Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Vad vet du om nordamerikanska aktiebörser?

Vilken aktiebörs kallas ”The Big Board”? Vilka är de tre största börserna i världen? Hur många amerikaner äger aktier? Och vad handlas mest på kanadensiska börsen? Svaren på frågorna, och några till, får du här.

Världens mesta aktiva handelsplats för aktier heter Nasdaq Stock Market, baserad i New York. Men även om den sett till antal dagliga affärer är störst, är det New York Stock Exhchange (NYSE) som har världens högsta börsvärde.

På NYSE listas många teknikföretag som säljer för mjukvara, hårdvara och IT-tjänster. Några exempel är IBM, Oracle och Alphabet Inc. Även flera av världens mest kända finansiella bolag finns här, som JP Morgan Chase, Goldman Sachs och Bank of America Corporation. Här finns också företag inom läkemedel, bioteknik och hälso- och sjukvårdsutrustning, detaljhandel, bilindustri och energisektorn, som olja, gas och förnybar energi. NYSE är alltså en mycket bred lista med många olika typer av företag och sektorer.

På Nasdaq Stock Market handlas aktier inom hälso- och sjukvård, finans, underhållning, detaljhandel och livsmedel, men främst är det IT-aktier man är känd för. Några exempel på aktier som handlas här är Tesla, Microsoft, Amazon och Apple. Även många större europeiska bolag har valt att lista sig på de amerikanska börserna.

Tillsammans har NYSE och Nasdaq ett börsvärde som motsvarar runt 40 procent av världens totala börsvärde (beroende på vilken dag man räknar).

Topp 30 i USA – ”the Dow”

Dow Jones Industrial Average (DJIA), Dow Jones, eller bara ”the Dow”, är ett aktiemarknadsindex för 30 av de mest framstående företag noterade på börser i USA. Dow är ett av de äldsta och mest följda aktieindexen. Indexet ger en mer begränsad representation av den totala amerikanska aktiemarknaden jämfört med det bredare Standard & Poor 500 (S&P 500), ett marknadsindex på 500 börshandlade aktier i USA.

S&P 500 är indelat i elva sektorer. De största sektorerna sett till deras vikt i indexet är informationsteknik, hälsa och sjukvård, sällanköpsvaror, kommunikationstjänster och finans.

Vanligaste branscherna på börsen i Kanada

Toronto Stock Exchange (TSX) rankas som den tionde största börsen globalt och den tredje största i Nordamerika efter börsvärde. Framträdande branscher är företag inom energi, gruvdrift och industri, men även teknikbolag och finansiella företag.

Kanada som är känt för sina naturresurser har många gruvföretag listade på TSX. Bolag inom finanssektorn och teknikföretag finns också här, men även mer traditionella industrier som tillverknings-, bygg- och transportföretag.

TSX30: Topp 30-företag i Kanada

TSX30-listan rankar de 30 bäst presterande företagen baserat på utdelningsjusterad aktiekursutveckling under en treårsperiod. 2024 års rankning domineras av tre sektorer – olja och gas, industriprodukter och tjänster samt gruvdrift – som står för majoriteten av företagen på listan. Andra sektorer som är representerade är teknik och finansiella tjänster.

De första amerikanska börserna etablerades i slutet av 1700-talet med bland annat NYSE i spetsen 1792. Under 1800-talet utvecklades sedan börsverksamheten till att idag ha en världsledande roll på de finansiella marknaderna.

Visste du att…

…The New York Stock Exchange (NYSE) har smeknamnet "The Big Board"?

…Philadelphia Stock Exchange grundades 1790 och är den äldsta börsen i USA.

…SEB:s föregångare (Stockholms Enskilda Bank och Skandinaviska Kredit) listades på Stockholmsbörsen när den startade 1912.

…21 % av amerikanska hushåll direktäger aktier. Det är samma nivå som i Sverige.