan du startar ett bolag kan det vara bra att först testa din affärsidé och lägga upp en affärsplan där du sammanfattar din verksamhet. Hur ska den utformas? Vilka utmaningar ser du? Hur ska du nå dina mål? Om du ska söka extern finansiering är affärsplanen avgörande.

Så testar du din idé och gör en affärsplan

En stark hållbarhetsprofil blir allt viktigare för att attrahera kunder, medarbetare och investerare. Med hjälp av de tre p:na (people, planet, profit) kan du hitta de hållbarhetsfrågor som är mest relevanta för dig.

Så sätter du tydliga hållbarhetsmål

Nystartsrådgivning ökar chansen att lyckas med ditt företag. Upptäck vilken kostnadsfri hjälp du kan få.

Ta chansen att träffa våra samarbetspartners

Det är dina förutsättningar och egenskaperna hos din affärsidé som avgör hur du kan lösa finansieringen. Här får du tips på hur du kan få hjälp med finansieringen.

Läs mer om hur du kan finansiera din verksamhet