Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Nyckelfrågor vi driver för framtiden och våra fondsparare

Att vara en stor aktieägare i ett bolag kommer med en portion inflytande i form av det ägande som en investerare representerar i ett bolag. Det kan ta sig uttryck i form av att rösta på bolagsstämmor, vara med i bolagens valberedningar, som sedermera utser bolagens styrelsemedlemmar, eller genom att få direkt access till ledningsgrupper och driva dialoger med bolag. Det ansvar vi på SEB Asset Management har som fondförvaltare och investerare vill vi förvalta, inte bara för att det är en bra sak för vår framtid utan också för att vi tror att bolag som ligger i framkant och redan nu anpassar sina affärsmodeller efter de hållbarhetsutmaningar vi står inför, bör ha en högre sannolikhet att lyckas framöver.

Här är några exempel på frågor som vi driver med bolag som vi investerat i:

Klimatet

Den globala ekonomin är på väg mot en global uppvärmning på över 2°C. Vi vill därför se att bolagen vi investerar i anpassar sina affärsmodeller i linje med målen i Parisavtalet, inklusive målet om nettonollutsläpp genom att exempelvis:

  • implementera vetenskapligt baserade mål och redovisa för sina koldioxidutsläpp;
  • offentliggöra en plan för omställning till nettonollutsläpp, inklusive en strategi och en investeringsplan;
  • klimatanpassa sina affärsmodeller.

Under 2023 mätte vi och följde upp andelen bolag vi har investerat i och som har satt upp mål om att uppnå klimatneutralitet senast år 2040. För bolag med otydlig strategi eller som helt saknade en sådan påtalade vi det i våra bolagsdialoger.

Under 2023 hade vi via investerarinitiativ och partners ägardialoger med bolag som exempelvis ABB, Boliden, Owens Corning, Stora Enso och AP Moller- Maersk. 

Vattnet

Rent vatten spelar en grundläggande ekologisk roll för vårt samhälle och det skapar dessutom förutsättningar för många viktiga produkter och tjänster som tillverkas idag. I dialoger med de bolag vi investerar i betonar vi vikten av att de ska:

  • redovisa sitt beroende av, och påverkan på, vattenrelaterade ekosystem. 
  • begränsa effekter på den lokala vattenmiljön och tillgången till vatten för lokalsamhällen.

Tillsammans med ISS ESG (Institutional Shareholder Services Inc.), som är en leverantör av hållbarhetstjänster, deltog vi i proaktiva bolagsdialoger med olika bolag gällande vattenfrågor. Associated British Foods PLC, Kellogg Co, Nestlé och Barrick Gold är exempel på bolag som vi via investerarinitiativ och partners hade ägardialog med under 2023.

Ekosystemen och den biologiska mångfalden

Förlusten av biologisk mångfald och utrotning av arter i världen blir alltmer påtaglig och studier visar att tusentals djurarter försvinner varje år. Effekterna av detta drabbar inte bara vår natur utan även våra ekonomiska system inom exempelvis jordbruk, fiske och turism.

I dialoger vi har tillsammans med bolag vi investerar i tar vi upp och betonar vikten av att bolagen behöver;

  • ha en policy kring avskogning, särskilt för bolag verksamma inom skogs- och jordbrukssektorerna;
  • redovisa sitt beroende av och påverkan på biologisk mångfald och ekosystem – och rapportera mätetal och mål;
  • utveckla en strategi och riskhantering för väsentliga beroenden och påverkan på biologisk mångfald och ekosystem.

Under 2023 hade vi exempelvis via investerarinitiativ och partners ägardialog med bolag som General Mills Inc, PepsiCo Inc,- Procter & Gamble Co och Johnson & Johnson i frågor som rör ekosystem och biologisk mångfald.

Vi påbörjade även arbetet med att inkludera biologisk mångfald och ekosystem i våra analysverktyg. Det är ett pågående arbete som kommer att ge oss en ännu bättre inblick i hur de bolag vi investerar i faktiskt påverkar ekosystem och den biologiska mångfalden.

Vill du veta mer om hur vi arbetar med hållbarhetsfrågor i vår förvaltning?

Läs mer om hållbarhetsarbete inom SEB Asset Management

Annika Hagstedt
Fund Communication Specialist

Annika Hagstedt

Fund Communication Specialist

Annika Hagstedt




Detta material har upprättats av Skandinaviska Enskilda Banken (publ.) (SEB) och innehåller allmän information om finansiella instrument som SEB marknadsför, säljer eller förmedlar. SEB står under tillsyn av Finansinspektionen. För finansiella instrument, inklusive fonder, är historisk avkastning ingen garanti för framtida avkastning. Värdet på finansiella instrument kan både stiga och falla och det är inte säkert att du får tillbaka det insatta kapitalet. Om du eller en fond investerar i finansiella instrument som är uttryckta i utländsk valuta, kan förändringar i valutakurserna påverka avkastningen. För fonder med andelsklasser där det finns en målsättning att valutasäkra avkastningen mot svängningar i värdet på fondens basvaluta, finns det inte någon utfästelse eller garanti för att valutasäkringen kommer att kunna uppnås. Varken materialet eller de produkter som beskrivs häri är avsedda för distribution eller försäljning i USA, till s.k. U.S. Person, och all sådan distribution kan vara otillåten. Möjligheten att erbjuda finansiella instrument kan även vara begränsade i andra jurisdiktioner. Detta dokument får inte användas för att marknadsföra, sälja eller förmedla finansiella instrument i jurisdiktioner där detta är otillåtet. Eventuella uppgifter om skatter är baserade på de regler som gällde när detta dokument upprättades och kan ha ändrats därefter. Du ansvarar själv fullt ut för dina investeringsbeslut och detta presentationsmaterial får inte ensamt ligga till grund för ett sådant beslut. Istället skall ett investeringsbeslut grundas på den detaljerade information om finansiella instrumenten som återfinns i dess t.ex. faktablad, informationsbroschyr, prospekt, marknadsföringsbroschyr och/eller produktblad vilka finns tillgängliga på seb.se. För fonder som inte förvaltas av SEB:s fondbolag kan denna information erhållas kostnadsfritt från din rådgivare på SEB. Det här materialet kan komma att spridas till dig som är kund inom SEB-koncernen.

Upp Upp