Grönt bolån – för dig med klimatsmart boende

Ansök om ett grönt bolån här

Rabatten är 0,10 procentenheter på din boränta. Välj alternativ 1 om du vill ta ett nytt bolån eller alternativ 2 om du redan har ett bolån.

1. Ta reda på hur mycket du får låna
 1. Ansök om lånelöfte
 2. Börja leta efter bostäder som uppfyller nedanstående krav.
 3. Ring oss när du vunnit budgivningen så hjälper vi dig med din låneansökan på 0771–23 75 00 eller fyll i formuläret nedan.
Ansök om lånelöfte
2. Jag har redan ett bolån
 1. Ta reda om din bostad uppfyller nedanstående krav.
 2. För dig med tremånadersränta: ring oss direkt så hjälper vi dig på 0771–23 75 00 eller fyll i formuläret nedan.
 3. För dig med bunden ränta: ring oss när lånet ska förlängas så hjälper vi dig på 0771–23 75 00 eller fyll i formuläret nedan.

Detta behövs för att få ett grönt bolån

För att få ett grönt bolån behöver din bostad vara:

 • A- eller B-klassad enligt Boverkets energiklassificering från 1 januari 2014
 • Ett Svanenmärkt hus enligt det statliga bolaget Miljömärkning Sverige
 • En guld- eller silvercertifierad miljöbyggnad enligt Sweden Green Building Council
 • Ett certifierat passivhus

Kontakta mig om ett grönt bolån

* Obligatoriska fält

Därför erbjuder vi ett grönt bolån

Idag kommer nära 40 procent av all energi som förbrukas i Sverige från byggnader enligt Världsnaturfonden WWF. Med ett grönt bolån vill vi bidra till att minska energianvändningen och uppmuntra dig till att välja ett så klimatsmart boende som möjligt. Det här är ett steg på vår väg mot en grönare framtid. Tillsammans kan vi göra skillnad.

Därför erbjuder vi ett extra förmånligt bolån för dig med en miljömärkt bostad. Rabatten är 0,10 procentenheter på din boränta.

Erbjudandet kan inte kombineras med andra bolånerabatter.

Checklista: Så gör du ditt hem klimatsmart­

Här får du tips om hur du på ett enkelt sätt kan minska din energiförbrukning.
Börja med 5 enkla steg

Frågor & svar

1. Hur vet jag om jag kan få ett grönt bolån?
2. Exempel på vad ett bolån kan kosta
3. Jag har redan ett bolån idag. Kan jag ändå få ett grönt bolån?
4. Jag har en energideklaration, men det finns ingen bokstavsangivelse. Kan jag
få ett grönt bolån?

5. Jag är osäker på om min bostad är energiklassad. Hur gör jag?
6. Jag har ingen energideklaration – vad behöver jag göra?
7. Jag har inget intyg som bekräftar att min bostad är miljöcertifierad. Måste jag visa upp det?
8. Kan en äldre bostad ha energiklass A eller B?
9. Varför godkänner ni bara energiklass A och B?

 1.  Hur vet jag om jag kan få ett grönt bolån?

  För att få ett grönt bolån ska du ha en bostadsrätt eller villa med energiklassificering A eller B enligt Boverkets klassning från 1 januari 2014. Detta framgår av bostadens energideklaration. Idag måste alla bostäder som säljs ha en energideklaration enligt svensk lag. Gröna bolånet gäller även för bostadsrätter och villor som är certifierade av Svanen eller Green Building Council där vi godkänner Miljöbyggnad Guld eller Silver. Även certifierade Passivhus är kvalificerade för gröna bolånet. Om du ska köpa ny bostad fråga mäklaren eller säljaren om bostaden lever upp till något av dessa kriterier.

 2. Exempel på vad ett bolån kan kosta

  Med ett lån på 1 miljon kronor, som betalas tillbaka på 50 år, och ränta på 1,5 procent blir den effektiva räntan 1,51 procent. Den första månadsbetalningen blir 2 917 kronor. Om räntan inte ändras under dessa 50 år blir den totala kostnaden för lånet 1 375 627 kronor före ränteavdrag (1 262 939 kronor efter ränteavdrag). Antalet avbetalningar har då varit 600 stycken. Om du har lön i annan valuta än svenska kronor kan det belopp som du ska betala tillbaka påverkas av valutakursförändringar. För att låna behöver du ha ett konto och internetbanken hos oss. Som säkerhet för lånet pantsätts din bostad. Lånet betalas ut av oss, Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ), 106 40 Stockholm, organisationsnummer: 502032-9081.

 3. Jag har redan ett bolån idag. Kan jag ändå få ett gönt bolån

  Ja, om du har en miljöcertifierad eller A- eller B-energiklassad bostad. Om du har tremånadersränta kan du ringa oss direkt. Om du har bunden ränta ringer du oss när lånet ska förlängas.
 4. Jag har en energideklaration, men det finns ingen bokstavsangivelse. Kan jag få ett grönt bolån?

  Ja. Men eftersom du har en gammal energideklaration måste du uppdatera den till en ny med energiklasserna A-G innan du kan ansöka om gröna bolånet. Du kan enkelt göra detta hos Boverket.
  Uppdatera din energideklaration här
 5. Jag är osäker på om min bostad är energiklassad. Hur gör jag?

  På Boverket.se kan du se om din bostad är energiklassad och även beställa ett exemplar från dem. Om det inte finns en energideklaration registrerad behöver du anlita en energiexpert som energiklassar din bostad, se punkt 6.
  Beställ ett exemplar av energideklaration här
 6. Jag har ingen energideklaration – vad behöver jag göra?

  Om du har en bostadsrätt kan du kontakta föreningens styrelse för att få en kopia av energideklarationen.

  Om du har en villa kan du anlita en certifierad energiexpert för att göra en energideklaration. Fråga gärna en mäklare, googla på energideklaration eller läs mer på Boverket.se var du kan hitta närmaste expert. En energiexpert upprättar energideklarationer och levererar uppgifterna till Boverkets register. När deklarationen är registrerad lämnar experten den till dig.

 7. Jag har inget intyg som bekräftar att min bostad är miljöcertifierad. Måste jag visa upp det?

  Ja. Däremot är sannolikheten högre att en nyare bostad är A- eller B-klassad.

  Boverkets energiklassificering
  På Boverket.se kan du se om det finns en energideklaration registrerad för din bostad och även beställa ett exemplar från dem. Om det inte finns en energideklaration registrerad behöver du anlita en energiexpert som energiklassar din bostad.

  Svanen
  När du köper ett Svanenmärkt hus finns intyget med i köpehandlingarna. Om du inte har kvar intyget kan du kontakta bostadsrättsföreningens styrelse eller info@svanen.se.

  Miljöbyggnad
  När du köper en miljöbyggnad med betyg guld eller silver finns intyget med i köpehandlingarna. Om du inte har kvar intyget kan du kontakta bostadsrättsföreningens styrelse eller miljobyggnad@sgbc.se. Du kan också hitta certifierade miljöbyggnader på sgbc.se.

  Passivhus
  När du köper ett passivhus finns intyget med i köpehandlingarna. Om du inte har kvar intyget kan du kontakta bostadsrättsföreningens styrelse eller info@feby.se eller info@igpassivhus.se.Dit kan du också höra av dig för att få hjälp med certifiering om du vet med dig att din bostad är ett passivhus, men inte certifierad.

 8. Kan en äldre bostad ha energiklass A eller B?

  Ja. Däremot är sannolikheten högre att en nyare bostad är A- eller B-klassad.

 9. Varför godkänner ni bara energiklass A och B?

  För att energiklass A och B ligger i linje med vårt gröna ramverk som är verifierat av klimatforskningsinstitutet Cicero.