Grönt bolån – för dig med klimatsmart boende

Ansök om ett grönt bolån här

Rabatten är 0,10 procentenheter på din boränta. Välj alternativ 1 om du vill ta ett nytt bolån eller alternativ 2 om du redan har ett bolån.

1. Jag vill ta ett nytt bolån
 1. Ansök om lånelöfte
 2. Börja leta efter bostäder som har energiklass A eller B. Detta ska framgå av objektsbeskrivningen, om inte be mäklaren om en kopia av energideklarationen.
 3. Ring oss när du vunnit budgivningen så hjälper vi dig med din låneansökan på 0771–23 75 00 eller fyll i formuläret nedan.
Ansök om lånelöfte
2. Jag har redan ett bolån
 1. Ta reda om din bostad har energiklass A eller B i energideklarationen.
 2. För dig med tremånadersränta: ring oss direkt så hjälper vi dig på 0771–23 75 00 eller fyll i formuläret nedan.
 3. För dig med bunden ränta: ring oss när lånet ska förlängas så hjälper vi dig på 0771–23 75 00 eller fyll i formuläret nedan.

Kontakta mig om ett grönt bolån

* Obligatoriska fält

Därför erbjuder vi ett grönt bolån

Idag kommer nära 40 procent av all energi som förbrukas i Sverige från byggnader enligt Världsnaturfonden WWF. Med ett grönt bolån vill vi bidra till att minska energianvändningen och uppmuntra dig till att välja ett så klimatsmart boende som möjligt. Det här är ett steg på vår väg mot en grönare framtid. Tillsammans kan vi göra skillnad.

Därför erbjuder vi ett extra förmånligt bolån för dig med en bostad som har energiklass A eller B. Rabatten är 0,10 procentenheter på din boränta.

Erbjudandet kan inte kombineras med andra bolånerabatter.

Checklista: Så gör du ditt hem klimatsmart­

Här får du tips om hur du på ett enkelt sätt kan minska din energiförbrukning.
Börja med 5 enkla steg

Frågor & svar

1. Hur vet jag om jag kan få ett grönt bolån?
2. Jag har ingen energideklaration – vad behöver jag göra?
3. Jag har redan ett bolån idag. Kan jag ändå få ett grönt bolån?
4. Jag har ingen energideklaration, eller har tappat bort den. Måste jag visa upp den?
5. Jag har en energideklaration, men det finns ingen bokstavsangivelse. Kan jag få ett grönt bolån?
6. Kan en äldre bostad ha energiklass A eller B?
7. Varför godkänner ni bara energiklass A och B?
8. Varför tar ni bara hänsyn till energiförbrukning och inte byggnadsmaterial?
9. Hur finansierar ni som bank de gröna bolånen?
10. Exempel på vad ett bolån kan kosta

 1.  Hur vet jag om jag kan få ett grönt bolån?

  För att få ett grönt bolån ska din bostad ha energiklass A eller B enligt Boverkets energiklassificering från 1 januari 2014. Det här framgår av bostadens energideklaration. Om du ska köpa ny bostad fråga mäklaren eller säljaren vilken energiklass bostaden har. Idag måste alla bostäder som säljs ha en energideklaration enligt svensk lag.

 2. Jag har ingen energideklaration – vad behöver jag göra?

  Om du har en bostadsrätt kan du kontakta föreningens styrelse för att få en kopia av energideklarationen.

  Om du har en villa kan du anlita en certifierad energiexpert för att göra en energideklaration. Fråga gärna en mäklare, googla på energideklaration eller läs mer på Boverket.se var du kan hitta närmaste expert. En energiexpert upprättar energideklarationer och levererar uppgifterna till Boverkets register. När deklarationen är registrerad lämnar experten den till dig.

 3. Jag har redan ett bolån idag. Kan jag ändå få ett grönt bolån?

  Ja, om du har en bostad med energiklass A eller B. Om du har tremånadersränta kan du ringa oss direkt. Om du har bunden ränta ringer du oss när lånet ska förlängas.

 4. Jag har ingen energideklaration, eller har tappat bort den. Måste jag visa upp den?

  Ja. För att kunna erbjuda lån till bostäder med energiklass A eller B behöver vi ett intyg som bekräftar detta. På Boverket.se kan du se om det finns en energideklaration registrerad för din bostad och även beställa ett exemplar från dem. Om det inte finns en energideklaration registrerad behöver du anlita en energiexpert som energiklassar din bostad.

 5. Jag har en energideklaration, men det finns ingen bokstavsangivelse. Kan jag få ett grönt bolån?

  Nej. Då har du en gammal energideklaration som är utgiven före den 1 januari 2014 enligt Boverkets klassificering. Äldre deklarationer har inte samma klassificering. Om du vill få din bostad energiklassad på nytt kan du kontakta närmaste energiexpert. Fråga gärna en mäklare, googla på energideklaration eller läs mer på Boverket.se var du kan hitta närmaste expert.

 6. Kan en äldre bostad ha energiklass A eller B?

  Ja. Däremot är sannolikheten högre att en nyare bostad är A- eller B-klassad.

 7. Varför godkänner ni bara energiklass A och B?

  För att energiklass A och B ligger i linje med vårt gröna ramverk som är verifierat av klimatforskningsinstitutet Cicero.

 8. Varför tar ni bara hänsyn till energiförbrukning och inte byggnadsmaterial?

  Som ett första steg fokuserar vi på energiförbrukningen, delvis för att där finns en gemensam standard för villor och bostadsrätter. Men vi ser också över möjligheten att lägga till andra kriterier framöver. Bland annat kommer vi titta närmare på olika miljömärkningar som exempelvis Svanen.

 9. Hur finansierar ni som bank de gröna bolånen?

  I dagsläget finansierar vi gröna bolån som vanliga bolån. Anledningen är att vi inte har tillgång till information om vilken energiklass våra bolånekunders bostäder har. Men vår ambition är naturligtvis att vi ska finansiera bolånen grönt så snart som möjligt.

 10. Exempel på vad ett bolån kan kosta

  Med ett lån på 1 miljon kronor, som betalas tillbaka på 50 år, och ränta på 1,5 procent blir den effektiva räntan 1,51 procent. Den första månadsbetalningen blir 2 917 kronor. Om räntan inte ändras under dessa 50 år blir den totala kostnaden för lånet 1 375 627 kronor före ränteavdrag (1 262 939 kronor efter ränteavdrag). Antalet avbetalningar har då varit 600 stycken. Om du har lön i annan valuta än svenska kronor kan det belopp som du ska betala tillbaka påverkas av valutakursförändringar. För att låna behöver du ha ett konto och internetbanken hos oss. Som säkerhet för lånet pantsätts din bostad. Lånet betalas ut av oss, Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ), 106 40 Stockholm, organisationsnummer: 502032-9081.