Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Så gör du en ny värdering av din bostad

Har du köpt din bostad efter 1 juni 2016? Då har du möjlighet att efter 5 år göra en ny bostadsvärdering. Genom att göra en värdering får du ett nytt så kallat amorteringsgrundande värde. Om det värdet är högre än för 5 år sedan kan du kanske sänka din amortering om du önskar.

Så här gör du

 1. Kontakta en mäklare för att få en muntlig värdering av din bostad. Den här värderingen visar om din bostad har ökat så pass mycket att det är läge att ansöka om ett nytt amorteringsgrundande värde. Om du är kund hos oss kan du göra det kostnadsfritt hos våra samarbetspartner Bjurfors och Svensk fastighetsförmedling.

  Ta del av Bjurfors erbjudande

  Ta del av Svensk fastighetsförmedlings erbjudande
 1. Om din nya värdering bekräftar att värdet av din bostad har gått upp kontakta oss genom ett meddelande på internetbanken . Skriv att du är intresserad av sänka din amortering.

 2. Kontakta därefter en mäklare för att få en skriftlig värdering. Kom ihåg att spara detta dokument eftersom vi kommer att behöva se en kopia av det.

 3. Skicka in din skriftliga värdering till oss genom ett meddelande på internetbanken .

 4. Så snart vi har fått din skriftliga värdering kontaktar vi dig för att tillsammans se över ditt bolån.

Att tänka på!

Enligt de nya amorteringsreglerna från 1 juni 2016 kan du värdera om din bostad tidigast 5 år efter att du köpte den eller höjde ditt bolån. Därefter löpande vart femte år.

Exempel 1

Anta att du tog ett nytt bolån den 1 augusti 2016. Samma datum bestämdes ditt amorteringsgrundande värde. Det betyder att du tidigast kan göra en ny värdering den 1 augusti 2021 för att få ett nytt amorteringsgrundande värde.

Exempel 2

Anta att du köpte din bostad år 2010, men höjde bolånet 2018. Det betyder att du tidigast kan värdera om din bostad år 2023.

Vad är amorteringsgrundande värde?

I samband med att du tar ett nytt bolån får din bostad ett amorteringsgrundande värde. Din amortering grundas på det värdet i 5 år, även om marknadsvärdet rör sig uppåt eller nedåt under perioden. Det gäller även när du uppdaterar ditt befintliga amorteringsgrundande värde – det låses i 5 år.

Vad innebär amorteringskraven?

 1. Bolån mellan 50-70 % av bostadens värde ska amorteras med ett belopp som motsvarar 1 % av det totala lånebeloppet per år.
 2. Bolån över 70 % av bostadens värde ska amorteras med ett belopp som motsvarar 2 % av det totala lånebeloppet per år.
 3. Om du lånar mer än 4,5 gånger din årsinkomst före skatt ska du även amortera 1 % av det totala lånebeloppet per år.

Det här innebär att du kan behöva amortera 1-3 % av det totala lånebeloppet per år beroende på hur mycket du lånar i förhållande till din bostads värde och din inkomst.

Om ditt bolån motsvarar eller understiger 50 % av bostadens värde och du lånar mindre än 4,5 gånger din årsinkomst före skatt är det valfritt att amortera.

Det här gäller om du köpt din bostad efter 1 juni 2016

Om du köpt din bostad efter 1 juni 2016 kan du uppdatera ditt amorteringsgrundande värde vart femte år. För att göra det behöver du en ny värdering av din bostad. Undantag från 5-årsregeln kan bara göras om du har gjort stora renoveringar som om- eller tillbyggnader. Att bygga till altan, balkong eller göra om enstaka rum räknas inte som större renovering.

Du har möjlighet att värdera om din bostad under dessa fem år, men då endast för att höja ditt bolån.

Det här gäller om du köpt din bostad före 1 juni 2016

Om du har köpt din bostad före 1 juni 2016 och vill höja ditt bolån kan du göra en ny värdering av din bostad tidigare än inom 5 år – under förutsättning att du inte har höjt ditt lån efter det datumet.

Frågor och svar

Hur länge är en ny värdering av min bostad giltig?

Det är svårt att ge ett generellt svar på den frågan. Därför rekommenderar vi att du avvaktar med att betala för en skriftlig värdering tills vi har gått igenom dina bolån.

Vad ska man tänka på när man vill ändra sitt amorteringsgrundande värde?

Om det nya värdet på bostaden inte har ökat markant påverkar det inte din månadsamortering särskilt mycket. Då är det bättre att avvakta tills marknaden går upp eller att du amorterat av mer för att se en större effekt.

Hur lång tid tar det att uppdatera mitt amorteringsgrundande värde?

Vi skickar ett meddelande till dig när vi har lagt upp din nya amortering. När du har svarat på det meddelandet och godkänt vårt förslag ser du ändringen vid nästa månads avi.

 

 

Customer service